perjantai 6. lokakuuta 2017

Aselupa haastattelu

Viikon päästä olisi poliisi haastattelu aselupa asioista, joten hieman jännättää, että millaista settiä siellä käydään läpi. Onko hieman kuulustelu fiilis jossain valkeassa huoneessa vai onko rento meininki? Entä tämä pällitesti tarviiko mitään älyä vai onko ihan helppoja kysymyksiä Oletko masentunut jne.


Ampuma-aseluvan hakeminen. Huomioithan aikaa varatessasi, että yhdellä aikavarauksella voi jättää korkeintaan kaksi aselupahakemusta. Sitä ei saa takaisin jos päätös on kielteinen. Maksu kattaa hakemuksen ja lupaprosessin kaikki vaiheet: Soveltuvuustestin, haastattelut, hankkimisluvan, aseen näytön, varsinaisen lupakortin ja sen postituksen kotiin.


Itse aselupa on luottokortin näköinen ja kokoinen muovikortti. Rahaa kuluu myös aikaan ja matkoihin. Useita aselain kohtia on muutettu sen jälkeen, joten blogi ei ole enää sellaisenaan voimassa.


Työn alla on uusi ”ohjeita aseluvan hakemisen v. Tästä blogista tulee pitkä koska asiastakin on tehty monimutkainen. Aselupaa halajavan kannattaa kuitenkin purra luotia ja lukea tämä läpi. Metsästyksen tai ampumaurheilun. Lehtosen mukaan aselupa voidaan jättää myöntämättä esimerkiksi hakijan päihde-tai rikostaustan vuoksi. Sivula katsoo, että haastattelulla saa enemmän tietoa irti aseluvan hakijasta kuin soveltuvuustestillä.


Sisä-Suomen poliisilaitoksessa valmistaudutaan jokasyksyiseen aseluparuuhkaan ja kehottaa ihmisiä hakemaan luvat ajoissa kesän aikana. Aselupaan voidaan, käytännössä aina, kun on uudesta aseesta kysymys liittää hankkimisoikeus tai yksityinen valmistamisoikeus. Minulla on kaapissa asetta, joista kaksi on itselataavaa pitkää luotiasetta, yksi pulttilukko, pari lippaallista kertatulihaulikkoa ja kaupan päälle 9mm pistooli, mihin sain luvat ensimmäisenä lyhyenä aseena juuri Jokelan tragedian jälkeen. Soveltuvuustesti otettiin käyttöön viisi vuotta sitten, kun aselupiin tehtiin tiukennuksia Kauhajoen ja Jokelan kouluampumisten jälkeen. Nykyään aselupa on jätettävä henkilökohtaisesti poliisilaitokselle.


Tämän jälkeen suoritetaan tarvittaessa haastattelu ja tehdään soveltuvuustestit. Lopulta asetta on vielä käytävä näyttämässä poliisille. Esitettyäsi ampuma-aseen viranomaisille varsinainen aselupa (muovikortti) toimitetaan postitse kotiin. Askarruttaako aseluvan hakeminen?


Ajattelin kirjoitella teille muutamia vinkkejä ja ohjeita, jotta uuden aseluvan hakeminen olisi mahdollisimman sujuvaa. Myös lupatoimiston väestä osa odottaa. Hitto mikä esitys – en muuta sano ! No hankintaluvat tulivat aikanaan ja tarkoitus oli saada niihin isäni allekirjoitukset luovuttamisesta, mutta valitettavasti hän menehtyi ja nimet hakemuksiin jäivät saamatta. Aselupia myönnetään entistä vähemmän – taustalla muuttuneet lupakäytännöt. Valtioneuvosto on ehdottanut ampuma-aselain muuttamista vielä tänä vuonna, minkä poliisi uskoo hiilitsevän ihmisten intoa hakea aselupia.


Mitä kaikkea liittyy ampuma-aseluvan hakemiseen? Se selviää Tuomon vlogista. Sittemmin ampuma-aselakiin on tullut muutoksia ja. Voit katsoa uudet pykälät linkkiä klikkaamalla. Kesäkuussa voimaan astuneen ampuma-aselain muutoksen mukaan nuoren käsiaseen ampuma- aselupa nousi ikävuoteen.


Hakija joutuu poliisin valvonnassa tekemään tietokoneella soveltuvuustestin. Testissä vastataan 2kysymykseen kyllä tai ei -periaatteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit