perjantai 24. toukokuuta 2019

Starttirahan määrä 2019

Starttiraha edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Se turvaa yrittäjän toimeentulon siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja vakiinnuttaminen arviolta kestää – kuitenkin enintään kuukauden ajan. Jatkoa voi hakea toisen kk ajaksi.


Kuukausittain maksettava starttiraha myönnetään aluksi kuukauden ajaksi. Ensimmäisen jakson jälkeen voit hakea toista kuukauden jaksoa, jolloin tuen maksimipituus on kuukautta. Tässäkin tapauksessa tukea maksetaan viideltä päivältä viikossa.


Vielä joitain vuosia sitten starttirahan lisäosan suuruus vaihteli tapauskohtaisesti, mutta enää näin. Näin ollen starttiraha muodostuu kahdesta osasta: perustuesta ja lisäosasta. Myös erikseen haettavan starttirahan jatko-osan suuruus on sama kuin perusosankin. Aiemmin lisäosan määrä vaihteli tilanteen mukaan. Paljonko starttirahan määrä on?


Kyseiset luvut koskevat myös starttirahan mahdollista lisäosaa, eli jälkimmäistä kuuden kuukauden tukijaksoa. Tulorekisterin tulotietojen hyödyntäminen starttirahan maksatuksessa käynnistyy 1. Ennakkotietoa: KEHA-keskus hyödyntää 1. Tuki on siis suuruudeltaan reilut 7euroa kuukaudessa bruttona, eli tästä summasta miinustetaan pois verojen osuus. Kuukaudessa starttirahan suuruus on noin 7euroa ja tästä summasta vähennetään verot.


Mikä on starttirahan määrä ja kauanko sitä maksetaan? Ensimmäisellä hakemuksella tukea myönnetään kuukaudelle, jonka jälkeen jatkoa voi hakea toiseksi kuukaudeksi. Hakeminen edellyttää verkkopankkitunnuksia. Sähköinen hakemus on käsittelyssä välittömästi ja nopeuttaa maksun suorittamista.


Verkkopalvelussa uudet päätökset löytyvät tammikuun puolen välin tienoilla. Kela arvioi yrittäjän tulon YEL- tai MYEL-vakuutuksen työtulon perusteella. Jos yrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta, tuloksi voidaan arvioida starttirahan määrä , vähimmäistulo tai yrittäjän oman arvion mukainen tulo. Myös näistä tuloista voidaan tehdä ansiotulovähennys. Hae tarvittaessa uusi verokortti OmaVerossa 16.


Kun otat käyttöön Suomi. Arkipyhäpäivät ja niiden korvattavuus määräytyy työehtosopimusten perusteella. Arkipyhän vaikutukset työaikaan ja niistä maksettavat korvaukset tulee tarkastaa oman toimialan työehtosopimuksesta. Hallitus laajentaa Lounais-Suomen siltasopimusmallia myös muille työvoimapulasta eniten kärsiville alueille. Se myönnetään aina kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan, ja sille voi hakea myös saman verran jatkoa, maksimissaan starttirahaa voi saada siis kuukauden ajan.


Ilmoita starttirahan määrä , jos sinulla on starttiraha, mutta ei YEL-vakuutusta. Ilmoita oma arvio tulosta, jos sinulla ei ole YEL-vakuutusta eikä starttirahaa. Maatalousyrittäjä: Ilmoita MYEL-työtulon bruttomäärä.


Hyötyä arvioitaessa otetaan huomioon tieosakkaan tiedossa oleva tien käytön määrä ja laatu koko yksityistien pituudelta kuluvalla hetkellä ja tulevaisuudessa sekä tieosakkaan mahdollisesta elinkeinon harjoittamisesta johtuva tien käyttö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit