perjantai 17. kesäkuuta 2016

Vanhempainvapaa hoitovapaa

Vanhempainvapaa alkaa äitiysvapaan jälkeen. Vanhemmat voivat myös tehdä osa-aikatyötä ja hoitaa lasta vuorotellen. Isän oikeus isyysvapaaseen muuttui 1. Uuden lain mukaan isällä on oikeus pitää isyysvapaata enintään arkipäivää.


Hoitovapaa työssä käyvälle vanhemmalle. Oikeus hoitovapaaseen perustuu työsopimuslakiin. Ilmoita vapaasta työnantajallesi viimeistään kuukautta ennen sen alkamista. Voit pitää hoitovapaasi yhdessä tai kahdessa osassa (jokaista lasta kohti).


Sinulla on lain perusteella oikeus äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainvapaisiin, kokoaikaiseen ja tilapäiseen hoitovapaaseen sekä työstä poissaoloon pakottavasta perhesyystä. Osittainen vanhempainvapaa ja osittainen hoitovapaa edellyttävät sopimusta työnantajasi kanssa. Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus saada hoitovapaata vanhempainrahakauden jälkeen lapsensa tai taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen hoitamiseksi siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.


Tätä ennen on 1arkipäivää kestävä äitiysvapaa, ja 1-arkipäivää kestävä isyysvapaa. Ottolapsen vanhemman oikeus hoitovapaaseen jatkuu kuitenkin siihen saakka, kun lapseksi ottamisesta on kulunut vuotta, enintään siihen saakka, kun lapsi aloittaa koulun. Lomanmääräytymisvuonna pidetty hoitovapaa ei siis vähennä lomakertymää työssäolokuukausilta. Jos työsuhde on kestänyt yli vuoden, työntekijä ansaitsee siis edelleen päivää lomaa kuukaudessa, vaikka hän olisi ollut osan vuotta hoitovapaalla. Molemmat vanhemmat eivät voi olla yhtä aikaa vanhempainvapaalla.


Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät. Lapsen vanhemmilla on oikeus pitää vanhempainvapaa yhdessä tai kahdessa jaksossa. Jakson vähimmäispituus on arkipäivää.


Vanhempainvapaa hoitovapaa

Löydä tietoa, uutisia ja näkemyksiä perhevapaiden uudistamisesta. Erityisäitiys-, vanhempain- ja hoitovapaa , poissaolo pakottavista perhesyistä sekä poissaolo perheenjäsenen tai muun läheisen hoitamiseksi ovat palkattomia. Soveltamisohje Osittaisella vanhempain- tai hoitovapaalla olevan palvelussuhteen ehdot esimerkiksi palkka ja työaika määräytyvät kuten osa-aikatyötä tekevillä. Käytettävissä olevia perhevapaita ovat äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa sekä hoitovapaa , osittainen hoitovapaa ja tilapäinen hoitovapaa sekä poissaolo pakottavasta perhesyystä.


Lapsen äiti voi jäädä äitiysvapaalle, jonka pituus on 1arkipäivää. Työntekijällä on oikeus jäädä hoitovapaalle lapsensa hoitamiseksi kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Työstä voi olla poissa vain lapsen hoitamisen vuoksi. Työntekijä voi hoitovapaan aikana työskennellä toisella työnantajalla. Käytännössä kuitenkin keikkaluontoisesti, koska lapsen hoidon on oltava ensisijainen syy poissaoloon.


Myös työsuhteeseen liittyvä kilpailukielto. Kela maksaa vanhempainpäivärahaa, kun vanhempi on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla. Tuen määrä riippuu siitä, miten suuret tulot vanhemmilla on.


Jos vanhemmat eivät ole työelämässä, heille maksetaan vähimmäispäivärahaa. Selvitimme Kelan käyttämät termit ja mitä tukia miltäkin ajalta maksetaan. Kela tuntee vain termit äitiysvapaa, vanhempainvapaa ja kotihoidontuen jakso, joiden ajalta maksetaan tukia.


Työnantaja ei maksa palkkaa hoitovapaan ajalta, eikä se yleensä kerrytä työkokemuslisiä. Kaikista työehtosopimuksissa sovituista työnantajan kustannuksista (palkallinen äitiysvapaan osa, raskausajan palkalliset sairauspäivät ja palkallinen sairaan lapsen hoitovapaa ) korvataan tehtyjen laskelmien mukaan työnantajille nykyisin noin prosenttia, ja työnantajien keskusjärjestön mukaan korvaukset ovat nykyisin hyvällä tasolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit