keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Fim mittari

Osoita parannus faktoilla. Kartoitus antaa perusteet asiakaslähtöisen ja tavoitteellisen toiminnan suunnitteluun. Näin tekivät FCG Konsultoinnin asiantuntijat Mikko Jaakonsaari ja Liisa Klemola, jotka arvioivat tutkimuksessaan kuntouttavan työotteen vaikutusta aivohalvauspotilaan toimintakykyyn ja avuntarpeeseen. FIM - mittarilla arvioidaan potilaan päivittäistä (ADL) toimintakykyä sekä avuntarvetta toiminnassa, joista on motorista ja viisi ko.


Terveystieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, gerontologian ja kansanterveyden pro gradututkielma, 55s.

FIM -mittarilla saatavaan tietoon tuo haluttua lisänäyttöä. Molemmat arvioivat toimintakykyä ja avuntarvetta jokapäiväi-sissä toiminnoissa. Aivoverenkiertohäiriöistä (AVH) seuraa usein pitkäaikaisia tai pysyviä oireita, jotka vaikuttavat sairastuneen henkilön toimintakykyyn. Manuaaliset mittarit.


Päivittäisten toimintojen arviointiin soveltuvat mittarit 1. Barthel -indeksi 1. TOIMIA-tietokanta on ilmainen ja avoin työväline kaikille toimintakyvyn mittaamisesta ja arvioinnista kiinnostuneille asiantuntijoille ja ammattilaisille. Ajoituksen mittaamisessa FIM on käyttänyt Relative Strenght Index -mittaria, joka kertoo, onko osake teknisesti ylimyyty vai -ostettu.

Pisteytysjärjestelmän sekä teknisen analyysin perusteella ostettavia osakkeita ovat FIM :n mukaan maaliyhtiö Tikkurila, verkkoyhtiö Nokia, mediayhtiö Alma Media ja rakennusalaa palveleva Uponor. Tehokas ja tarkka mittari auttaa kohdentamaan kuntoutuksen oikeaan aikaan ja takaa näin parhaat mahdolliset tulokset henkilön toimintakyvyn parantumiselle. Arvioitaviksi valitut perustoiminnot ovat kuntoutujan toimintakyvyn kannalta olennaisimmat ja tarpeelli-simmat ns.


Laakson kuntoutusosastolla Kon käytössä pääasiassa FIM -toimintakykymittari ja myös MMSE, joka on meille koulusta jo tuttu. Kerron tässä FIMistä tarkemmin. Cornellin masennusasteikko - dementiaoireisten muistisairaiden ihmisten depression mittari Cornell masennusasteikko - mittari on kehitetty erityisesti depressio-oireiden ja niiden vaikeusasteen tunnistamiseen. Myös kaikki sanallinen ohjaus ja neuvonta ovat avuntarvetta, jos toiminto ei tapahdu ilman tätä ohjausta tai neuvontaa. Arvion toimintakyvystä tekee aina omahoitaja tai se hoitaja, joka parhaiten tuntee asiakkaan.


Maria Ohisalo nimitti Kirsi Pimiän sisäministeriön kansaliapäälliköksi ohi Suopon päällikön. Valittavan henkilön täytyisi olla jotenkin jo kärkikaartissa kyvykkyyden, johtamisosaamisen, alan tuntemuksen ja kokemuksen puolesta. SIS- mittari – tietohaku tehty - FIM-mittari – tietohaku tehty ja TOIMIA-arviointi käynnissä - Menetelmät: o ASTA – perustiedot kerätty TOIMIA-verkoston lomakkeelle. Kykyri – perustiedot kerätty TOIMIA-verkoston lomakkeelle. Sillä, sairastiko vasemman tai oikean hemisfäärin vauriota, ei ollut vaikutusta kokonaispistemuutokseen.


FIM toimintakyky- mittari Valtiokonttorin toimintakyky- luokitus (7) (7) Kuvio 4. Tutkimuksessa käytettyjen mittareiden vertailuasetelma. Suluissa esitetyt numerot viittaavat yksittäisiin tavoitteisiin (kts. teksti). Viimeisin tulos näkyy näytöllä ja sen alla on kellonaika.

Jos tulos on aiemmalta päivältä, näkyy alla vuorotellen pvm ja kellonaika. Cornell- mittari on kehitetty erityisesti dementiaoireisten muistisairaiden depressio-oireiden ja niiden vaikeusasteen tunnistamiseen. Arviointi pohjautuu potilaalla viikkoa ennen haastattelua esiintyneiden oireiden ja löydösten havainnointiin.


Mittari käynnistyy. Yksittäistä kolesterolimittausta tarkempi sepelvaltimotaudin vaaraa ennustava mittari on kokonaiskolesterolin suhde HDL-kolesteroliin, jonka tulisi olla korkeintaan 4. Tarkastelussa käytetään myös LDL-kolesterolin ja HDL-kolesterolin välistä suhdetta. Testejä liikkumiskyvyn arvioimiseksi Sopiva testi kannattaa valita testattavan henkilön toimintakyvyn mukaan.


Testin valintaan vaikuttaa myös se, missä tilassa testi tehdään ja kuka toimii testaajana. Kotioloihin, palvelukeskuksiin ja kerhotiloihin soveltuvat yksinkertaiset, vähän tilaa ja välineitä vaativat testit. Testaajina voivat toimia esimerkiksi koulutetut vanhustyöntekijät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit