maanantai 6. marraskuuta 2017

Välillinen vahinko asuntokaupassa

Kuluttajansuojalaissa on säädetty välillisen vahingon korvaamisen edellytyksistä. Toimeksisaajalla on velvollisuus korvata välillinen vahinko vain siinä tapauksessa, kun viivästyksen tai vahingon aiheutuminen johtuu toimeksisaajan huolimattomuudesta. Laissa on säädetty siitä, millaisia vahinkoja pidetään välillisinä vahinkoina.


Vaaranvastuu määrittelee sen, kenen vastuulla on korvata asunnolle aiheutunut vahinko kauppaa tehtäessä. Kun kyseessä on uuden asunnon kauppa, myyjä on vastuussa, jos asunto tuhoutuu tai vahingoittuu ostajasta riippumattomasta syystä ennen kuin se luovutetaan ostajan hallintaan. Asunnon kauppaan sovelletaan asuntokauppalakia. Asuntokauppalaki koskee asunto-osakkeiden ja muiden asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavien yhteisöosuuksien kauppaa, ostajan oikeudellisen ja taloudellisen aseman suojaamista rakentamisvaiheessa sekä eräitä muita edellä.


Jos välillinen vahinko on aiheutunut välittömän vahingon rajoittamisesta on kyseessä poikkeuksellisesti välitön vahinko. Kuluttajan kanssa samassa taloudessa asuvalla henkilöllä on kuluttajan itsensä kanssa yhtäläinen oikeus vahingonkorvauksiin myyjältä. Mset ovat osoittaneet joutuneensa rakennuksen virheestä johtuneista terveydellisistä syistä asumaan tilapäisasunnossa korjaustöiden ajan. Sillä, onko tällainen kustannus välitön vai välillinen seuraus salaisesta virheestä, ei sinänsä ole merkitystä arvioitaessa sen vaikutusta hinnanalennuksen määrään. Asuntokauppalain luvun §:n mukaan uuden asunnon kaupassa on myyjän järjestettävä vuositarkastus, jossa todetaan asunnoissa ja kiinteistön muissa osissa ilmenneet virheet.


Vuositarkastus on toimitettava aikaisintaan kuukautta viimeistään kuukautta sen jälkeen, kun rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt rakennuksen tai lisää rakennetut asunnot käyttöönotettavaksi. Säännöksestä käy ilmi, että yhtiöoikeudelliseen asemaan perustuvaa velvollisuutta korvata kolmannelle henkilölle aiheutunut vahinko on rajoitettu niin, että vastuun syntymisen edellytyksenä on osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen rikkominen. Säännöksen perusteella tulee yleensä korvattavaksi taloudellinen vahinko.


Ostajalle aiheutuvan välillisen vahingon myyjä on velvollinen korvaamaan vain, jos viivästys tai vahinko johtuu huolimattomuudesta hänen puolellaan. Välillinen vahinko tarkoittaa epäsuoraa haittaa, joka ei ilmene suorina kuluina. Välillisiä vahinkoja ovat esimerkiksi käyttöhyödyn menetys ja saamatta jäänyt voitto. Kiinteistön hankkimis- ja rahoituskulut ovat sinänsä määrältään riidattomia. Näiden kulujen verotuskohtelu on sellainen välillinen seikka, joka ei pienentäisi korvausvelvollisuutta.


Kantajat ovat kertoneet, että heidän pintaremonttia varten hankkimansa remonttitarvikkeet ja kalusteet ovat käyneet hyödyttömiksi. Ostaja ei saa virheen vuoksi purkaa kauppaa, ellei hän ilmoita purkamisesta myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän on havainnut virheen tai hänen olisi pitänyt se havaita, taikka sen ajan päättymisestä, joka myyjällä saattaa §:n mukaan olla käytettävissään virheen korjaamista tai uutta toimitusta varten. Tällainen ehto yleensä käyttökelpoinen useissa sopimuksissa ja rajoittaa tehokkaasti sopimusosapuolen vastuuta. Huomion arvoista tällaisia vastuunrajoitusehtoja käytettäessä on kuitenkin se, että käytettyjen termien, kuten välillinen , epäsuora ja välitön vahinko sisältö ei ole yksiselitteinen 9. Tässä merkittävässä asemassa on ostajalle tavanomaisessa elämässä aiheutunut konkreettinen haitta, ei niinkään mielipaha tai henkinen kärsimys. Yritysten välisessä kaupassa sopimusvapautta ei ole rajoitettu.


Käytetyn asunto-osakkeen kauppa. Osamaksukauppalain soveltaminen asuntokaupassa. Autokaupan purku on asia, joka ei monelle ihmiselle tule edes mieleen. Myyjän velvollisuus palauttaa kauppahinta. Kyseessä on asunto - osakeyhtiö , johon kuuluu vain meidän talomme eli siis minä ja naapurini.


Kummallakin siis yhtä. Suurin osa paritaloista on asunto - osakeyhtiötä. Hovioikeuksien ja kuluttajanvalituslautakunnan käytännössä on puolestaan hyväksytty asuntokaupassa 3-kuukauden. Jos edelliset ehdot eivät täyty vahinko on välitön.


Jos tuottamus on tahallinen, osapuoli joutuu korvaamaan kaiken. Tämän kaltaisissa tapauksissa vahinko on ennalta-arvattava seuraus tavaran virheestä, eikä voida pitää kohtuuttomana, että myyjäkin voisi joutua suorittamaan kuluttajalle korvausta tällaisesta vahingosta, vaikka se ei johtuisi huolimattomuudesta hänen puolellaan. Vahingon ei kuitenkaan tule jäädä lopullisesti myyjän kannettavaksi. S Heh, melkein naurattaa näin kauhean harmoniset kuvat just nyt. Tässä sohvalla velourverkkareissa ja ilman meikkiä ja koko kämppä aika räjähtäneenä lastenhuoneiden siivoilujen jälkeen.


Edilex on juridisen tiedon kohtaamispaikka. Suomen johtava lakitietopalvelu seuraa puolestasi juridiikan kehitystä joka arkipäivä. Personoi palvelu mieleiseksesi muistilistan ja seurantapalveluiden avulla. Start studying Yritysjuridiikan perusteet.


Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit