tiistai 7. kesäkuuta 2016

Paljonko yrittäjän kannattaa nostaa palkkaa 2018

Yrittäjän ja osakkaiden verotuksessa on huomioitava myös muualta kuin omasta yrityksestä saadut vuokra- ja korkotulot, joita verotetaan aina pääomatulona. Jos yrittäjä ei ole koskaan tehnyt tilannekatsausta verotukseensa, kannattaa keskustella oman kirjanpitäjän kanssa tällaisen katsauksen tekemisestä. Kannattaako yrittäjän maksaa itselleen palkkaa vai nostaa rahaa yrityksestä osinkoina? Yrittäjän palkanmaksun suunnittelu lähtee siitä, paljonko yrittäjä tarvitsee kuukaudessa nettotuloja.


Tulojen tarve voi vaihdella elämäntilanteen mukaan, mutta lähtökohtaisesti yrittäjän kannattaa aina nostaa palkkaa. Todellisuudessa pienessä yhtiössä osakkaan rahan tarve pakottaa optimaalista suurempaan palkan maksuun ja hitaampaan taseen kerryttämiseen. Kuluvan vuoden verotiedot julkaistaan vuoden päästä. Saako verotilastoista selville, paljonko naapurille on maksettu palkkaa ? Ei saa, koska maksettu palkka ei ole julkinen tieto.


Yrittäjän palkka on suhteellinen käsite, koska yrittäjällä on yritysmuodosta riippuen mahdollista nostaa yrityksestään tuloja muutoinkin kuin palkkana. Suomen Yrittäjät ry:n ekonomisti Petri Malinen on laatinut v. Yrittäjän suurin valhe: Tiedätkö, kuinka paljon pitää maksaa itsellesi palkkaa. Tuloslaskelma valehtelee, jos yrittäjän palkkatiedot ovat pielessä. Palkkaa vai osinkoa?


Yrittäjän kannattaa laskea etukäteen, mikä on hänelle verotuksellisesti edullisin tapa nostaa rahaa ulos yrityksestä. Tähän vaikuttaa tietysti paljon se, onko tarkoitus ottaa voitot ulos mahdollisimman pian vai mieluummin minimoida verojen maksamista pitkällä aikavälillä. Yksin yrittäjän tilanteessa yrityksen rahat ovat kuin omia rahoja, joten mitä vähemmän nostaa palkkaa , sitä enemmän rahaa jää yhteenlaskettuna sekä yrityksen, että yrittäjän omaisuus.


Eläkevakuutustulolla tarkoitetaan yrittäjän YEL- tai MYEL-vakuutuksen vahvistettua työtuloa sekä osaomistajan tai perheenjäsenyrittäjän TyEL- palkkaa. YRITTÄJÄN PALKKA TOIMINIMESSÄ 27. Aloittava yrittäjä kysyy usein” MIKÄ ON MINUN PALKKANI, PALJONKO VOIN OTTAA RAHAA ITSELLENI”. SOE Busproduction Finland Oy.


Yritys valmistaa linja-autojen koreja Lahden tehtaalla ja vastaa Scanian linja-autojen globaalista tuotekehityksestä. No mutta nyt palkan määrn laskemiseen. Veroasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että varoja kannattaa nostaa palkkana silloin, kun kokonaisverorasitus jää alle prosenttiin. Jos et halua yllättyä joulukuussa, kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin, riittääkö verokortin tuloraja koko vuoden tuloille vai uhkaako raja täyttyä ennen vuoden loppua. Verokorttiin kannattaa hakea muutosta ajoissa, koska silloin ei tarvitse nostaa veroprosenttia kerralla niin paljon.


Veroprosenttilaskurin antama tulos on aina vain suuntaa antava. Mihin laskuria voi käyttää? Ongelmana on, milloin ja kuinka paljon yrittäjän olisi järkevää nostaa palkkaa , jotta tämä ei vaikuttaisi yrityksen kehitykseen negatiivisesti. Työssä käsitellään myös osingonjakoa.


Voit käydä töissä ja saada palkkaa kuinka paljon tahansa ilman, että se vaikuttaa oikeuteesi nostaa opintolainaa. Sen sijaan opintorahaan ja asumistukeen palkka vaikuttaa. Opintorahan kohdalla olennainen tieto on, paljonko saat palkkaa tai muita tuloja vuoden aikana. Silloin kun työtulo on suurempi kuin 3euroa kuukaudessa tai 2euroa neljässä viikossa, ansiopäiväraha sovitellaan, eli päivärahasta vähennetään puolet suojaosan ylittävästä työtulosta.


Tämän ylittävästä määrästä veroa maksetaan. Soviteltua ansiopäivärahaa. Ansiotulo verotetaan yrittäjän verokortin mukaan.


Toiminimiyrittäjän kannattaa laskea, paljonko tulosta on järkevää nostaa pääomatulona. Tällä tavoin verotuksessa voi säästää satoja euroja. Hae kätevästi työtä ja avoimia työpaikkoja - löydä omasi!


Merkonomi ja palkka - Hallinto- ja toimistotyö - SuomiKeskustelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit