Hallitus tai hallituksen jäsen ei saa noudattaa sellaista yhtiökokouksen, hallintoneuvoston tai hallituksen tekemää päätöstä, joka on lain taikka yhtiöjärjestyksen vastainen. Osakkeenomistajien yksimielinen päätös on dokumentoitava ja arkistoitava kuten yhtiökokouspöytäkirja. Erityisesti yksimielisyysvaatimuksen vuoksi on tärkeää, että päätöksistä on todisteena laadukkaat asiakirjat. Taloyhtiön yhtiökokouspäätöksissä pääsääntö on yksimielisyys.
Yksimielinen päätös syntyy useimmiten niin, että hallituksen päätösehdotukselle ei esitetä kokouksessa vaihtoehtoja eikä sitä vastusteta ja kokouksen puheenjohtaja toteaa päätöksen syntyneeksi hallituksen esityksen mukaisesti. IBU:n sääntöjen mukaan ensimmäisestä kärystä seuraa kahden vuoden kilpailukielto, minkä arveltiin voivan tarjota Kaisa Varikselle porsaanreiän kaksivuotiseen kilpailukieltoon. Todennäköisesti uuden hallituksen jäsenet ovat olleet mukana kokouksessa, joten luulisi, että asiaan olisi puututtu. Jos on todella niin, että päätös on ollut yksimielinen , eikä yhtiöjärjestys ko.
Hallitus voi tehdä päätöksen myös ilman kokousta, jos hallitus on päätöksestä yksimielinen. Jos päätös tehdään pitämättä kokousta, päätös on kirjattava, allekirjoitettava, numeroitava ja säilytettävä, kuten hallituksen kokouspöytäkirja säilytettäisiin. Toisin sanoen kahden osakeyhtiössä molempien on alekirjoitettava päätös , mutta sama kahden sääntö pätisi myös esimerkiksi viiden henkilön osakeyhtiöön.
Usein on suositeltavaa ottaa päätökseen kaikkien osakkeenomistajien allekirjoitus, jotta tulee näytetyksi että päätökseen oli kaikkien osakkaiden yksimielinen suostumus. Yhtiökokous valitsee hallituksen , jos kukaan ei ehdota ketään eikä äänestyksiä tule, niin silloin se on yksimielinen päätös , turha siitä on valittaa. Isännöitsijällä ei ole mitään oikeutta ehdotella hallitusta yhtiökokouksessa, hänellä ei ole edes äänioikeutta, se on osakkaiden päätös. Jos on olemassa yhtiökokouksen yksimielinen lainvoimainen päätös ja isännöitsijä ja hallitus jättää asian kokonaan toteuttamatta ,niin onko rikottu lakia ja mitkä ovat sa. Hallituksen on annettava osakkeenomistajalle kirjallinen varoitus ennen kuin päätös osakehuoneiston ottamisesta yhtiön hallintaan voidaan tehdä.
Jos osakkeenomistaja on vuokrannut osakehuoneiston tai sen osan taikka muutoin luovuttanut osakehuoneiston toisen käytettäväksi, varoitus on annettava tiedoksi myös vuokralaiselle tai osakehuoneistossa asuvalle muulle käyttöoikeuden saaneelle. Tämä merkitsee yhtiön muun elimen, yleensä hallituksen , päätösvallan vastaavaa supistumista. Yhtiökokoukselle ei kuitenkaan voida siirtää sellaisia asioita, jotka lain pakottavien säännösten mukaan kuuluvat hallituksen yksinomaiseen toimivaltaan. Hallituksen päätös ei ollut yksimielinen , sillä ympäristöministeri Sirpa Pietikäinen, ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen, puolustusministeri Elisabet Rehn ja kehitysyhteistyöministeri Toimi Kankaanniemi vastustivat altaan rakentamista. Tällainen asia on esimerkiksi toimitusjohtajan nimittäminen.
Hallituksen jäsenyys ei muodosta työsuhdetta, joten jää hallituksen jäsenen ja yhtiön väliseksi asiaksi sopia mm. Jos hallituksen jäsen on eronnut tai menettänyt kelpoisuutensa, jäsenten nimitysoikeuden haltijan tehtävänä on täydentää hallitusta. Hallituksella on oltava täysivaltainen puheenjohtaja, ja hallituksen muiden jäsenten on oltava vuotta täyttäneitä. Konkurssissa oleva ei voi olla hallituksen jäsen. Hallituksen puheenjohtajalla on oltava kotipaikka Suomessa, ellei Patentti- ja rekisterihallitus myönnä lupaa poiketa tästä.
Jäsen voidaan hallituksen päätöksellä erottaa määräajaksi tai lopullisesti, jos hänen katsotaan toimineen kerhon tarkoitusperiä vastaan tai muuten sopimattomasti. Erottamiseen vaaditaan hallituksen yksimielinen päätös. Eronneella tai erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta yhdistyksen varoihin. Metson Mikael Liliuksen mukaan yhtiön hallitus oli hyvin yksimielinen torjuessaan skotlantilaisen Weir Groupin aloitteen yhdistymiskeskustelujen aloittamisesta. Konepajakonsernin hallituksen puheenjohtajan Mikael Liliuksen mukaan yhdistymisasia jää nyt Metson puolesta tähän.
Turun Sanomat uutisoi 9. Varsinais-Suomen maakuntaliiton hallituksen päätöksiä. Uutisessa esiteltiin maakuntahallituksen tekemää ehdotusta valtion ensi vuoden budjettiin. Korostetusti tuli esiin, että maakuntahallituksen päätös oli yksimielinen.
Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Jos osakkeenomistajien yksimielinen päätös on vastoin osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen pakottavia säännöksiä, kuten velkojiensuojaa, hallitus ei voi panna sitä täytäntöön”, sanoo kauppaoikeuteen erikoistunut Oslon yliopiston oikeustieteen professori Jukka Mähönen. Postissa keskeinen kiista oli liikkeen luovutus. Jos kannetta ei ole pantu vireille kolmen (3) kuukauden määräajassa, jää päätös pysyväksi.
Tuomioistuimen päätös , jossa yhtiökokouksen päätös on julistettu pätemättömäksi tai sitä on muutettu, koskee myös niitä osakkeenomistajia, jotka eivät ole olleet oikeudenkäynnissä osallisina. Vastuun mitoitus yksimielinen päätös.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.