maanantai 10. heinäkuuta 2017

Isyysvapaa laskuri

Isyysvapaa on enintään arkipäivää eli noin viikkoa. Isä voi olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintansa mukaan 1-arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysvapaapäivät isä voi pitää enintään jaksossa sen jälkeen, kun vanhempainrahan saaminen on loppunut.


Lastenhoidon tuen laskurilla voit arvioida, paljonko saat lastenhoidon tuen hoitorahaa ja hoitolisää sekä kuntalisää. Isälle korvamerkitty isyysvapaa on enintään arkipäivää eli noin viikkoa. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät. Isä voi pitää isyysvapaasta enintään arkipäivää eli noin viikkoa samaan aikaan kuin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa.


Palkkaa maksetaan tietyissä työehtosopimuksissa vain yhdenjaksoisissa isyyslomissa ja toissa on mahdollista pitää palkallinen isyysvapaa useammassa osassa. Normaalisti yhdenjaksoisessa vapaassa palkkaa saa viideltä työpäivältä sekä yhdeltä lauantailta. Jaetulla lomalla palkka maksetaan usein kuudelta työpäivältä. Se on suuri apu äidille, ja lapsen vauva-aika on niin lyhyt, että siitä kannattaa nauttia mahdollisimman paljon. Siinä saa myös varmuutta vauvan hoitoon.


Silloin osaa toimia lapsen kanssa kahdestaan ja äitikin voi välillä hengähtää. Työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa työntekijälleen palkkaa isyysvapaan aikana. Isyyspäivärahan laskemiseen voidaan käyttää perusteena vaihtoehtoisesti myös muita tuloja ja etuuksia. Päiväraha voidaan ensinnäkin laskea päivärahaa edeltäneen etuuden mukaan, mikäli henkilö on opiskellut tai ollut kuntoutuksessa tai työttömänä ja edellyttäen, että päiväraha on näin laskettuna suurempi kuin työtulojen perusteella laskettu päiväraha. Työntekijällä on työsopimuslain mukaan oikeus saada vapaaksi työstä aika, jolta hän saa äitiys-, erityisäitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa.


Huomioithan, että laskurissa otetaan tunnit huomioon muissa kohdissa, paitsi työ- ja vapaapäivien laskennassa. Suomessa vapaan pituus on arkipäivää, josta enintään arkipäivää voi käyttää samaan aikaan kuin lapsen äiti viettää äitiysvapaata tai vanhempainvapaata. Tänä aikana isällä on oikeus hakea Kansaneläkelaitokselta isyysrahaa. Ansiotyöllä tarkoitetaan sekä toisen palveluksessa tehtyä että omaa työtä. Omana työnä pidetään mm.


Loput isyysrahapäivät voi pitää äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen, tai halutessaan isän on mahdollista pitää kaikki arkipäivää vapaata äitiys- ja vanhempainrahakauden päätyttyä. Tästä enintään arkipäivää molemmat vanhemmat voivat olla kotona samaan aikaan. Kummalle vain: Kela maksaa vanhempainrahaa 1arkipäivää eli reilut puoli vuotta. Vanhempainvapaa alkaa, kun lapsi on noin kuukauden ikäinen. Säännönmukaista lyhyemmän hoitoajan maksu Jos lapsi on jatkuvasti ja säännöllisesti poissa päivähoidosta osan kalenterikuukautta, peritään tulojen mukaista alempaa hoitomaksua.


Valitse yltä sinua kiinnostava vakuutus ja täytä kentät. Laskuri toimii vuorokauden ympäri, etkä tarvitse verkkopankkitunnuksia hinnan laskemiseen. Laskuri kysyy sinulta pari kysymystä, joiden perusteella se laskee vakuutuksen hinnan. Vastaamiseen ei hurahda kuin minuutti tai kaksi. KVTES:n vuosilomaluvun (IV luku) määräykset korvaavat vuosilomalain säännökset, jollei (IV luvun § mom.) ole erikseen toisin määrätty.


Asiakasmaksujen perusteet. Varhaiskasvatusmaksuihin tuli muutoksia 1. Opetuslautakunta päätti maksuista 12. Maksun perusteena olevat tulorajat ja maksuprosentit ovat: Maksuprosentti kaikissa ryhmissä on 1. Lapsen isälle suunnattu isyysvapaa kestää puolestaan enintään arkipäivää eli noin viikkoa.


Jos vapaan kesto on enintään arkipäivää, ilmoitusaika on kuitenkin kuukausi. Isä voi olla isyysvapaalla yhtä aikaa äidin kanssa valintansa mukaan 1-arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa eli esimerkiksi lapsen syntymän yhteydessä. Perhevapaajärjestelmään kuuluvat äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaat sekä hoitovapaa. Järjestelmän on tarkoitus tukea vanhempia ansiotyön ja pienten lasten hoitamisen yhdistämisessä.


Työlainsäädäntöä paremmista oikeuksista on sovittu työehtosopimuksissa. Useilla prolaisilla aloilla tällaisia ovat esimerkiksi kolmen kuukauden äitiysloma, palkallinen isyysvapaa ja lomaraha sekä arkipyhiä edeltävien työpäivien lyhennykset. Laskuri huomioi automaattisesti sinulle kuuluvat edut. Hinnan laskeminen ei sido sinua mihinkään, mutta halutessasi voit laskurin kautta edetä vakuutuksen ostoon verkkokaupassamme.


Valitse sinulle sopivan laajuinen vakuutus ja osta se edullisesti vaikka saman tien. Teollisuusliitto käy parhaillaan neuvotteluja uusista työehtosopimuksista. Uudet työehtosopimukset tallennetaan verkkosivuille sitä mukaan, kun sopimukset valmistuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit