tiistai 26. heinäkuuta 2016

Pef mittaus keuhkoahtauma

PEF - puhallusmittareita voi ostaa esimerkiksi allergia- ja astmayhdistyksistä sekä apteekeista. Katso ohjevideo: PEF -puhallus PEF -taulukko ja ohje. PEF - mittaus kertoo uloshengityksen huippuvirtausnopeuden ensimmäisen sekunnin aikana. On tärkeää selvittää itselle optimaalisen hyvä PEF -arvo.


PEF -arvoon vaikuttavia tekijöitä ovat sukupuoli, ikä ja pituus, joten se muuttuu ajan mittaan. Väsymys tulee siitä,että et saa keuhkoihisi riittävästi happea ja astman hoito ei ole hallinnassa. Astma on tulehduksellinen keuhkojen sairaus ja matalat Pef -arvot ovat merkkinä siitä,että tulehdus ei ole hallinnassa ja tarvitaan lisää hoitavaa suihketta.


Pef -arvon laskun aiheuttaa yleensä allergiat,flunssa,homeet ym. Jokaisen täytyy ensin puhallella pef arvoja esim. Nämä puhallukset tietysti flunssattomana.


Siihen maksimi arvoon sitten jatkossa vertaillaan pef puhallusten arvoja. Ei pelkän viitearvotaulukon perusteella voi paljon päätellä. Eilen puhalsin 3ja hengitys ei meinaa kulkea.


PEF -seuranta aloitetaan samanaikaisesti hoidon kanssa. Kun mä en oikestaan edes tiedä miksi se lääkäri mittasi sen arvon. Ei sanonu kuuluuko keuhkoista mitään, mittasi tuon, kysyi ahdistaako henkeä (kyllä välillä, varsinkin nyt flunssan aikana) ja sitten sanoi että on keuhkoputkentulehdus.


Terveydenhuoltoa koskevat tiedot. Tämä verkkosivu saattaa sisältää tietoa sairauksista ja niiden hoidosta. GSK ei esitä mitään sitoumuksia siitä, että sivulla oleva aineisto on asianmukaista tai saatavilla sen alueen ulkopuolella, jossa tarkoitettu kohdeyleisö sijaitsee.


Pulloon puhallus, josta käytetään myös nimityksiä vesi-PEP tai vastapainepuhallus, on menetelmä, jolla tehostetaan keuhkojen tuulettumista ja irrotetaan limaa keuhkoputkista. Hengitysliitto on sosiaali- ja terveysalan järjestö. Tarkoituksenamme on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää.


Uloshengityksen huippuvirtaus eli PEF (engl. Peak expiratory flow) on suure, joka kertoo, kuinka nopeasti henkilö voi puhaltaa ilman pois sisäänhengityksen jälkeen. Huippuvirtaus mitataan erillisellä mittalaitteella. Tuloksiin vaikuttavat henkilön sukupuoli, pituus ja ikä, jotka huomioidaan mittaustuloksissa.


Itse mietin, että onko minulla kuitenkin mahdollisesti keuhkoahtauma tai joku muu keuhkosairaus, mutta työterveyslääkäri ei pitänyt mahdollisena. Jos hoito parantaa PEF -arvoja, saadaan diagnoosi ja nähdään kortisonihoitovaste. PEF -mittari rekisteröi ainoastaan ulospuhalluksen maksimivirtauksen.


Mittauksen avulla saadaan tietoa erityisesti suurien keuhkoputkien väljyydestä. Astma ja keuhkoahtaumatauti (KAT) ovat erittäin yleisiä keuhkosairauksia. Varovastikin arvioiden niitä potee useampi sata tuhatta suomalaista. Vaikka nämä sairaudet muistuttavat oireiltaan jossain määrin toisiaan, niiden syytekijät ja osittain myös hoito poikkeavat toisistaan.


PEP-tekniikan idea on se, että ulospäin vastusta vasten puhallettaessa keuhkojen sisäiset paineolosuhteet muuttuvat. Tällöin pienten keuhkoputkien välillä kulkevat ilmatiehyet aukeavat ja hengitysilma pääsee kiertämään niiden kautta liman tukkimien keuhkoputkien ohi keuhkojen kauimmaisiin osiin. Suositus on tarkoitettu sydämen vajaatoimintaa perusterveydenhuollossa, työterveyshuollossa ja erikoissairaanhoidossa hoitaville, apteekkihenkilökunnalle sekä sydämen vajaatoiminnan ehkäisyn ja hoidon ohjelmia suunnitteleville ja toteuttaville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit