perjantai 10. toukokuuta 2019

Kondylooma oireet

Miehille ja naisille! Tartunnan saaneista vain osalla todetaan näkyviä kondyloomia. Aika tartunnasta syylien ilmaantumiseen vaihtelee kuukausista vuosiin. Kondylooman Oireet. Syylämäisiä rykelmiä esiintyy pakaravaossa, peräaukossa, välilihan alueella tai sukupuolielimissä (miehellä peniksessä tai kivespussissa, naisella häpyhuulissa ja joskus myös emättimessä).


Visvasyylän ( kondylooma) oireet Visvasyylä eli kondylooma on papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama sukupuolitauti, joka saattaa aiheuttaa syylän kaltaisia, kukkakaalimaisia ja ulkonevia muodostelmia sukupuolielinten alueelle. Visvasyylä ( kondylooma ) on sukupuolitauti, jonka aiheuttaa papilloomavirus (HPV). Mitkä ovat visvasyylän (kondylooman) oireet ja miten sitä hoidetaan? Oireet alkavat yleensä pieninä näppylöinä, jotka myöhemmin kasvavat ja kovettuvat visvasyyliksi.


Jos syyliä muodostuu virtsaputken suulle, ne aiheuttavat tyypillisesti kipua ja kirvelyä virtsaamisen aikana. Nykyään naisille on myös kotona otettava HPV-testi. Naisilla voi esiintyä poikkeavaa valkovuotoa, virtsakirvelyä, veristä vuotoa ja alavatsakipua, mutta jopa naisista on oireettomia. Naisen synnytinelinten papilloomavirustulehduksen ilmenemismuodot vaihtelevat kukkakaalimaisista visvasyylistä eli kondyloomista lieviin tai vaikeisiin kohdunkaulan solumuutoksiin.


Kondylooma oireet

Ne ovat niin sanottuja pienen riskin viruksia. HPV tartunnan jälkeen oireet voivat tulla muutaman viikon sisällä, tai vasta muutaman vuoden päästä. Tästä johtuen tartuntojen jäljittäminen voi olla vaikeaa, jos seksikumppanit vaihtuvat usein. Syylät itsessään eivät ole vaarallisia, ainoastaan epämiellyttäviä. Ihon ja limakalvon muu samanaikainen tulehdus tai rikkoumat lisäävät tartuntariskiä.


Näkyvät oireet saattavat kuitenkin ilmentyä vain päiviä tartunnan saamisesta, mutta joissain tapauksissa oireiden ilmenemiseen saattaa mennä kuukausia, jopa vuosia. Oireita on monenlaisia, ja niitä voi olla useita kerrallaan. Yleisimmin kondylooman aiheuttavat HPV-virustyypit tai 11. Syylä- eli papilloomaviruksia (human papillomavirus, HPV) tunnetaan yli 1erilaista. Papilloomavirukset aiheuttavat myös kohdunkaulan syöpää, mutta sen aihe.


Niistä ainakin voi tehdä sukuelinten limakalvoille sekä siittimen ihoon, peräaukkoon ja sen lähitienoille kondyloomia eli visvasyyliä Arviot kondyloomavirusten kantajien määrästä vaihtelevat 30– aikuisista. Epäiletkö visvasyylätartuntaa? Klamydian oireet ovat kirvely virtsatessa, tihentynyt tarve käydä vessassa, vuotoa virtsaputkesta, valkovuoto ja alavatsakivut. Se ei aina oireile, vaan voi majailla kehossa oireettomana vuosia. Kantaja voi kuitenkin levittää sitä tuolloin eteenpäin ja tartuttaa toisia tietämättään.


Naisella kondylooma voi tulla ulkosynnyttimiin tai emättimeen. Kun naisella havaitaan visvasyyliä, voi olla tarpeen ottaa myös papa-koe. Tavallisimmat oireet.


Syylät ovat joko kukkakaalimaisia tai litteitä. Syylien määrä vaihtelee muutamasta useisiin. Syyliä voi kutittaa tai kirvellä ja peniksessä, emättimessä tai peräaukon ympärillä sijaitsevat syylät tuntuvat epämukavilta yhdynnässä. Virus voi kuitenkin aiheuttaa myös kukkakaalimaisia tai matalia visvasyyliä, eli kondyloomia, sukupuolielimiin. Ulkosynnyttimissä kondyloomat ovat ulkonevia, kun taas emättimessä ja kohdunnapukassa litteitä.


Oireet voivat ilmetä muutaman päivän kuluttua tartunnan saamisesta, mutta tavallisesti niiden ilmenemiseen kuluu kuukausia tai jopa vuosia. Jos miehellä on kondylooma alapäässään ja hän antaa suuseksiä naiselle, voiko kondylooma tarttua syljen välityksellä naiselle alapäähän? Vai miten se tarttuu?


Hei ihmiset, jotka pelkäätte, että kondylooma on levinnyt suuhunne, käykää lääkärissa. Mäkin olin aivan varma, että mulla on se suussakin varsinkin kun oireet oli sen mukaiset. Masistelin viikon ennen kuin uskaltauduin lääkäriin, jossa sitten todettiin ettei se tosiaan ole kondyloomaa. Joku tavallinen suuinfektio vaan. Varsinainen kondylooma voi ilmaantua vuosiakin viruksen tarttumisen jälkeen.


Näkyvä kondylooma on tyypillisesti vaalea, kivuton, ihosta koholla oleva ja syylämäinen tai kukkakaalimainen nystyrä. Naisilla ne ilmaantuvat yleensä häpyhuulten tai emättimen alueelle, miehillä siittimen varteen, terskaan tai kivespussiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit