perjantai 17. marraskuuta 2017

Kuolinpesän osakas lunastaa kiinteistön

Usein kiinteistö- tai asuntokaupan kauppakirjan laativan mieltä askarruttaa, kuka merkitään myyjäksi, kun asunnon omistanut tai omistaneet ovat kuolleet ja tilalla onkin kuolinpesä. Erityisiä tulkintavaikeuksia aiheuttavat esim. Kuolinpesän osakas lunastaa.


Meneekö kuolinpesän omistaman asunnon myynnistä myyntivoiton veroa? Entä jos joku kuolinpesän osakkaista haluaisi lunastaa pesän asunnon itselleen? Kiinteistömaailman tavoitteena on auttaa asiakkaita vaikeissakin tilanteissa. Hoidamme luottamuksella ja asiantuntevasti niin neuvonnan, arviointitehtävät kuin kuolinpesän asunnon myynnin.


Perityn ja testamentilla saadun omaisuuden omistusaika lasketaan perittävän kuolemasta. Perinnönjako, johon ei liity muita oikeustoimia, ei muodosta uutta saantoa. Yleistestamentti on kyseessä silloin, kun perittävä on testamentannut jollekulle oikeuden koko jäämistöön taikka määräosaan. Useimmista meistä tulee jossain vaiheessa kuolinpesän osakas eli perikunnan jäsen. Huonosti selvitetty kuolinpesä voi kylvää kalliin riidan siemenet sopuisaankin sukuun.


Vastaus halu lunastaa Haluan lunastaa toisen osakkaan osuuden kuolinpesästä. Jakamaton ja riidanalainen omaisuus on asuinkiinteistö, mikä on kesä käyttöön soveltuva. Tämä toinen taho voi olla kuka tahansa, esimerkiksi kuolinpesän toinen osakas. Milloin eloonjääneen puolison kuollessa ensiksi kuolleen puolison isä, äiti, veli tai sisar tahi veljen tai sisaren jälkeläinen on elossa, saavat ne heistä, joilla silloin lähinnä on oikeus periä ensiksi kuollut puoliso, puolet eloonjääneen puolison pesästä, mikäli jäljempänä tässä luvussa ei toisin säädetä. Onko kellään tietoa tällaisesta kun lunastaisimme tai siis ostaimisimme mummon talon, mummo siis kuollut eli kuolinpesän talon.


Näin todellakin saattaa olla, mikäli kohteen tiedot on antanut omistaja eläessään ja kuolinpesän osakkaat vain allekirjoittavat kauppakirjan antamatta mitään lisätietoa kaupan kohteesta. Ja perusteena juuri tuo, etteivät pesän osakkaat vastaa vainajan (vahingonkorvaus)velasta muuten kuin kuolinpesän varoilla. Tutkinto insinööri (AMK) Koulutusohjelma maanmittaustekniikka Ohjaaja lehtori Jaakko Sirkjärvi Insinöörityössä käsitellään kuolinpesän kiinteistönmyyntiä osakkaan näkökulmasta. He olivat siten kaupantekohetkellä tietoisesti ja tarkoituksellisesti toimineet niin, että mies tuli yksin kiinteistön omistajaksi.


Tämän vuoksi Korkein oikeus katsoi, ettei vaimo ollut osoittanut puolisoiden tarkoituksena olleen hankkia kiinteistö yhteiseksi ja miehen toimineen kaupassa vaimon lukuun. Meillä oli juuri samanlainen tilanne, paitsi ostin itse äitini sekä kaksi siskoani ulos kuolinpesän omaisuudesta. Meillä hinta oli sentilleen se mikä perukirjassa oli määritelty. Toinen tapaus meillä taas oli asunnonmyynti kuolinpesästä ja se meni halvemmalla kuin perukirjassa oli määritelty.


Jos kiinteistön kohdalla on yhteistä vesijättöä taikka kiinteistön kohdalle on sen muodostamisen jälkeen syntynyt yksityistä vesijättöä, joka vaikeuttaa huomattavasti kiinteistön käyttämistä tai jota voidaan tarkoituksenmukaisesti käyttää vain kiinteistön yhteydessä, kiinteistön omistajalla on oikeus lunastaa vesijättö. Mikäli kaksi vastustaa myyntiä, myymään ei pääse, ei minkään välittäjän kautta. Kannattaisi esittää myyntiä vastustaville, josko he lunastaisivat muiden osuudet.


Joskus tapahtuu myös niin, että yksi kuolinpesän osakkaista lunastaa pesän ulkopuolisilla varoilla muiden pesäosuudet, jolloin vältytään perinnönjaolta ja siten yksi kuolinpesän osakas saa itselleen jäämistöön kuuluvan omaisuuden. Veli todennäköisesti haluaa ostaa koko kiinteistön tai ei mitään. Tämä onnistuu lunastamalla koko kiinteistö pesältä ennen perinnön jakoa, jolloin jaettavaksi jää vain rahaa (myyntihinta) pesän osakkaille. Voinko hyödyntää kotitalousvähennyksen tulevissa. Olen kuolinpesän osakas.


Kuka saa kotitalousvähennyksen äidin asunnon remontista? Usein joku perikunnan jäsenistä on haluaa jatkaa metsätaloutta. Jos toisille kuolinpesän osakkaille riittää muuta perintöomaisuutta, kuolinpesä jaetaan ja yksi ottaa metsän. Kalle Virtaselta muuta omaisuutta ei jäänyt tarpeeksi, mutta Siiri haluaa lunastaa Mikon ja Annan metsäosuudet itselleen.


Taas tarvitaan verotusyhtymää. Vainajan osalta tulee hankkia sukuselvitys kaikista niistä seurakunnista, joissa hän on ollut kirjoilla täytettyään vuotta aina kuolinseurakuntaan asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit