keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Lesken perintövero 2018

Lahja, ennakkoperintö vai perintö? Yksilöllistä varainhoitoa. Saako leski perintöverotuksessaan puolisovähennyksen, jos hän saa kuolleen aviopuolisonsa omaisuutta testamentin perusteella? Vai soveltuuko puolisovähennys vain niihin tilanteisiin, joissa leski perii aviopuolisonsa lain nojalla, kun kuolleella puolisolla ei ole rintaperillisiä? Laskurin tulos perustuu merkitsemääsi summaan.


Jos leski on omistanut omaisuutta yhdessä vainajan kanssa, lesken omistama osa ei kuulu pesän varoihin. Kuolinpesä lakkaa, kun pesän varat on jaettu. Toinen mahdollinen muutettava asia voisi olla se, milloin perintövero tulee maksettavaksi. Perintövero voi iskeä ankarasti – katso vinkkiä,.


Nykylainsäädännön mukaan se maksetaan heti, eikä vasta silloin, kun omaisuus voidaan realisoida. Esimerkiksi lapset eivät voi nyt myydä lesken hallintaan jäävää asuntoa, vaikka joutuvat maksamaan siitä veron heti. Joskus perilliset yrittävät arvioida perittävien asioiden arvoa alakanttiin, jotta perintövero olisi mahdollisimman pieni.


Tämä ei kuitenkaan kannata esimerkiksi asunnon kohdalla. Jos verovelvollisuus on alkanut ennen tämän lain voimaantuloa, sovelletaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä. Omaisuutta ei tässä vaiheessa erotella vainajan ja lesken omaisuuteen.


Kun leski aikanaan kuolee, ensiksi kuolleen lähisukulaisilla on yleensä oikeus saada perintönä puolet lesken jäämistöstä. Avopuolisot eivät peri toisiaan. Kaikille perillisille lakimuutokset eivät kuitenkaan ole mieluisia, sillä joidenkin kuolinpesien perintöverotus tulee kiristymään uudistuksen myötä.


Lue tämä artikkeli, niin saat selkeää perustietoa veromuutoksista. Jos rintaperilliset vaativat pesän jakoa heti, lesken hallintaan on jätettävä puolisoiden yhteinen koti ja tavanomainen koti-irtaimisto. Jos lapsia ei ole, leski perii puolisonsa yksin ensi vaiheessa. Säädökset lesken perimysoikeudesta koskevat aviopuolisoita sekä henkilöitä, joiden parisuhde on virallistettu parisuhdelain perusteella. Suojan laatu riippuu pitkälle siitä, jäikö ensiksi kuolleelta puolisolta rintaperillisiä.


Mikäli rintaperillisiä ei ole, leski perii ensiksi kuolleen puolison. I veroluokkaan kuuluvat aviopuoliso, lapsi, aviopuolison lapsi, ottolapsi, vanhemmat, ottovanhemmat, lapsen rintaperilliset, ottolapsen rintaperillinen, avustuksen saava kihlakumppani ja avopuoliso tietyin rajoituksin. En ymmärrä miten lesken asema on nyt huonompi kuin ennen: ennen meni asunto myyntiin heti kuoleman jälkeen, jos perilliset niin vaativat, eikä leskellä ollut varaa maksaa perillisille. Nythän lapset joutuvat maksamaan perintöveroa, ja perintö on lesken hallinnassa.


Vainaja on omistanut 1 asuinkiinteistön, jonka arvo on 150. EUR, ei muuta omaisuutta. EUR ja hän vaatii tasinkoa. Kuinka paljon lapset perivät ja paljonko he maksavat perintöveroa (muita perijöitä tai asiaan vaikuttavia asioita ei oleta olevan). Lesken omaisuus on 100.


Perukirja on annettava verotoimistolle kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta. Nyt perintövero tuo valtion kassaan puolesta miljardista miljardiin joka vuosi. Perunkirjoituksella on kolme tarkoitusta. Se mikä oli kuolleen osuus (esim. ) jaetaan perintönä hänen perillisilleen, joita voivat olla yhteiset lapset, puolison lapset tai muut omaiset.


Aviopuolisot voivat tietenkin testamentata omaisuutensa toisilleen, ja silloin menee normaali perintövero siitä PERINTÖosuudesta, ei siis ositetusta (siitä puoliksi jaetusta) omaisuudesta. Jos joku isovanhemmista on kuollut, saavat hänen lapsensa sen osan perinnöstä, mikä hänelle olisi tullut. Jollei siltä isän tai äidin vanhemmista, jolle perintö hänen eläessään olisi tullut, ole jäänyt lapsia, saa toinen isän tai äidin vanhemmista taikka, jos tämäkin on kuollut, mutta häneltä on jäänyt lapsia muusta avioliitosta, nämä vainajan osan.


Vaikka perilli­sistä tulee omai­suu­den omis­tajia, eivät he voi käyt­tää perin­töä vielä lesken eläes­sä. Yleen­sä hal­linta­oi­keus­tes­ta­men­tissa ei erik­seen luetel­la kaik­kea, mihin hallin­taoi­keus oi­keut­taa tai vel­voit­taa, vaan asia rat­kais­taan tes­ta­ment­tia tulkit­se­malla. Vertaistukiviikonloput ja tapahtumat Suomen nuoret lesket ry järjestää vuosittain useita vertaistukiviikonloppuja ja tapahtumia.


Vuosittain järjestetään myös Nuorten. Asunnon arvosta saadaan perintöverotuksessa vähentää lesken tai testamentinsaajan hallintaoikeus asuntoon. Asunnon perintöverotusarvoa vähentää luonnollisesti myös kuolinpesän muut velat ja maksut. Jos perintöverotuksen kohteena oleva asunto on ostettu tai myyty lähiaikoina, voidaan tätä arvoa käyttää perintöverotuksessa.


Testamentilla voit turvata lesken aseman, Testamentilla voit ehkäistä perintöriitojen syntymisen. Testamentti ei vaikuta omaisuuden käyttöön elinaikana, vaan se astuu voimaan vasta kuoleman jälkeen. Testamentti koskee sitä omaisuutta, joka testamentintekijällä kuolinhetkellään on tai sitä, josta testamentissa määrätään. Usein perilliset myyvät vanhempien asunnon vasta molempien vanhempien kuoleman jälkeen.


Silloin verotus on syytä huomioida koska kysymys asunnon arvostuksesta ja jaetaanko pesä ennen myyntiä perillisille vai ei, johtaa eri lopputulokseen ja säästö voi olla tuhansia euroja. Tämä onkin hyvä ottaa huomioon, kun laatii testamenttia ja miettii vain lesken verovapautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit