perjantai 10. kesäkuuta 2016

Kun omainen katoaa

Jos perheenisä katoaa , vaimo tekee katoamisilmoituksen ja mies löytyy ulkomailta, poliisi ei voi ilmoittaa perheenisän olinpaikkaa ellei hän itse sitä halua. Se ilmoitetaan, että hän on löytynyt. Jos ihminen on täysi- ikäinen eikä hänellä ole esimerkiksi lapsen elatusmaksuja rästissä, se on hänen oma asiansa.


Kun omainen katoaa , päällimmäinen huoli on, että asiat eivät ole niin kuin niiden kuuluisi olla ja jotain pitäisi tehdä. Etsinnöistä ei tule kustannuksia ilmoittajalle, kadonneelle henkilölle eikä hänen omaisilleen.

Poliisi suorittaa etsintää aluksi omilla voimavaroillaan, mutta tilanteesta riippuen poliisi voi käyttää etsinnöissä apunaan myös Vapaaehtoista Pelastuspalvelua, eli Vapepaa. Läheisten ei kuitenkaan ole pakko hakea kuolleeksi julistamista. Henkilö voidaan julistaa kuolleeksi myös maistraatin oma-aloitteisella päätöksellä. Näin tapahtuu, kun on kulunut sata vuotta hänen syntymävuotensa päättymisestä ja viisi vuotta siitä vuodesta, jona hänet viimeksi nähtiin elossa. Katoamisilmoituksen tekeminen Ennen kuin teet katoamisilmoituksen, varmista, ettei kadonnut henkilö ole mennyt sukulaisten tai ystävien luo, kesämökille tai muuhun vastaavaan paikkaan.


Viranomainen ryhtyy toki nopeisiin toimiin, mikäli kateissa on vanhus tai lapsi. Free Movies and TV Shows You Can Watch Now. On TV, you can catch Hollywood hits and popular TV series at no cost.

Select any poster below to play the movie, totally free! On maa, johon kaikki polut katoaa , on rauhan maa. Kuolema ei ole elämän loppu, vaan uuden ja paremman alku.


Heittäkää hiljaa arkulle multaa, siellä on mummu, siellä on kultaa. Iltaan ehti kevään päivä, jälkeen jäi vain surun häivä. Poliisi vastaa kadonneen henkilön etsinnästä sisämaassa ja sisävesialueilla. Merellä etsinnästä vastaa rajavartiolaitos. Kun henkilö hakee edunvalvojaa itse, maistraatti voi määrätä sen.


Muissa tapauksissa edunvalvojan määrää käräjäoikeus maistraatin hakemuksesta. Ei ole lainkaan harvinaista, että muistisairaalta vanhukselta katoaa suuriakin summia rahaa ennen kuin edunvalvojaa lähdetään ylipäätään hakemaan. Kun asiantuntija on itse kriisissä,.


Kuuloaisti on yksi viimeisistä aisteista, joka katoaa , kun ihminen kuolee. Jos olet nähnyt ihmisen, joka kuolee, niin usein suu on vähän auki ja silmät saattavat olla jo kiinni, mutta ihminen kuulee vielä. Aistien kautta tulee hyvän olon tunne. Kadonneen omainen kysyy itseltään joka päivä: Missä?


Niin kauan, kun läheinen on kateissa, vastaukset ovat pelkkiä oletuksia.

Miksi ihminen katoaa ? Kun katoamisilmoitus tehdään, tapausta alkaa tutkia. Tarina on koskettava kuvaus menetyksestä ja siitä, millaiseen tyhjiöön jää, kun omainen vain katoaa , ilman tarkempaa tietoa siitä, mitä on tapahtunut. Kuinka paljon helpompaa olisi olla ja menetystä käsitellä, jos tietäisi, mitä on tapahtunut, eikä tarvitsisi odottaa ja elää toivossa, vaikka samalla tietää, että mitään toivoa ei todennäköisesti ole. Ilman harjoitusta muistisairaan puhetaito katoaa vielä nopeammin kuin sairauden myötä.


Kuuntele muistisairasta ja kannusta häntä juttelemaan, vaikka puhuminen tuottaisikin hänelle vaikeuksia. Millaiset käytännön neuvot ovat parhaita yhteydenpidossa? Katso Inhimillinen tekijä - Toni Edelmann Yle Areenasta.


Areena on Suomen suurin netti-tv ja radio. Yle Areenassa on tarjolla radio- ja televisio-ohjelmia, suoria lähetyksiä sekä ohjelmatiedot. Poliisien koulutuksessa otetaan huomioon traumaattinen stressi ja surutyö-ilmiö, sanoo poliisipsykologi Lasse Nurmi. Hänen mukaansa jopa toivotaan koulutusta siihen, mitä kohdata omainen , jonka läheinen on kadoksissa.


Tuula Räisänen sanookin poliisin roolin olleen suuri siinä vaiheessa, kun elämä muuttui painajaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit