torstai 23. kesäkuuta 2016

Poliisin hätänumero

Hätänumero 1Kun tarvitset poliisin kiireellistä apua, soita hätänumeroon 112. Hätänumeroon soitettaessa ei tarvita suuntanumeroa, ei edes matkapuhelimesta soitettaessa. Hätäpuhelun voi soittaa maksutta kaikista puhelimista.


Hätänumero on puhelinnumero, johon soittamalla saa yhteyden viranomaisiin, kuten pelastuslaitokselle ja poliisiin sekä terveys- ja sosiaalitoimeen hätätilanteissa. United Brotherhoodin ja sen alajärjestö Bad Unionin väliaikaisiin toimintakieltoihin. Suomessa yleinen hätänumero sekä pelastuslaitokselle, poliisille, että sosiaalipäivystykselle on 112.

Samalla muuttuu myös yleinen hätänumero. Poliisi on aina valmis auttamaan kaikkia Suomessa asuvia ihmisiä. Poliisin tehtävä on taata turvaa joka päivä elämässä. Poliisi numero on saatavilla joka päivä ilman taukoja, joten kaikki soittavat poliisi puhelinnumeroon ihmiset saisivat välittömästä apua.


Huomisesta alkaen Suomessa on käytössä enää yksi yleinen hätänumero. Numeroon soitetut puhelut ohjautuvat jo nyt hätäkeskuksiin, joiden numero 1jää ainoaksi hätänumeroksi. Tällaisia tilanteita ovat mm. Ota yhteyttä esimerkiksi poliisin omiin numeroihin virka-aikana, jos haluat tietoa poliisin lupa-asioista, ajoneuvomääräyksistä tai vanhan rikoksen tutkinnan edistymisestä.


Mitä pitää tehdä, jos hätänumero 1ei vastaa heti?

Suurin osa hätäkeskuspäivystäjistä ja vuoromestareista on aiemmin työskennellyt kunnallisessa hätäkeskuksessa ja poliisin hälytyskeskuksessa. Eli mielestäni virkanimike on silti hätäkeskuspäivystäjä. Hän jakaa tehtävät yhtälaillla poliisille kuin pelastustoimellekin. Toisin kuin nimimerkki Valtion touhuihin kyllästynyt epäili (TS 1.), on poliisin hätänumeroon soittaminen maksutonta. Tähän mennessä poliisin vanhaan hätänumeroon soitetut puhelut ovat yhdistyneet automaattisesti 112:een.


Tavoitteena on, että tämän vuoden heinäkuun alusta tilalle tulee nauhoite, jossa soittajaa kehotetaan soittamaan hätänumeroon 112. Arviolta vuoden vaihteessa poliisin vanha numero poistetaan kokonaan käytöstä. Kuka olet ja missä olet?


Poliisitube on monipuolinen ohjelmapaketti: keskustelunavauksia ajankohtaisista ilmiöistä, tuoreita näkökulmia poliisin työhön,. Ota selville paikallinen hätänumero jo etukäteen. Nykyisin poliisin numeroon soitetut puhelut kääntyvät jo 112:een. Sisäministeriön poliisiylitarkastaja Esko Ruokonen kertoo Etelä-Suomen Sanomille, että enää ei ole tarkoituksenmukaista ylläpitää kahden numeron järjestelmää. Hätäkeskusuudistuksessa poliisin hälytyskeskukset siirrettiin valtiolliseen Hätäkeskuslaitokseen.


Nykyisin soitetaan siis numeroon 1myös silloin, kun tarvitaan poliisin kiireellistä apua. Numerosta tavoittaa kaikki hätäpalvelut: poliisin , ambulanssin ja palokunnan. Yleisen hätänumeron lisäksi käytössä on myös kansallisia hätänumeroita, mutta 1on ainoa numero, joka palvelee kaikissa EU-maissa.


Kaikki hätäpuhelut tulee soittaa jo nykyisin hätänumeroon 112. Entiseen poliisin omaan hätänumeroon vastaa heinäkuusta alkaen nauhoite, jossa kehotetaan soittamaan numeroon 112.

Kaikki poliisille soitetut kiireelliset puhelut keskitetään hätänumeroon 112. Kutsu poliisi paikalle aina kaikissa liikennevahinkotilanteissa. Aikaisemmin vanhaan hätänumeroon soitetut puhelut on ohjattu hätäkeskuksiin.


Huomaa, että ajoneuvoja ei saa liikuttaa vahinkopaikalla ennen poliisin tuloa. Poliisilta on pyydettävä tämän laatima vahinkoasiakirja vakuutusyhtiölle tehtävän vahinkoilmoituksen liitteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit