Osakkeen saajalla ei ole oikeutta käyttää osakkeenomistajalle yhtiössä kuuluvia oikeuksia ennen kuin hänet on merkitty §:n momentissa tarkoitettuun osakasluetteloon tai hän on ilmoittanut saantonsa yhtiölle ja esittänyt siitä luotettavan selvityksen. Tälle sivulle on koottu asunto-osakeyhtiöiden toimintaan liittyviä oppaita, ohjeita ja tiedotteita. Asunto- osakeyhtiölaki. Laajin näistä on asunto-osakeyhtiölakiopas, joka sisältää yhteenvedon keskeisimmistä muutoksista aiempaan lainsäädäntöön verrattuna.
Yhtiöllä on velvollisuus pitää kunnossa rakennuksen lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut näiden kaltaiset perusjärjestelmät.
Osakeyhtiölaki perheyhtiössä. Sama osakeyhtiölaki koskee kaiken kokoisia yhtiöitä. Suuri osa osakeyhtiölain säännöksistä on kuitenkin sellaisia, että niillä ei ole käytännön merkitystä, kun yhtiössä on vain yksi osakkeenomistaja tai enintään muutama osakkeenomistaja, jotka esim. Edilexin hakutoiminnot ohjaavat löytämään helposti relevantit sisällöt. Kaikkiin aineistoihin kohdistuvissa hakutuloslistauksissa näet vasemman reunan rajaa hakua -navigaatiossa koko ajan, mitä hakuun löytyvää sisältöä palvelussa on.
Aikaisempi osakeyhtiölaki on rajoittanut lainan antamista yhtiön lähipiiriin kuuluvalle. Uudessa laissa vastaavia rajoituksia ei enää ole. Tällöin on kuitenkin huomioitava laissa oleva tuottamuusolettama (ks. seuraava kohta vahingonkorvausvastuu).
Lakiuudistuksen tavoitteena on luoda joustava ja kilpailukykyinen osakeyhtiölaki. Jos teet ilmoituksen paperilomakkeella, käsittelyaika on pitempi ja hinta kalliimpi kuin netissä ilmoitettaessa. Siirry paperilomakkeen ohjeisiin. WC-altaat, WC-säiliöt ja -istuimet jne.
Enemmistöosakkeenomistajan oikeus ja velvollisuus lunastaa vähemmistöosakkeenomistajan osakkeet. Osakkeenomistajalla, jolla on enemmän kuin yhtiön kaikista osakkeista ja äänivallasta, on oikeus ja velvollisuus lunastaa vähemmistöosuuden omistavien osakkeenomistajien osakkeet, mikäli joku osakkeenomistajista sitä vaatii. PRH - Patentti- ja rekisterihallitus. Hallitus on osakeyhtiön tärkein päätöksentekoelin heti yhtiökokouksen jälkeen. Lähtökohtaisesti vain osakeyhtiölain määräämät yhtiön toiminnan kannalta erityisen merkittävät päätökset tulee tehdä yhtiökokouksessa ja loput asioista päätetään hallituksen kokouksissa.
Kirjassa ovat mukana myös kaikki kyseisiin säädöksiin tehdyt muutokset. Lähipiirilainan tai -vakuuden. Isännöinnin tehtävät on määritelty asunto-osakeyhtiölaissa, mutta käytännön työnkuva on monelle hämärä.
Tämä on yksi syy, jonka takia Isännöintiliitto laati lakimäärisen isännöinnin tulkinnan. Uusi asunto- osakeyhtiölaki on parantanut niin yhtiön, osakkaan kuin asunnon ostajankin oikeusturvaa. Laissa selvennetään erityisesti yhtiön ja osakkeenomistajan kunnossapitovastuun rajoja: osakkeenomistajan rakennustöitä huoneiston kunnon ylläpitämiseksi (kunnossapitotyö) tai sen muuttamiseksi (muutostyö) sekä yhtiön päätöksentekoa yhdenvertaisuusperiaate huomioiden.
Uusi osakeyhtiölaki tuli voimaan syyskuun ensimmäisenä päivänä kuluvana vuonna. Vanhaan lakiin verrattuna uudessa laissa on ansiona keskeisten periaatteiden selkeä esittely heti lain alussa.
Niistä mielenkiintoisin on osakeyhtiön toiminnan tarkoituksen määrittely. Osakaslaina ei kuulu osakeyhtiölain luettelemiin varojenjakotapoihin. Osakkaan vuokralaisen vahingonkorvausvastuu. Taloyhtiömaailmassa ei aina voida välttyä vahingoilta. Joskus vahingon voi aiheuttaa rikkoutunut putki tai vuotava katto, toisinaan vahingon syy voi olla myös inhimillinen toiminta.
Yhteiskuntamme on kuitenkin muuttunut. Kun jonkun omistajan omistusosuus nousee yli osakeyhtiössä, syntyy osakeyhtiölain mukainen lunastusoikeus ja –velvollisuus. Vähemmistöosakkeiden lunastusoikeudesta ja lunastusmenettelystä on säädetty osakeyhtiölain luvussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.