maanantai 13. kesäkuuta 2016

Jutun myyminen lehteen

Paalosalo-Jussinmäki puolestaan kertoo ostaneensa uransa aikana valmiina tarjotun jutun vain kerran. Sekin kirjoitettiin uusiksi. Haastateltavia on hyvä kartoittaa, mutta etukäteen heitä ei tarvitse juttuun kysyä.


Poikkeuksena ovat aiheet, joihin haastateltavia voi olla vaikea löytää tai suostutella. Jos teet työtä tai lähdet reissuun valokuvaajan kanssa, on riski, että kuvaajan tyyli ei istukaan lehteen. Varmista etukäteen, että olette molemmat lehden kanssa samoilla linjoilla. Helpommin saatat saada jutun läpi ilman kuvia. Jos tiedät mitä teet, voit ottaa kuvia itsekin.


LÄ LÄHETÄ SITÄ LEHTEEN NOIN VAIN, sillä on mahdollista, että lehti ns. Freelancer voi myydä jutun tai kuvat myös esimerkiksi haastateltavan omille verkkosivuille tai jutussa esitellyn yrityksen some-viestintään tai lehteen. Tällöin hän laskuttaa :n uudelleenkäyttökorvauksen. Markkinointitarkoitukseen myytäessä on aina hankittava haastateltavien ja kuvattavien luvat. Vierailija: Jotain kokemuksia kaipaisin, koska tarvitsen kipeästi lisätienestiä ja kirjoittaminen sopisi siihen hyvin.


Joitain juttuja on jo valmiinakin, lähinnä varmaan seksilehtiin tyrkytettäviä ;) ja meinaa rohkeus pettää nyt, kun pitäisi lehteä lähestyä. Syy miksi kerroin tämän surullisen jutun on se, että jos olisin ap, niin varmaan hakisin pesänjakajaa heti tai ainakin uhkaisin sillä. Aikaa prosessi varmasti vie kuitenkin. Turha jäädä tuleen makaamaan.


Jotkut vain ovat niin hankalia tapauksia, että tekevät kaikkensa hankaloittaakseen toisen elämää. Sinulla on tekijänoikeus Freelance-journalistin todellinen ammatti on tekijänoikeuksien myynti. Niistä huolehtiminen ja kohtuullisella kauppahinnalla sekä -ehdoilla myyminen on freen elannon ehto.


Mulla on muutama samaa aihepiiriä käsittelevä lehti tiedossa, jotka tosi erilaisia : yksi pieni, mutta kiinnostava, jonka lukijakuntaan varmasti aiheeni kiinnostaisi, muut suurempia, mutta ehkä vähän kauempaa haettuja. Vuoden paras sesonki on käsillä. Nyt on hyvä hetki puhua henkilökunnan kanssa tärkeimmästä työtehtävästä: myymisestä.


Jutun luettuasi saat myyntiin takuuvarmasti vauhtia. Myymisestä tulevat mieleen auto- ja pölynimurikauppiaat. Brrr, heti alkaa puistattaa. Miksi myyminen herättää ikäviä ja epämiellyttäviä tunteita?


Matkajuttuja ylipäänsä tarjotaan hurjasti julkaistavaksi, ihan taviksillakin tuntuu olevan ajatuksena, että kun meidän perhe nyt lähtee sinne Kanarialle, niin voisin samalla kirjotitaa kivan jutun , kun kännykälläkin saa nykyään otettua ihan hyviä kuvia ja koulussa oli aina ainekirjoitus ysi. Siis kärjistetysti, en nyt sinua ap. Mihin talousoppiin perustuu valtion omaisuuden myyminen lainan nollakoron aikana. Ei kai vaan yritetä peittää yli varojen elämistä?


Olipa tympeä kommentti Hämeenmaan Vormistolta koskien Lehdon peitettyjä näyteikkunoita. Todella ylimielistä! Tuleeko PHHKY:stä irtisanottujen koulutettujen hoitajien tilalle pikakoulutettuja hoiva-avustajia? Kirjoitin ja kuvasin meistä jutun jo edesmenneeseen Pikseli - lehteen. Ostin kameran ja kasan linssejä käytettyjen kameroiden liikkeestä Tallinnasta.


Osa linsseistä oli valehtelematta homeessa, mutta olin niin innoissani, ettei se kauheasti haitannut. En ole lukenut mitään HS:n artikkelia joten en osaa sanoa ajojahdeista. Luin toki tuon Kauppa-Suomen jutun vaikka tiukkaa teki. Liian pitkää jargonia yhteen lehteen.


En tiejä onko tämä nyt tällä selvä. Kait se Kärkkäinen on tuomionsa kärsinyt jostain, mistä sen saanut. Ensinnäkin mikä tämä.


Typerintä koko jutussa on se, että aiheesta saisi oikeasti tehtyä helvetin mielenkiintoisen jutun , jos vaan olisi oikea toimittaja. Mutta ei, tällainen oksennus sitten ulos. Olen saanut lapsilta ihanaa palautetta.


Kun Emmi oli teini-ikäinen, hän luki lehdestä ilkeän jutun äitipuolista. Tyttö sisuuntui siitä niin, että kirjoitti lehteen äitipuolia puolustavan vastineen. Vastinetta ei koskaan julkaistu, ja Emmi oli siitä vihainen. PiiQ toimitti jutun ja kuvat Retki- lehteen.


Kokonaisen paketin myyminen kuvineen on helppoa kuin lasten leikki. Artikkeli julkaistaan Aamulehdessä 6. Kolehdit ja lahjoitukset. Voisiko kolehdin maksaa verkkopankissa?


Ottaako seurakunta vastaan lastenvaatteita? Säästyisimme kustantamasta suurempia poliistutkintakuluja - sitten taas kirjoitat jutun lehteen : Ostin seksiä pienen lapsen äidiltä, ensin viereisessä huoneessa tapahtumaa seurannut setä rahasti nyt yhteiskunta rankaisee. Vau, sinähän työllistät itsesi! Työsuhteiset toimittajat saattavat väheksyä freelancerin asemaa, mutta varsinaista arvostuksen puutetta en ole kokenut. Samanlaista työtä me toimittajat teemme.


Vakituisen toimittajan on toki helpompi myydä ideansa, mutta ei myyminen vapailla markkinoillakaan niin kauhean hankalalta tunnu. Tullin kanssa on tullut aiemminkin väännettyä kättä, ulkomailta kun tilaan tiuhaan tahtiin (mitä, tämä MacBook Pro taitaakin olla ainoa Suomesta ostettu elektroniikka ).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit