Miten omaisuus jaetaan lasten ja minun kesken, jos puolisoni kuolee? Jos kuolleelta puolisolta on jäänyt rintaperillisiä (lapsia tai näiden jälkeläisiä), voivat leski tai perilliset vaatia toimitettavaksi omaisuuden jakoa eli ositusta. Mitä tarkoittaa hallintaoikeustestamentti? ET-lehden lakiasiantuntija vastaa. Tarvitseeko lapseton aviopari keskinäisen testamentin turvatakseen omaisuuden omistuksen leskelle puolison kuoltua?
Kun avioliitto on purkautunut toisen puolison kuoleman vuoksi ja kuolleelta puolisolta on jäänyt rintaperillisiä (lapsia tai näiden jälkeläisiä), voivat leski tai perilliset vaatia toimitettavaksi omaisuuden jakoa eli ositusta. Opas avioliiton solmimisesta sekä häiden järjestämisestä. Avoparien perintöoikeus. Tästä artikkelista saat tietoa avio- ja avoliittoon sekä rekisteröityyn parisuhteeseen liittyvistä oikeudellisista kysymyksistä. Jos perittävä on naimisissa eikä hänellä ole rintaperillisiä eikä hän ole määrännyt omaisuudestaan testamentilla, eloonjäänyt puoliso perii kuolleen puolison omaisuuden.
Jos lapsettoman molemmat vanhemmat ovat elossa, he perivät hänet puoliosuuksin. Jos vanhemmat ovat kuolleet, omaisuuden perivät sisarukset tai heidän lapsensa. Laissa on määrätty perimysjärjestys. Tähän voidaan tehdä poikkeuksia henkilön eläessä testamentilla tai ennakkoperinnöillä tai lahjoituksin. Perintökaari määrää sukulaisten oikeuden perintöön siten, että perinnönjättäjän sukulaiset on jaettu perillisryhmiin.
Samassa perillisryhmässä olevat perilliset saavat kukin yhtä suuren osan perinnöstä (ns. tasajaon periaate), jollei esimerkiksi testamentista muuta johdu. Jos parilla on lapsia, perintö kenee lapsille. Jos kuitenkin varakkaampi puoliso kuolee ensin, molempien omaisuus lasketaan yhteen ja leski saa puolet ja lapset jakavat toisen puolikkaan. Eloon jäänyt puoliso saa joka tapauksessa avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlasketusta säästöstä, esimerkiksi asunto-osakkeesta, jäämistöosituksessa puolet.
Avioliitossa olevilla puolisoilla on toisen puolison kuollessa pääsääntöisesti oikeus saada laskennallisesti puolet puolisoiden yhteisen omaisuuden säästöstä itselleen osituksessa avio-oikeuden nojalla. Ihan sama on asema avo- ja aviopuolisolla Mikäli et ole tehnyt testamenttia, perimysjärjestyksen perustan muodostavat kolme perillisryhmää, sekä leskelle annettu erityisasema. Nämä asiaa jokaisen kannattaa miettiä etukäteen. Entä jos puolisosi kuolee? Moni suomalainen on varautunut puolisonsa kuolemaan huonosti tai ei ollenkaan.
Tästä osiosta löytyvät Verohallinnon antamat ohjeet antovuoden mukaan jaoteltuina. Ohjeet löytyvät myös syventävien vero-ohjeiden verolajikohtaisesta ohjeistuksesta. Läheisen tai sukulaisen kuolema tuo mukanaan suuren surun lisäksi oikeuksia ja velvollisuuksia vainajan sukulaisille ja läheisille. Perintöoikeuden normit koskevat omaisuuden siirtymistä omistajan kuoleman vuoksi.
Jos on yhteiset lapset niin eikös periminen tapahdu. Jos kyseessä olisi aviopari , leski saisi asua puolisoiden yhteisesti tai vainajan yksinkin omastamassa kodissa elämänsä loppuun, ellei hänellä olisi muuta omaa, kodiksi sopivaa asuntoa. Suurimpia yllätyksiä ihmisille on ehkä se, että puoliso ei peri toista, mikäli tällä on lapsia.
Asunto kannattaakin hankkia yhdessä. Parilla ei ole yhteisiä lapsia, mutta miehellä on omia. Onko leskellä tällöin asumisoikeus jos lapset vaativat.
Jos olette yhdessä ottaneet lainaa yhteeisen auton ostamista varten on tilanne selkeä: auton on molempien omaisuutta. Se että mies on kirjannut auton vain omiin nimiinsä ei tätä asiaa muuta, vaikka se tekeekin asiat hieman hankalammiksi. Asian voi tehdä lähtökohtaisesti kahdella tavalla: joko ostat puolet talosta tai sitten hän lahjoittaa sinulle puolet talosta.
Jos hän lahjoittaa sinulle puolet talosta on tilanne varsin selkeä. Holhousviranomainen voi kuitenkin yksittäistapauksessa määrätä, ettei sen suoritteesta peritä maksua, jos maksuvelvollisen maksukyky on olennaisesti alentunut käytettävissä olevat tulot ja varallisuus huomioon ottaen elatusvelvollisuuden, työttömyyden, sairauden tai muun erityisen syyn johdosta tai jos maksun periminen olisi muusta. Perijät joihin et ilmeisesti kuulu, eikä sinulla ole mitään dokumenttia näyttää. Ficp -mikä ihmeen sijoituslupa? Lapsettoman pariskunnan periminen.
Firman omistussuhteen muuttaminen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.