keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Toiminimi vähennykset

Tässä mallissa verotuksessa vähennetään oman asunnon käytön todelliset kustannukset (mm. vuokra, sähkö, vesi jne.) työtilan tai -huoneen pinta-alaan suhteutettuna. Katso video aamupalatilaisuudestamme, jossa kirjanpitäjämme Anita Appel antaa vinkkejä verovähennysten hyödyntämiseen. Noin minuutin kohdalla alkaa yleisökysymykset, joiden kautta saat erittäin tarkkoja vinkkejä omaan toimintaasi. Jos yritystoiminnassa käytetään yrittäjän henkilökohtaista autoa, tehdään vähennykset kilometrikorvauksina.


Tämä kilometrikorvaus on siis sama, kuin palkansaajan kilometrikorvaus. Korvaus voi kuitenkin erota tästä riippuen ajoneuvosta ja siitä, mitä ajoneuvolla kuljetetaan. Toiset vähennykset lasketaan verosta ja toiset tulosta. Siksi et saa automaattisesti esimerkiksi veronpalautuksena sitä summaa, jonka olet ilmoittanut vähennyksenä. Esimerkiksi kotitalousvähennys on tuntuvampi kuin matkakulujen vähennys, koska kotitalousvähennys vähennetään suoraan veron määrästä.


Lisävähennyksiä ei merkata kirjanpitoon, vaan nämä vähennykset vaaditaan elinkeinotoiminnan veroilmoituksella. Yksityisajoihin lukeutuvat matkat kodin ja työpaikan välillä voit sen sijaan tässäkin tilanteessa vähentää henkilökohtaisessa veroilmoituksessasi. Kaikki rahat, jotka toiminimeltäsi otat, ovat sen sijaan yksityisottoja. Siellä sinua on auttamassa ja tukemassa meidän lisäksi monet muut toiminimi yrittäjät, esim.


Yrityksen perustajalta kysytään perustamislomakkeessa, haluaako hän liittyä ennakkoperintärekisteriin. Artikkelissa kerromme, mistä oikein on kyse. Ammatinharjoittajalle voi olla epäselvää miten toiminimi nostaa palkkaa. Entä miten verot määräytyvät ja miten niitä maksetaan?


On hyvä huomata, että toiminimen verotuksellisen tappion voi vähentää halutessaan omistajan verotettavista pääomatuloista. Näin ei voida toimia missään muissa perusyritysmuodoissa, hän jatkaa. Elinkeinotoiminnan tulos lasketaan siten, että elinkeinotoiminnan tuotoista vähennetään elinkeinotoiminnan kulut. Lähes kaikki yrityksen toimintaa suorasti tai epäsuorasti edistävät menot ovat vähennyskelpoisia. Seuraavassa yleisimpiä tavanomaisen yrityksen verotuksessa vähennyskelpoisia menoja aakkosjärjestyksessä.


Yrittäjien matkakorvausten tekniikka poikkeaa siitä, jota käytetään palkansaajien matkakorvauksissa. Kyseessä on lisävähennys, eli voit kirjata työmatkoista aiheutuneet todelliset kustannukset kirjanpitoosi ja tehdä lisävähennyksen päivärahojen enimmäismäärän ja todellisten kustannusten erotuksesta. Lopputulos on aivan sama, pääasia on että ko vähennykset merkitsee näkyviin lomakkeelle, jotta verottaja voi ottaa kantaa asiaan. Toiminimi , eli sinä itse,. Edustustilaisuudet ovat yleensä firman puolesta ennalta rajattuja ja tilaisuuteen on kutsuttu valikoitunut joukko ihmisiä.


Jos toiminimi on vuokrannut toimitilat kodin ulkopuolelta, ovat vuokrakulut kokonaisuudessaan yritystoiminnan kuluja. Vähennykset tehdään ns. Tavaran tai palvelun omaan käyttöön ottamisesta ei makseta tuloveroa, mikäli yrittäjä ottaa vähäisen määrän tavaroita tai yrityksen tarjoamia palveluita omaan tai perheensä yksityiseen kulutukseen.


Saat samalla kaikki alv- vähennykset hyödynnettyä verotuksessa. Teet matkalaskut niin helposti, että muistat laatia ne myös kaikkein lyhimmiltä matkoilta. Helppokäyttöinen eTasku taipuu niin yksinyrittäjän kuin isommankin yrityksen tarpeisiin.


Moni kirjoittaa viime tingassa papereihin vähennyskelpoisia asioita, mutta yllättävän moni myös unohtaa tehdä vähennykset. Etenkin yllätyksenä voi tulla, että työvaatteet ovat tietyillä aloilla verovähennyskelpoisia. He eivät voi saada myöskään verovapaita päivärahoja eikä verovapaita km-korvauksia toimini-yritykseltään. Pääsääntö on, että yritystoiminnan kulut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Olemme tehneet tänne listan kuluista, joita aloitteleva yrittäjä ei välttämättä ajattelisi yrityksen kuluina.


Toiminimi vähennykset

Listassa olevien kulujen osalta on poikkeuksia ja erityisohjeita, siksi suosittelemme keskustelemaan lopullisesta vähennysoikeudesta kirjanpitäjäsi kanssa. Millaiset kulut ovat verotuksessa. Mikäli tilaisuudessa on kuitenkin tarjolla myös alkoholia, katsoo verottaja hyvin suurella todennäköisyydellä, että kyseessä on edustustilaisuus ja täydet vähennykset jäävät tällöin saamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit