perjantai 14. heinäkuuta 2017

Avoin yhtiö kommandiittiyhtiöksi

Avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö ei ole erillinen verovelvollinen. Yhtymän tuloverotuksen toimittaminen jakautuu toiminnan tuloksen laskentaan yhtymän tulolähteissä, esimerkiksi elinkeinotoiminnan tulolähteessä, ja tuloksen verottamiseen yhtiömiehen tulona. Perustamisilmoitus Perustamisilmoitus avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä täytyy aina tehdä kaupparekisteriin. Jos perustamisesta on sovittu aikaisemmin eikä yhtiötä ole vielä rekisteröity, liittyy asiaan siirtymäsäännös.


Kun avoin yhtiö muutetaan kommandiittiyhtiöksi tai jos muutos tehdään päinvastoin, on muutoksesta tehtävä ilmoitus kaupparekisteriin kuukauden kuluessa yhtiösopimuksen allekirjoittamisesta.

Tee muutosilmoitus lomakkeella Y5. Yhtiö on ilmoitettava rekisteröitäväksi kolmen kuukauden kuluessa yhtiösopimuksen allekirjoittamisesta tai yhtiön perustaminen raukeaa. Yhtiön ilmoittamisesta kaupparekisteriin säädetään kaupparekisterilaissa ja toiminimestä toiminimilaissa. Tätä ilmoitusta ei voi tehdä sähköisessä palvelussa.


Siirry paperilomakkeen ohjeisiin. Toiminimi muutetaan kommandiittiyhtiöksi YEL:n mukaan vakuutetaan vastuunalainen yhtiömies. Kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö muutetaan osakeyhtiöksi YEL:n mukaan vakuutetaan osakeyhtiössä johtavassa asemassa työskentelevä osakas, joka omistaa yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli osakekannasta tai äänimäärästä.

Mitä tässä momentissa säädetään, ei kuitenkaan sovelleta, kun avoin yhtiö muuttuu kommandiittiyhtiöksi , kommandiittiyhtiö avoimeksi yhtiöksi, yksityinen osakeyhtiö julkiseksi osakeyhtiöksi tai julkinen osakeyhtiö yksityiseksi osakeyhtiöksi. Yritysmuodon muutos tapahtuu yleensä niin että yksinkertaisempi yritys, esimerkiksi avoin yhtiö , muutetaan hallinnollisesti raskaammaksi yritykseksi, esimerkiksi osakeyhtiöksi. Myös päinvastaiset tilanteet ovat mahdollisia, eli osakeyhtiö voidaan osakeyhtiölain mukaan muuttaa myös esimerkiksi kommandiittiyhtiöksi. Avoimessa yhtiössä on vain vastuunalaisia yhtiömiehiä, ei siis äänettömiä yhtiömiehiä kuten kommandiittiyhtiössä. Jos avoimeen yhtiöön otetaan äänettömiä yhtiömiehiä, se muuttuu kommandiittiyhtiöksi.


Lain mukaan yhtiö on ilmoitettava rekisteröitäväksi kolmen kuukauden kuluessa yhtiösopimuksen allekirjoittamisesta tai muutoin yhtiön rekisteröinti raukeaa. Ennen rekisteröimistä yhtiö ei voi hankkia oikeuksia tai tehdä sitoumuksia. Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi muuttaa yrityksensä henkilöyhtiöksi eli avoimeksi yhtiöksi tai kommandiittiyhtiöksi.


Kommandiittiyhtiössä täytyy olla myös vähintään kaksi yhtiömiestä: yksi vastuunalainen yhtiömies ja yksi äänetön yhtiömies. Yhtiöoikeuden näkökulmasta yksityinen elinkeinonharjoittaja voi muuttaa yritysmuotonsa esimerkiksi avoimeksi yhtiöksi, kommandiittiyhtiöksi tai osakeyhtiöksi – avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö voidaan taas muuttaa osakeyhtiöksi tai päinvastoin osakeyhtiö avoimeksi yhtiöksi, kommandiittiyhtiöksi taikka toiminimeksi. Jos avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö on purkautunut, kaikkien yhtiömiesten, myös äänettömien, on allekirjoitettava tämä lomake Y5. Vaihtoehtoisesti voit antaa yhtiön purkautumisesta muun selvityksen, jonka kaikki yhtiömiehet ovat allekirjoittaneet.


Samalla yhtiön toiminimi on muutettava sellaiseksi, että siitä ilmenee yhtiön olevan avoin yhtiö. Yksityinen osakeyhtiö muuttuu avoimeksi yhtiöksi, kun yhtiömuodon muuttaminen rekisteröidään kaupparekisteriin. Y-tunnus säilyy samana muutoksessa.

Näissä tilanteissa muutoksella ei ole vaikutusta alkuperäisten yhtiömiesten yhtiöosuuksien hankinta-ajankohtaan. Henkilöyhtiö osakeyhtiöksi 7. Vastuiden siirtyminen 7. Toisinaan liiketoiminnan aloittamisen yhteydessä tarkoituksenmukaisimmaksi yhtiömuodoksi on valittu toiminimi, avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö. Liiketoiminnan kasvun tai omistuspohjan laajentumisen yhteydessä voi olla tarkoituksenmukaista muuttaa yhtiömuoto henkilöyhtiöstä osakeyhtiöksi. Muutokset yhtiön verotukseen 7. Kun yhtiömuodon muutos rekisteröidään, merkitään kaupparekisteriin ensimmäisen kerran kyseisen yhtiön tilikausi. Jos yritys- ja yhteisötunnus muuttuu, vanha TyEL-vakuutus on päätettävä.


Uuden, toimintaa jatkavan yrityksen on otettava uusi vakuutus, jos sitä ei ennestään ole. Alussa yritysmuotona oli avoin yhtiö. Yrityksen toimisto on sijainnut alusta alkaen Kuusankosken Kauppatorilla, ja yritys on työllistänyt kolmen osakkaan lisäksi muutamia muita työntekijöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit