torstai 16. kesäkuuta 2016

Keskinäinen testamentti perintövero

Lahja, ennakkoperintö vai perintö? Yksilöllistä varainhoitoa. Tyypillinen keskinäinen testamentti on aviopuolisoiden toistensa hyväksi tehty testamentti , jolloin eloonjäänyt saa kuolleen puolisonsa omaisuuden itselleen. Yleistestamentti Yleistestamentilla testaattori eli testamentin tekijä luovuttaa saajalle koko omaisuuden, määräosan omaisuudesta tai sen mitä muiden määräysten täyttämisen jälkeen on jäljellä. Todistajan on oltava vuotta täyttänyt.


Lisäksi hänen pitää kyetä arvioimaan testamentin tekijän henkistä tilaa sekä ymmärtää, mitä testamentti tarkoittaa. Laissa on määrätty, ketkä eivät voi olla testamentin todistajia. Siinähän käy niin, että leski maksaa saamastaan perinnöstä perintöveron ja lesken jälkeen perilliset maksavat samasta omaisuudesta uudelleen veron.


Mikäli puolisoilla on keskinäinen omistusoikeustestamentti, on lesken mahdollista esim perukirjoituksessa annettavalla ilmoituksella tyytyä omistusoikeuden sijasta pelkkään. Mikä on keskinäinen testamentti ? Tarkoituksena oli turvata eloonjääneen puolison asema. Nykyään keskinäinen testamentti ei koske ainoastaan aviopuolisoita, vaan sen voivat tehdä ketkä tahansa henkilöt.


Keskinäinen testamentti kehitettiin alunperin aviopuolisoiden väliseksi kuolemanvaraislahjaksi. Joskus keskinäisiä testamentteja on tehty jopa useamman henkilön välillä, esim. Asian kuvaus Perintöverotuksessa tulee aika ajoin käsiteltäväksi tapauksia, joissa esiintyvät seuraavat seikat. Tällöin toisen puolison kuollessa eloonjäänyt puoliso saa koko omaisuuden ja lapset saavat omansa hänen kuollessaan.


Avopuoliso joutuu maksamaan perintöveroa II veroluokan mukaan, ellei hän täytä edellä mainittuja ehtoja. Avopuoliso ei peri puolisoaan, joten avopuolisoiden on tehtävä testamentti , jos he haluavat, että toinen puoliso saa omaisuutta toisen kuoleman jälkeen. Puolisoiden keskinäinen hallintaoikeustestamentti on suosittu erityisesti sellaisten parien keskuudessa, joilla on jo aikuisia lapsia tai lapsenlapsia. Keskeinen rajoite omaisuudesta määräämisen vapauteen on lakiosa, johon testamentin tekijän lapsilla tai muilla rintaperillisillä on pääsääntöisesti vahva oikeus.


Yleensä keskinäinen testamentti laaditaan puolisoiden välille, mutta mitään estettä ei ole sille, että se tehdään myös muiden. Jos testamenttiin halutaan oikeita asioita, kuten se, että tietyt käyttöoikeudet tulevat asiallisesti ja oikeansisältöisenä huomioiduksi, vie se aikaa. Testamentti Yleistä Testamentti on määrämuotoinen oikeustoimi. Yleensä oikeustoimet Suomen lain mukaan voidaan tehdä vapaamuotoisesti, mutta testamentti on tästä säännöstä yksi harvoista poikkeuksista.


KESKINÄINEN TESTAMENTTI on yleensä kahden testamentin yhdistelmä, jossa kaksi henkilöä ilmaisee viimeisen tahtonsa toistensa hyväksi. Tällainen testamentti tehdään samalle asiakirjalle. Keskinäisiä testamentteja tekevät tyypillisesti aviopuolisot, rekisteröidyssä parisuhteessa elävät puolisot ja avopuolisot, jotka haluavat turvata toinen toisensa tulevaisuuden. Jäämistöoikeudellisissa asioissa perittävän tekemä testamentti ja rintaperillisen oikeus lakiosaansa voivat joutua helposti vastakkain. Epäoikeudenmukaiseltakin tuntuvat oikeustoimet voivat jäädä kuitenkin pysyviksi, mikäli kuolinpesän osakas esimerkiksi antaa suostumuksensa tiettyyn oikeustoimeen.


Lue aiheen Perintö ja testamentti keskusteluja. Katso, mitä muut ajattelevat, ja osallistu keskusteluun. Suomi- tuhansia aiheita.


Perintöverolaskurilla voit alustavasti laskea, paljonko sinun pitää maksaa perintöveroa. Laskurin tulos perustuu merkitsemääsi summaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit