keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet taloyhtiössä

Järjestyssääntöihin on kirjattu useimmiten ohjeet esimerkiksi yhteisten tilojen, piha-alueiden, huoneistojen ja parvekkeiden käyttöön. Lisäksi niissä on linjauksia muun muassa tomuttamiseen ja pyykkien kuivaukseen, asumisrauhaan, hiljaisuuteen, pysäköintiin ja lemmikkieläinten pitoon taloyhtiössä. Taloyhtiössä asuu usein myös vuokra-asukkaita. Tietopankista opit muun muassa, miten taloyhtiön taloutta arvioidaan, remontoinnista taloyhtiössä sekä taloyhtiön hallinnoinnista. Ote talonkirjasta on maksullinen ja siitä peritään yhtiön hallituksen kulloinkin vahvistama maksu.


Vuokranmaksukausi on kalenterikuukausi ja vuokra maksetaan kunkin kuukauden toisena päivänä, ellei toisin ole. Oheisesta valikosta löydät monipuolista tietoa asunnon etsimiseen ja vuokraukseen sekä asumiseen liittyen. Vuokralaisen tärkein velvollisuus on vuokran maksaminen. Mikäli et löydä näiltä sivuilta vastausta kysymykseesi, autamme sinua mielellämme neuvontanumerossamme. Pääosin se on samanlainen taloyhtiössä kuin taloyhtiössä , mutta olemme antaneet käyttäjillemme mahdollisuuden muokata taulukosta juuri omalle taloyhtiölle sopivan.


Jokaiseen vastuunjaon kohtaan voidaan lisätä omia, taloyhtiökohtaisia huomautuksia ja myös uusia kohtia on mahdollista tehdä. Vastuunjakotaulukosta tulee siis. Mikäli vuokralainen siirtää vuokraoikeutensa toiselle ilman vuok-ranantajan lupaa, on vuokranantajalla oikeus purkaa vuokrasopimus päättymään heti ilman irtisanomisaikaa.


Asukkaan velvollisuudet ja oikeudet riippuvat siitä onko hän taloyhtiössä osakkaana. Jos vuokranantaja on irtisanonut vuokralaisen ja myykin asunnon irtisanomisaikana,. Vuokran maksutapa ja päivä on syytä merkitä vuokrasopimukseen. Onko taloyhtiössä laajakaista, kaapeli-TV tms. Hinta sekä liittymisehdot?


Onko tiedossa mahdollisia taloyhtiön remontteja? Mikä on kodinkoneiden kunto ja ikä? Lowellin lakimies Kimmo Kotamäki korostaa, että vuokralaisen lakiin kirjatut oikeudet ovat vahvat.


Vuokranantajan on huolehdittava siitä, että asunto on hyvässä kunnossa ja , että esim. Häätötilanteessa kannattaa toimia oikein. Lain mukaan huoneistoon pääsyyn on oikeus silloin, kun se on tarpeen. Asiasta tulee kuitenkin sopia vuokranantajan ja vuokralaisen kesken. Mitkä ovat osapuolten oikeudet ja velvollisuudet ? Normaali tilanteessa taloyhtiö on arvonlisäveron ”loppumaksaja” kuten kuka tahansa kuluttaja.


Laskut maksetaan verollisina eikä veron osuutta voida vähentää mistään. Vastaavasti osakkaat ja vuokralaiset maksavat vastikkeet sekä vuokrat verottomina eli tuloista ei kerätä arvonlisäveroa. Verottomat tulot määritetään niin isoiksi, että niillä katetaan myös menoista. Erot olivat lähinnä maksuun, hintaan ja muuhun käytäntöön sidoksissa olevia.


Heitä sitoo häirintään ihan samat säännöt kuin asumisoikeuden haltijoilla. He eivät vuokralaisena luonnollisestikkaan voi osallitua yhtiökokouksiin ja vaikuttaa näin taloyhtiön päätöksentekoon, mutta velvollisuudet ja säännöt ovat samat. LUKIJA KYSYY Asunnossani sattui vesivahinko, ja korjaus meni taloyhtiön vakuutuksen piikkiin. Tuomioistuimessa tosin hyväksyttiin myös tapaus, jossa huoneistossa ei asuttu, vaan siinä järjestettiin perhepäivähoitoa.


Tuomioistuin katsoi, että hoitajien ja lasten päivät huoneistossa olivat asumiseen rinnastettavia: he viettivät aikaa, söivät, nukkuivat päiväunet. Saanko hankkia yhteen huoneeseen vuokralaisen ilman lupaa? Lunastushinta on määritettävä kanteen vireilletuloa välittömästi edeltäneen ajankohdan käyvän hinnan mukaan.


Käyvän hinnan määrityksessä otetaan huomioon osakkeiden tuottama osakehuoneiston hallintaoikeus sekä osakkeiden tuottamat muut oikeudet ja velvollisuudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit