perjantai 3. toukokuuta 2019

Perinnön lakiosan verotus

Luotettavat tilitoimistopalvelut Kainuussa. Saat perintöverotuspäätöksen. Käsittelemme perukirjat saapumisjärjestyksessä emmekä voi antaa tarkkaa tietoa yksittäisten päätösten valmistumisesta. Lakiosastakin on maksettava perintöveroa. Kyse ei ollut osittaisesta perinnöstä luopumisesta vaan ryhtymisestä ainoastaan vaaditun lakiosan määrään ja testamentin hyväksymisestä vaaditun lakiosan ylittävältä osalta.


Osittainen lakiosaan vetoaminen voidaan osoittaa tekemällä lakiosailmoitus halutulla tavalla rajattuna. Perintöverotuksessa on kaksi luokkaa. Koska lakiosan voi saada vain rintaperillinen tai tämän sijaantuloperillinen, kyseeseen tulee lakiosan perintöverotuksessa aina I veroluokka, joka on suopeampi kuin II veroluokka.


Perimysjärjestys kertoo, kuka perii vainajan omaisuuden. Järjestykseen voi vaikuttaa testamentilla. Rintaperillinen on oikeutettu saamaan testamentista huolimatta puolet siitä, mitä hän muutoin perisi (lakiosa). Perinnönjaossa kuolinpesän omaisuus jaetaan perillisten kesken.


Kun kuolinpesään kuuluvat varat, velat ja muut vastuut sekä perillistaho on selvitetty ja merkitty perunkirjoituksessa perukirjaan, on jokaisella osakkaalla oikeus vaatia perinnönjakoa. Miten lakiosan määrä lasketaan? Lakimääräinen perimisjärjestys lähtee siitä, että kukin samassa sukulaisuussuhteessa vainajaan oleva saa samansuuruisen suhteellisen osuuden jäämistöstä. Sijaantuloperillinen saa perinnön 11. Korvaus työstä perittävän hyväksi.


Vakuutuskorvaukset kuoleman perusteella. Henkivakuutuskorvauksesta luopuminen 13. Lainaturvavakuutus 13. Pääsääntö siis onkin, että testamentilla ei saa loukata rintaperillisen lakiosaa.


Tästä johtuen sellainen testamentti, jolla estetään perillisen lakiosan saaminen tai rajoitetaan hänen oikeuttaan määrätä siitä omaisuudesta, joka tulee hänelle lakiosan perusteella, on lähtökohtaisesti tehoton. Jos joku lakiosaan oikeutetuista ei vaatimusta esitä, se ei lisää lakiosavaatimuksen esittäneen lakiosan määrää. Kukin rintaperillinen voi siis vapaasti päättää lakiosansa vaatimisesta ja siitä, mitkä ennakkoluovutukset hän vaatii lakiosan määrän laskentaan lisättäviksi.


Muilla perillisillä on kuitenkin oikeus lakiosaansa, joten ennakkoperinnön saaja voi joutua maksamaan lakiosan täydennystä, ellei lakiosaan oikeutetuille perillisille riitä lakiosaa jäämistön varoista. Muu osa meni suoraan testamentinsaajille. Perillinen, joka tahtoo saattaa perintöoikeutensa voimaan, ottakoon perinnön vastaan tai ilmoittakoon vaatimuksensa sille tahi niille, jotka ovat ottaneet perinnön vastaan, taikka, jollei perintöä ole jaettu, sille, joka hoitaa pesää. Tällainen vaatimus voidaan esittää myös oikeudelle tai kihlakunnanoikeuden tuomiopiirissä tuomarille. Perinnön saamisessa on kysyttävä, minkälaista veroa täytyy maksaa.


Verotus vaikuttaa merkittävästi perintö- ja testamenttiasioihin. Monille on vaikeaa ja on-gelmallista selvittää tätä. Työssäni analysoidaan verokysymyksiä ja annetaan esimerkkejä sen ymmärtämiseen. Henkilökohtaisten syiden ohella myös verotus on hyvin voimakkaana motiivina perinnön luopumiseen liittyen, voisin jopa väittää että verotusta välttääkseen luopuminen tehdään oman taloudellisen tilanteen uhrautumisen uhalla, jos näköpiirissä on, että jälkipolvi kuitenkin perinnöstä tulee hyötymään.


Isäsi perinnön olet jo saanut ja tuo kuolinpesäosuus on omistamaasi omaisuutta siinä missä mikä tahansa muukin omaisuutesi. Voit lahjoittaa omaisuuden kenelle haluat, et kuitenkaan perikunnalle, koska se ei ole oikeussubjekti, joka voisi omistaa jotain. Kannattaa uhrata ajatus sille, kuka minut perii. Jäljelle jäänyt puoliso ja lapset on usein vastaus.


Entä jos heitä ei ole? Kuoleman jälkeisessä perinnönjaossa tehdään aluksi perukirja, josta ilmenevät omaisuus, varat ja velat. Tämä voi tarkoittaa sitä, että toisin kuin Suomessa, perinnöksi voi jäädä myös velkaa. Testamentin tiedoksiantopäivästä alkaa puolen vuoden mittainen moiteaika.


Tämän ajan kuluessa rintaperillisen pitää erikseen vaatia lakiosaansa. Jos testamentin tiedoksiantoa ei ole tehty oikein, myöskään moiteaika ei ala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit