keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön ero

Perustamisilmoitus Perustamisilmoitus avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä täytyy aina tehdä kaupparekisteriin. Avoimen yhtiön perustamiseen tarvitaan vähintään kaksi henkilöä. Avoin yhtiö syntyy yhtiösopimuksella. Oma pääoma muodostuu yhtiömiesten yhtiöön sijoittamista panoksista.


Henkilöyhtiöt eivät ole erillisiä verovelvollisia, vaan verotus tapahtuu yhtiömiesten omana pääoma- ja ansiotulona. Kommandiittiyhtiön tai avoimen yhtiön yhtiömies voi myös olla toinen henkilö- tai osakeyhtiö.

Ainoa ero avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön välillä on se, että kommandiittiyhtiössä vähintään yksi on äänetön yhtiömies ja yksi vastuunalainen yhtiömies. Lainsäädäntö antaa paljon vapautta sopia yhtiön sisäisestä hallinnosta ja valtasuhteista. Yhtiömiehillä on suuri sopimusvapaus yhtiötä muodostettaessa. Koska avoimen yhtiön osakkaat eli yhtiömiehet ovat rajoittamattomasti vastuussa yhtiön velvoitteista ei yhtiö joudu selvitystilaan, vaikka ns. Hallinto ja päätöksenteko.


Yhtiömiehen yksityistilin saldo muuttuu yleensä jatkuvasti, koska avoimen yhtiön yhtiömiehet ja kommandiittiyhtiön vastuunalaiset yhtiömiehet voivat tehdä vapaasti yksityisottoja ja –sijoituksia, ellei yhtiösopimus tai muu yhtiömiesten keskinäinen sopimus aseta tälle estettä. Tässä käsitellään kuitenkin ainoastaan yrityksiä, joiden kaikki yhtiömiehet ovat luonnollisia henkilöitä. Kyseisten yritysmuotojen ero liittyy yhtiömiesten rooliin: kommandiittiyhtiön perustamiseen tarvitaan vastuunalaisen yhtiömiehen lisäksi aina vähintään yksi äänetön yhtiömies, jonka vastuu rajoittuu hänen sijoittamaansa pääomaan.

Toinen olennainen ero liittyy oikeuteen toimia yhtiön puolesta tai edustaa yhtiötä. Lähtökohtaisesti jokainen avoimen yhtiön yhtiömies ja kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies voi pelkästään yhtiömiesasemansa perusteella toimia yhtiön puolesta ja edustaa sitä. Osakkeenomistajalla ei ole osakeyhtiössä vastaavaa oikeutta.


Avoimessa yhtiössä yhtiömiesten vastuuta ei voida rajata. Rajaamismahdollisuus koskee vain kommandiittiyhtiön äänettömiä yhtiömiehiä, ei vastuunalaisia yhtiömiehiä. TVL §:n momentin mukaan avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön osuuden luovutuksesta saadun voiton määrää laskettaessa luovutusvoittoon lisätään määrä, jolla yhtiömiehen yksityisotot ovat ylittäneet hänen vuotuisten voitto-osuuksiensa ja yhtiöön tekemiensä sijoitusten yhteismäärän. Nämä palkkiot ovat luonteeltaan henkilökohtaisia, sillä ne maksetaan valitulle henkilölle tämän henkilökohtaisesta työsuorituksesta tai osallistumisesta.


Yleensä näissä tehtävissä myös selkeästi toimitaan maksajan lukuun tai. Kun vastuunalainen yhtiömies vastaa yhtiön veloista henkilökohtaisella omaisuudellaan, äänettömän yhtiömiehen vastuu rajoittuu hänen sijoittamaansa pääomaan, rahasummaan tai apporttiin. Tällaista yhtiömiestä kutsutaan äänettömäksi yhtiömieheksi erotuksena vastuunalaisesta yhtiömiehestä, joka vastaa koko henkilökohtaisella omaisuudellaan yhtiön velvoitteista. Etenkin avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä tapahtuneesta erosta ilmoittaminen on erityisen tärkeää.


Katso ilmoittamisen opasvideot tästä. Kuten toiminimen ja kommandiittiyhtiön , myös avoimen yhtiön (Ay) tapauksessa yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista ja velvoitteista. Perustajia on avoimessa yhtiössä oltava vähintään kaksi, kuten kommandiittiyhtiössäkin. Tilikauden pituus vaikuttaa verotuksessa tulon jakamiseen ansiotuloksi ja pääomatuloksi.


Yksityisen elinkeinonharjoittajan sekä avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön pääomatuloksi katsotaan tai prosenttia yrityksen nettovarallisuudesta. Kertymisprosentti lasketaan vuosikorkona. Yrittäjätasolla jako ansio- ja pääomatuloksi – Keskeinen ero : osakeyhtiö on osakkaasta erillinen verovelvollinen, jolla on oma verotettava tulo.

Tästä osiosta löydät ohjeet avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön perustamisen, muutosten ja lopettamisen ilmoittamiseen. Avointa yhtiötä pidetään kaikkein yksinkertaisimpana yhtiömuotona. Se on helppo perustaa ja joustava hallinnoida, mutta omistajat vastaavat. Tulo-osuus jaetaan verotettavaksi.


Näitä ovat vastuunalainen yhtiömies ja äänetön yhtiömies. Niin avoimessa kuin kommandiittiyhtiössäkin vastuunalainen yhtiömies on vastuussa yrityk-sen sitoumuksista henkilökohtaisesti ja rajattomasti. Yhtiöistä saadusta pääomatulosta kerrotaan enemmän jaksossa 3. Elinkeinotulon verottamisesta annetun lain (EVL) a §:n momentin mukaan yhteisön, avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön lain §:n momentin kohdassa tarkoitetut korot ovat vähennyskelpoisia tässä pykälässä säädetyllä tavalla.


EVL a §:n momentissa säädetään korkomenojen vähennysoikeuden rajoituksesta. Yhtiömiehet saavat kukin toimia yhtiön nimissä yksinään ja vapaasti yhtiötä ( ja siten muita yhtiömiehiä) sitovasti, ellei yhtiösopimuksessa ole tätä joltain osin rajoitettu. Miten eri yritysmuodot eroavat toisistaan?


Yritystä perustaessa kysytään usein pitäisikö yritysmuodoksi valita toiminimi vai osakeyhtiö. Nämä ovat yleisimmät ja tunnetuimmat yritysmuodot, näiden lisäksi voi yritysmuodoksi valita kommandiittiyhtiön , avoimen yhtiön tai osuuskunnan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit