torstai 9. marraskuuta 2017

Aktiivimalli 2 kansalaisaloite

Aktiivimalli 2 kansalaisaloite

Näin Aidosti palkitseva aktiivimalli olisi ihmisarvoa turvaava ja aidosti palkitseva oikeudenmukainen malli kaikille niille, jotka tämän uuden aktiivimallin motivoimina työllistyvät tai muuten aktivoituvat. Kansalaisaloite on Suomen kansalaisten suora vaikuttamiskeino lainsäädäntöön. Pelastuskortti (Rescue Sheet) jokaiseen autoon Suomessa – turvallisuutta autoilijoille sekä pelastushenkilökunnalle Keräys käynnissä 5. Tanskassa aktiivisuusehto on tiukempi. Sosiaali- ja terveysministeriö saa myös käsittelyn kuluessa eduskunnalta tiedon, miten ministeriön toivotaan osallistuvan kansalaisaloitteen käsittelyyn.


Vuodenvaihteessa lakkautetun aktiivimallin vaikutuksia on vaikea arvioida. Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 2. Eduskunta pysyi ensimmäisessä käsittelyssä tekemässään päätöksessä eli se päätti hylätä kansalaisaloitteeseen sisältyvät lakiehdotukset. Näin aktiivimalli vaikuttaa työttömien elämään. Paljon julkista keskustelua aiheuttanut, työttömyysturvaan muutoksia tuonut aktiivimalli ja sen kumoamiseksi tehty kansalaisaloite on tällä hetkellä kolmanneksi suosituin kansalaisaloite. Kaiken lisäksi hallitus on kaikessa hiljaisuudessa valmistelemassa aktiivimalli kakkosta, joka toisi työttömille uusia karenssiautomaatteja, Eloranta sanoo tiedotteessa.


Nyt aloitteen käsittely on eduskunnan käsissä. Elorannan mukaan työttömiä uhkaa jo nyt toistakymmentä turvaa leikkavaa karenssia. Josta muuten päättäjät pitäisi asettaa vastuuseen tekemistään yhteiskuntaa vaarantavista päätöksistä, kuten nyt aktiivimalli. Jos työttömiä potkitaan näin rajusti päähän, niin miksi ei kansanedustajilta oteta pois sopeuttamiseläke tai - raha, jos eivät hae vähintään työpaikkaa viikossa. Aktiivimalli on työttömyysturvan leikkuri.


Surullisen kuuluisa työttömyysturvan aktiivimalli on kuopattu, mutta tuloaan tekee Iltalehden mukaan niin sanottu ” aktiivimalli kakkonen”. Hallitus valmistelee niin sanottua ” aktiivimalli. Jutusta poistettu lopusta kohdat, joissa sanottiin, ettei aktiivimalli koske niitä, joiden eläkepäätöksestä tehdyn valituksen käsittely on kesken.


Tämä ei pidä paikkaansa. Työttömien raippalaki eli ns. Mikäli työttömiä aidosti hallituksen toimesta haluttaisiin aktivoida, niin tulisi ottaa täysin päinvastaiset ja humaanimmat keinot käyttöön. Keskeinen kysymys aktiivimallissa on se, kuinka paljon se todella aktivoi työttömiä.


Kela päivitti viime elokuussa aktiivimallista saadut tulokset. Mitä aktiivimalli tarkoittaa? Juha Sipilän hallitus joutuu vielä käsittelemään aktiivimallia.


Eduskunta hyväksyi hallituspuolueiden äänin niin kutsutun työttömyysturvan aktiivimallin 19. Seuraavana päivänä polkaistiin pystyyn kansalaisaloite , jolla vaaditaan mallin kumoamista. Aloitteen teki yksityishenkilö eli Martin-Éric Racine 20.


Tapaturvamaksu , € Sosiaaliturvamaksu 0. Loppusumma , joka veloitetaan ukk. Uuden hallituksen uskoisin tekevän niin, että peruutetaan kokonaan aktiivimalli ja mitään vastaavaa ei tulla ikinä tekemään. SAK:n malli oli järkevämpää kuten se kansalaisaloite , jossa piti tarjota porkkanaa leikkurin sijaan. Olen aivan varma että kunhan alkuvaikeuksista päästään niin huomataan että aktiivimalli on ihan jees ja parannus vanhoihin malleihin.


Ainahan kaikkea uutta vastaan purnataan. Parempi olisi ottaa uudistukset vastaan paremmalla asenteella ja lähteä reippaasti kokeilemaan uusia juttuja, positiivisella tsemppipörinällä. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n tehtävänä on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit