perjantai 24. kesäkuuta 2016

Lyhyt avioliitto ositus

Avioliiton lyhyt kesto voi käytännössä vaikuttaa siten, ettei yhteistä omaisuutta ole juurikaan kertynyt, tai etteivät puolisot ole ehtineet kirjoittaa ositussopimusta, jossa etukäteen sovittaisiin omaisuuden ja velan jakamisesta osituksessa. Omaisuuden ositus voidaan toimittaa sen jälkeen, kun hakemus on jätetty tuomioistuimelle. Avioliitto ja perhe Olen eroamassa vaimostani lyhyen avioliiton jälkeen. Sovittelua toimitettaessa voidaan määrätä, että tasinkoa ei lainkaan suoriteta tai tasinko-oikeutta rajoitetaan. Menettely tarkoittaa enemmän omistavan puolison suojaamista.


Se soveltuukin käytettäväksi ennen kaikkea silloin, kun avioliitto on jäänyt lyhytaikaiseksi.

Lyhytaikaisena pidetään alle viiden vuoden kestänyttä avioliittoa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi toisen puolison mittava perintö tai lyhyt (alle viisi vuotta kestänyt) avioliitto. Ositus hyvin todennäköisesti kohtuullistetaan jos kyseessä on ollut ns.


Kohtuullistaminen on aina tapauskohtaista, ja sitä on vaadittava ja asiaa ajettava. Puolisot ovat kumpikin työskennelleet tasavertaisesti maataloudessa yhteisen talouden hyväksi. Pääsääntö avioliiton päättyessä on omaisuuden puolittaminen. Siitä voidaan kuitenkin poiketa, jolloin puhutaan osituksen sovittelusta kohtuusnäkökohtien perusteella. Jos esimerkiksi toinen puolisoista on toista huomattavasti varakkaampi ja avioliitto on hyvin lyhyt , omaisuuden puolittaminen saattaa johtaa kohtuuttomaan tilanteeseen.


Ositus on lisäksi mahdollista toimittaa silloin, kun puolisot on tuomittu asumuseroon vieraassa valtiossa, mutta heidän varallisuussuhteisiinsa tulee sovellettavaksi Suomen laki.

Ositus avioerossa tehdään yleensä silloin, kun avioero on tullut vireille tai toisaalta silloin, kun avioliitto on jo purkautunut. Lyhyt johdanto siihen, miksi lukumääräneutraali avioliittolaki on mahdoton 7. Ositusta voidaan poikkeustapauksissa sovitella, jos tasajako johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen. Niko Lipsanen Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok) on esittänyt huolensa siitä, että sukupuolineutraalin avioliiton jatkeeksi vaaditaan lukumääräneutraalia avioliittoa.


Kun avioliitto päättyy, voitte sopia yhdessä, miten omaisuus jaetaan. Voitte sopia yhdessä myös, kumpi teistä saa toistaiseksi jäädä asumaan yhteiseen kotiin. Apua omaisuuden jakamiseen. Jos ette pysty sopimaan, miten omaisuus jaetaan, kumpi tahansa puoliso voi vaatia omaisuuden jakoa eli ositusta.


Valitse ensin alue. Kun valitset alueen, näet linkin tämän alueen InfoFinland-sivuille. Kun liikut sivustolla eri aiheissa, saat tähän valikkoon linkin vastaavaan aiheeseen valitsemasi alueen sivuille. Ositus on kuitenkin järkevää toimittaa joka tapauksessa, koska toinen puoliso voi pätevästi vaatia ositusta pitkänkin ajan kuluttua avioliiton loppumisesta.


Ositus voidaan käynnistää aikaisintaan avioeron tullessa vireille, eli kun avioerohakemus jätetään tuomioistuimelle. Usein lyhyt konsultaatio alussa maksaa itsensä monin verroin takaisin. Riitainen, pitkä ositus oikeudenkäynteineen voi maksaa tuhansia euroja, mutta se voidaan ehkä välttää, jos alusta saakka on selvää, mitkä ovat kummankin oikeudet. Tutkimuksen ksittelem avioero- ositus voidaan toimittaa pesnjakajan toimesta toimitusosituksena tai vaihtoehtoisesti puolisoiden itsens toimesta sopimusosituksena.


Vuosikirjapäätöksen seloste on aina kyseisessä oikeudenkäynnissä käytetyllä kielellä eli suomeksi tai ruotsiksi. Jos vuosikirjaratkaisun kieli on ruotsi, suomenkielisenä julkaistaan lyhyt yhteenveto. Kaikilla vuosikirjapäätöksilläkin on oma säännönmukainen taltionumeronsa, mutta niillä on myös oma erillinen tunnusnumerointinsa.

Kirjoita lyhyt , mahdollisimman tarkka kuvaus tilanteesta ja liitä mukaan kopio asiaan liittyvistä keskeisistä asiakirjoista (asiasta riippuen esim. kauppakirja, osakassopimus, perukirja tms.) Veloitamme asiaan perehtymiseen kuluvasta ajasta 70€ suuruisen käsittelymaksun, joka palautetaan mikäli asia johtaa toimeksiantoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit