maanantai 20. toukokuuta 2019

Isyysraha hakemus

Työnantajan tulee tällöin toimittaa oma hakemus. Jos perheeseen syntyy seuraava lapsi, jonka laskettu syntymäaika on ennen kuin edellinen on täyttänyt vuotta, voit saada isyysrahaa samojen tulojen perusteella kuin viimeksi. Isä voi olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintansa mukaan 1-arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysvapaapäivät isä voi pitää enintään jaksossa sen jälkeen, kun vanhempainrahan saaminen on loppunut. Isän tulee ensinnäkin olla lapsen äidin kanssa avo- tai avioliitossa.


Jos isyysvapaa on sovittu palkalliseksi, isyysraha maksetaan työnantajalle. Oikeus isyysvapaaseen ja -rahaan säilyy, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta. Työsopimuslain mukaan työntekijän on pääsääntöisesti ilmoitettava työnantajalle perhevapaiden käytöstä viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan alkamista. Siitä maksetaan verot normaalisti verotuslain mukaisesti.


Isyysraha on verollinen. Huonona puolena on, että vaikka raha on pienempi kuin palkka niin ennakkopidätysprosenttisi ei aina pienene. Se johtuu siitä, että rahasta ei ole mahdollista tehdä samoja vähennyksiä kuin palkkatuloista.


Lapsen synnyttyä, haluaisimme olla molemmat vanhemmat kotona. Miehen työpaikalla tämä järjestely sopii, mutta kuinka meidän tulisi hakea isälle isyysrahaa, kun siitä pyydetään ilmoittamaan 1kk ennen Kelaan. Sinun ei tarvitse välttämättä jaksottaa isyysrahaa sen takia, ettet normaalisti työskentele viikonloppuisin.


Jos haet isyysrahan ajalta 28. Sunnuntailta ja arkipyhiltä isyysrahaa ei makseta. Starttiraha edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä.


Se turvaa yrittäjän toimeentulon siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja vakiinnuttaminen arviolta kestää – kuitenkin enintään kuukauden ajan. Jos työnantaja maksaa isälle palkkaa isyysvapaan ajalta, isyysraha maksetaan työnantajalle. Miltä ajanjaksolta isyysrahaa maksetaan? Mikäli isyysvapaaseen sisältyy palkallisia vapaapäiviä, isyysraha maksetaan myös näiltä päiviltä työnantajalle.


Hakemus Isän vanhempainetuudet Isän vanhempainetuuksia voit hakea vasta lapsen syntymän tai adoptiolapsen nimeämisen jälkeen. Kela maksaa isyysvapaan ajalta isyysrahaa. Jos työnantajasi maksaa sinulle palkkaa isyysvapaan ajalta, maksetaan isyysraha työnantajallesi.


Vapaasta on ilmoitettava työnantajalle viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan alkua. Jos vapaa on enintään arkipäivää, tulee siitä ilmoittaa viimeistään kuukausi etukäteen. Yleensä hakemus käsitellään nopeasti ja rahat on sitten tilillä jo viimeisenä isyyslomapäivänä.


Yllätyinpä positiivisesti kun rahat oli tosiaan tilillä viimeisenä isyyslomapäivänä. Muilta isiltä oli kuullut juttua että maksun saapuminen voi kestää kuukaudenkin. Hakemus on tehtävä niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään kuukausi ennen muutoksen toteutumista. Perusteltuna syynä muutoksen hakemiselle pidetään sellaista lapsen hoitamisedellytyksissä tapahtunutta ennalta arvaamatonta ja oleellista muutosta, jota viranhaltija tai työntekijä ei ole voinut ottaa huomioon silloin, kun hän on hakenut virka- tai työvapaata.


Työkyvyttömyyseläke ja kuntoutustuki. Kotieläintuotantoa harjoittava maatalousyrittäjä voi saada lomituspalveluiden avulla sijaisen hoitamaan eläimiä puolestaan loman tai esimerkiksi sairastumisen ajaksi. Lomituspalvelut tukevat maatalousyrittäjän työssä jaksamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit