Yrityksen kannattavuuslaskelma on tärkeä työkalu, jolla yrittäjä voi suunnitella ja seurata yrityksen toiminnan kannattavuutta. Tämän työkalun avulla voit yrittäjänä hahmottaa, paljon sinun on myytävä tuotteita ja palveluita, jotta toimintasi on kannattavaa ja pidemmän päälle kestävää. Sitten kun katetarve aikayksikköä kohden on laskettu, kohdistetaan hinnoiteltavalle tuotteelle katetarvetta sen mukaan kuinka paljon kyseisen tuotteen valmistamiseen kuluu aikaa. Tällöin hinnoiteltavan tuotteen katetarve saadaan kertomalla tuotteen valmistamiseen kuluva aika aikayksikköinä yhden aikayksikön katetarpeella. Kaikki laskentakauden tuotteen muuttuvat kustannukset jaetaan suoritemäärällä, ja näin saadaan minimikalkyyli.
Hinnoiteltaessa tuotetta on myös otettava huomioon kiinteät kustannukset ja tavoitevoitto, sillä muuten toiminta ei pitkällä aikavälillä tule olemaan tarpeeksi kannattavaa toiminnan jatkamiseksi. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti luomalla yksi apusarake (4), johon laaditaan lisäarvolaskelma jakson yksi määrin ja jakson kaksi hinnoin. Kannattavuuslaskelman avulla voit hahmottaa, minkälaiseen liikevaihtoon sinun tulisi pyrkiä. Lataa kannattavuuslaskelma täältä (MS Excel).
Huomioithan seuraavat asiat täyttessäsi laskelmaa: Makrot täytyy sallia, jotta kaavat toimivat oikein. Herkkyysanalyysi tarkastelee tuotteen oletettavaa hintakehitystä tai arvonalentumista, hankkeen maksimikannattavuutta sekä kulujen kasvun ja laskun vaikutusta. Katetuottolaskennan keskeinen tunnusluku on kriittinen piste (Break-even point), jossa kokonaiskatetuotto on juuri kiinteiden kustannusten suuruinen. On hyvä pitää mielessä että tuotteen hinnan on katettava niin palkkasi, tuotteen ostohinta kuin muuttuvat kustannuksetkin. Kaikki nämä unohtamatta arvonlisäveroa, jonka keräät valtiolle ja joka ei missään vaiheessa ole yrittäjän rahoja vaikka ne yrittäjän tilillä hetken ovatkin.
ALUSTAVA KANNATTAVUUSLASKELMA Tämän laskelman avulla voit arvioida, kuinka paljon sinun on myytävä, että saisit itsellesi riittävästi rahaa elämiseen ja että pystyisit maksamaan kaikki liiketoiminnasta aiheutuneet kulut. Lähde liikkeelle tavoite-tuloksesta: rahamäärä, jonka tarvitset vähintään kuussa elämiseen. Voittoprosentti kertoo, paljonko yrityksen voitto on liikevaihtoon suhteutettuna.
Miksi kannattavuuslaskelma on hyvä laatia aina? Muuttuvien kulujen (kulut jotka muuttuvat myynnin kanssa samassa suhteessa) kuten esimerkiksi myytävän tuotteen tai palvelun ostohinnan pystyy yrittäjä usein arvioimaan riittävän tarkasti jopa päässä. Yritys tarjoaa erilaisia tuotteen käsittely- ja pakkauspalveluita. Aikaisemmin yritys on keskittynyt vain palveluiden tarjoamiseen, eikä sen ole tarvinnut investoida paljoa laitteisiin, sillä suurin osa työstä on tehty asiakkaiden työtiloissa ja laitteilla.
Se on työkalu, joka auttaa sinua hahmottamaan yritystoiminnan kuluja sekä paljonko sinulla on oltava myyntiä, jotta saat katettua sekä yritystoiminnan että henkilökohtaisen elämisesi kulut. Täytä pohja kuukausitasolla, vuositaso lasketaan automaattisesti. Yritystoiminnan suunnittelu kannattaa aloittaa liiketoimintasuunnitelman sekä siihen kuuluvien laskelmien tekemisellä.
English subtitles available. Tee yrityksesi kannattavuuslaskelma nyt. Tuotevastuuvakuutuksesta voi myös olla apua, jos jokin pienempi tuotteen osa rikkoo isomman – esimerkiksi asiakkaasi työkone hajoaa valmistamasi rikkinäisen ruuvin takia.
Hyvänä esimerkkinä tällaisesta tapauksesta voitaisiin käyttää vaikkapa palvelun tai tuotteen kohdentamista vain tietylle asiakasryhmälle. Liiketoimintasuunnitelma kertoo myös sen, miten yritys aikoo markkinoida. Samalla käydään läpi markkinoiden kilpailutilanne, asiakasprofiilit sekä yrittäjän oma koulutus ja osaaminen. Ovatko tuotteen idea ja laatu kohdallaan?
Parhaimmillaan saat palautetta heti: tuote voi olla hyvä, mutta pienillä viilauksilla se voi olla vielä parempi ja haluttavampi. Yhteydenottoa ei kannata pelätä. Tuleva asiakas ottaa sinut mielellään vastaan, jos ideasi on kiinnostava ja siitä voi olla hänelle hyötyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.