tiistai 7. kesäkuuta 2016

Mitä nettipoliisi tekee

Poliisit sosiaalisessa mediassa. Nettipoliisitoiminta on osaltaan poliisin ennalta estävää toimintaan. Virtuaalinen lähipoliisiryhmä tai lyhyemmin nettipoliisi on suomalainen poliisiryhmä, jonka päätehtävä on tehdä ennalta estävää selvennä Internetiin liittyvää selvennä poliisityötä selvennä. Mitä nettipoliisi tekee ? He neuvovat kansalaisia, jakavat ennalta estävää tietoa, vastailevat kysymyksiin, osallistuvat myös rikosten selvittelyyn ja tiedottavat tärkeistä ajankohtaisista asioista.


Puuttuu vihapuheeseen.

Matalan kynnyksen yhteys. Marko Forss, olet nettipoliisi. No lyhyesti sanottuna se on poliisityötä sosiaalisessa mediassa. Pääosin työ on ennaltaehkäisevää, ja tavoitteena on pitää yhteydenottokynnys alhaisena ihmisille, jotka kaipaavat neuvoja. Meitä työllistävät pääsiassa netin seksuaalirikoset ja kiusaaminen.


Saako yksityistä henkilöä kuvata ja julkaista kuvat netissä? Mikä on yleensä somen ikäraja? Miten nettipoliisi toimii käytännössä?


Oulun alueella nettipoliisina toimii Lauri Nikula: Kertoisitko lyhyesti mitä käytännössä teet netissä?

Seurailee ja on läsnä sen mitä ehtii, mutta on myös hälytettävissä, jos tilanne esimerkiksi jossakin ryhmässä kuumuu. Lapselta kannattaa säännöllisin väliajoin kysyä onko mitään sattunut, mistä on kirjoiteltu. Kiusaaminen on väärin – myös netissä. Netissä kiusaajana voi olla joku koulusta tai harrastuksista tuttu. Myös tuntemattomat voivat kiusata ja käyttäytyä väärin toisia kohtaan.


On kiinnostavaa nähdä, mitä tuomari saa tiristettyä naisesta esiin kohta alkavassa oikeusistunnossa. Tämä tekee kirjoituksista tutkintapyynnön poliisille. Kirjaudu sisään lähettääksesi. Sinua ei neuvota siksi, että jollakin olisi jotain sinua vastaan.


Sinua neuvotaan, koska käytöksesi aiheuttaa vaikeuksia muille, vaikka et sitä ehkä itse huomaisikaan. Jokainen tekee virheitä. Tarvikkeet: jaettavat pelipohjat ryhmille, noppa, pelimerkit pelaajille, kysymys- ja vastausmonisteet Oppilaat jaetaan 3–oppilaan ryhmiksi. Aina epäilyttävältä kuulostavat asiat eivät täytä rikoksen tuntomerkkejä, joten nettipoliisi voi vain selventää tilanteen kysyjälle. Nuori mies laittaa viestiä profiilista, joka oli lähestynyt hänen tyttöystäväänsä.


Mies oli tarjonnut rahaa seksistä ja olisi myös halunnut ostaa käytettyjä alushousuja. Tärkeämpää on keskustelu: lapselta voi kysellä, mitä viestiketjuissa tänään on juteltu. Kun on kiinnostunut lapsen nettiasioista, lapsen on helpompi tuoda esille niiden ikäviäkin puolia”, Eeva-Liisa Markkanen muistuttaa.


Lue myös, mitä vanhemman tulee tietää, kun lapsi tekee videoita verkkoon.

Esitutkinnan aikana poliisi kutsuu kuulusteluun rikoksen uhrin ja tekijäksi epäillyn henkilön. He eivät tapaa kuulustelussa toisiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit