maanantai 27. kesäkuuta 2016

Avoin yhtiö vs kommandiittiyhtiö

Käytännössä tosin kaupparekisteri vaatii, että henkilöyhtiön pakollisen rekisteröinnin yhteydessä on toimitettava kirjallinen yhtiösopimus, jossa on kerrottava ainakin yhtiömiesten nimet ja se, onko kyseessä avoin yhtiö vai kommandiittiyhtiö. AKL säätää eräistä säännöistä, joista yhtiösopimuksessa ei voida poiketa. Vaihtoehtona on aina perustaa osakeyhtiö tai kommandiittiyhtiö , mikäli perustajajäseniä on useampia. Toiminimen jälkeen kevyimmät yritysmuodot ovat avoin yhtiö (AY) ja kommandiittiyhtiö (KY). Nämä ovat myös henkilöyhtiötä.


Ne eroavat kuitenkin toiminimestä ennen kaikkea siinä, että perustajia voi ja pitää olla useampi (vähintään kaksi).

Yksityisotoilla tarkoitetaan rahan nostamista yrityksen tililtä omaan käyttöön, jolloin firma kassa pienenee, mutta yrityksen tulos ei laske yhtään noston takia. Kommandiittiyhtiö voi maksaa palkkaa yhtiömiehelle, minkä lisäksi yhtiömies voi tehdä myös yksityisottoja. Palkkaa voidaan maksaa, jos yhtiömies työskentelee yhtiössä. Useimmat yrittäjät valitsevat yritysmuodoksi mieluummin joko kommandiittiyhtiön tai osakeyhtiön.


Elinkeinoyhtymiä ovat mm. Verotusyhtymiä ovat kiinteistöyhtymä, maatalousyhtymä ja metsäyhtymä. Esimerkiksi kiinteistöyhtymä muodostuu tietyissä tilanteissa, kun kaksi tai useampi henkilö omistavat yhdessä kiinteistön.


Kaikki yhtiömiehet ovat vastuunalaisia, eli he ovat henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista, sitoumuksista ja velvoitteista – aivan samaan tapaan kuin toiminimiyrittäjätkin.

Joissain tapauksissa tulee kysymykseen taloudellinen yhdistys. Tähän blogitekstiin on kerätty perustietoa eri yhtiömuodoista ja niiden velvoitteista, jotka vaikuttavat päätökseen, kun yhtiömuotoa valitaan. Tekstissä käydään läpi: osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö , avoin yhtiö , osuuskunta ja toiminimi. Yrittäjänä huolehdit itse työeläkevakuuttamisestasi. Kun olet aloittanut yrittäjätoiminnan, tulee sinun ottaa itsellesi YEL-vakuutus.


YEL-vakuutus kerryttää sinulle työeläkettä vanhuuden varalle sekä huolehtii sinusta myös sairauden, vanhemmuuden tai työttömyyden aikana. Esimerkiksi Saksassa yleinen yhtiömuoto on rajavastuuyhtiö, Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmgH). Osuuskunta on taas harvinaisempi yhtiömuoto, mutta soveltuu joidenkin tiettyjen yritysten perustamiseen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että yrityksessä on oltava vähintään kaksi yhtiömiestä ja että yrittäjät ovat henkilökohtaisessa vastuussa yrityksen veloista ja muista velvoitteista. Suomessa hyvin yleinen yhtiömuoto on asunto-osakeyhtiö.


Konsernitilinpäätöksen on velvollinen laatimaan ja sisällyttämään tilinpäätökseensä myös muu kuin momentissa tarkoitettu emoyritys, ammatinharjoittajaa lukuun ottamatta, jos se harjoittaa liiketoimintaa. Ne omistaa itse osakeyhtiö. Näin ollen liiketoimintaa myytäessä myyjänä on yhtiö , ei yrittäjä, ja kaupasta saatavat rahatkin menevät yhtiöön.


Yrityskauppaa edeltävät järjestelyt. Usein avoin tai kommandiittiyhtiö kannattaa muuttaa ensin osakeyhtiöksi ja myydä sen jälkeen yhtiön osakkeet. Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö Edunsaajailmoitus 1. Osakeyhtiö ei voi tehdä toimintavarausta eikä myöskään sellainen yhtymä ( avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö ), jonka yhtiömiehenä on tai on verovuoden aikana ollut osakeyhtiö.


Jos yksityisliike tai yhtymä muutetaan osakeyhtiöksi tai jos yhtymän yhtiömieheksi verovuonna tulee osakeyhtiö, aiemmin tehdyt toimintavaraukset on tuloutettava verovuoden tulona.

Joissain yhtiömuodoissa ( avoin yhtiö , kommandiittiyhtiö ) omistaja on laajalti henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen toiminnasta ja veloista. Tällöin suoraan taseesta laskettu omavaraisuusaste ei ole välttämättä riittävä. Rahoitusrakennetta tarkasteltaessa on tällöin huomioitava myös yrittäjän yksityiset varat ja velat. Yhtiö maksaa voitoista vain veroa mikä on n. Yksityinen joka isompaa metsää ostaa on todennäköisesti joutunut reilua marginaaliveroa rahoistaan ensin maksamaan, oy:ssä voi ostaa selvästi kevyemmin verotetulla rahalla. Asia jota etenkin moni yritystoimintansa alkuvaiheessa oleva yrittäjä pohtii: pitäisikö auto merkitä yrityksen nimiin vai pitää se täysin henkilökohtaisena omaisuutena?


Jos myyjällä ei ole enää yrityskaupan jälkeen tarvetta yhtiölle, selkeintä voi olla myydä koko yhtiö tai siitä omistettu osuus. Tällöin kaupan kohteena on osakeyhtiön osakekanta tai henkilöyhtiön yhtiömiesosuus. Kauppahinta maksetaan myyjäyrittäjälle korvauksena saaduista osakkeista. Voit hakea tietoa kaikista yrityksistä, joilla on Y-tunnus.


Hakutuloksesta pääset katsomaan yrityksen tietoja klikkaamalla Y-tunnusta. Tutustu hakuohjeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit