keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Yksinkertainen tuloslaskelma

Ilmainen Excel-pohja: Yhdenkertainen kirjanpito on mahdollista tehdä myös itse. Olet oikeassa paikassa. Tällä sivulla annamme sinulle ohjeet ja tarkkaan kirjanpitäjien kanssa suunnitellun ilmaisen excel-pohjan yhdenkertaisen kirjanpidon tekemiseen.


Samoin on syytä tarkistaa, että tuloslaskelma ja tase sisältävät samankokoisen tilikauden ylijäämän (alijäämän). Lisäksi, mikäli taseessa ei ole negatiivisia eriä, on syytä tarkistaa, että taseen loppusumma on sama kuin tasetilin debet- ja kredit-rivien samansuuruiset loppusummat. Jakso voi olla juoksevan kirjanpidon kuukausijakso, muulla tavoin valittu ajanjakso tai tilikauden mittainen jakso, kuten tilinpäätöksessä.


Tarkastelujaksolta kannattaa katsoa sekä tuloslaskelma että tase. Ammatinharjoittajan tuloslaskelma voidaan tehdä oheisen kaavan mukaan (Kirjanpitoasetus luku 5§). Jos tuotot ja kulut on merkitty tuloslaskelmaan suoriteperusteen mukaisina, siitä on ilmoitettava tuloslaskelmassa tai sen liitteenä.


Tässä kirjoituksessa käymme läpi yhdenkertaisen kirjanpidon tekemisen Excelillä ja voit ladata ilmaisen Excel-pohjan aloittaaksesi yhdenkertaisen kirjanpidon heti. Tase on vähintäänkin yhtä hyödyllinen raportti kuin tuloslaskelma ! Tuloslaskelmasta nähdään sekä tulojen määrä että se, mihin rahaa on kulunut. Se on hyödyllinen raportti, mutta ei kerro kaikkea. Siitä ei käy selville yrityksen varallisuustilanne. Pieni kirjanpitovelvollinen saa laatia myös ns.


Omassa tilanteessani ostoja tulisi tehtyä myös ulkomailta ja maksu tapahtuisi ehkä visalla, jolloin joutuisin käyttämään henk. Kaikki tuloslaskelman tapahtumat siis heijastuvat lopulta myös taseeseen. Kirjanpidon tärkein tehtävä on tuottaa tietoa yritykselle itselleen. Talouselämän analyysien informaatioperustana on yrityksen virallinen tilinpäätös tuloslaskelmineen, taseineen, rahoituslaskelmineen ja liitetietoineen.


Talouselämä ei enää julkaise analyysejä verkkopalvelussa vaan vain painetussa lehdessä. Toiminimen yhdenkertainen kirjanpito helposti ja edullisesti. Säästä kirjanpidon kustannuksissa jopa 600€ vuodessa!


Yhdistyksen talous eroaa paljon yrityksen taloudesta: yhdistyksen tavoitteena ei ole tehdä voittoa. Yhdistykset toimivat, jotta niiden tarkoitus ja tavoitteet toteutuisivat. Liiketulos on virallisen tuloslaskelman ensimmäinen välitulos, joka kertoo, kuinka paljon varsinaisen liiketoiminnan tuotoista on jäänyt jäljellä ennen rahoituseriä ja veroja. Yhdistyksen tuloslaskelma ja tase Liitetiedot (kuten tehty tilitarkastus) Edelliseltä vuodelta vertailutiedot Mahdollisesti rahoituslaskelma ja toimintakertomus. Tarkemmat esimerkit tuloslaskeman ja taseen sisällöistä voit ladata allaolevista linkeistä.


Yllä olevassa kuvassa on esimerkkinä ensimmäiset omat kirjanpidon liiketapahtumani. Yksinkertainen kirjanpito käytännössä. Atk-ohjelmistot, päivitykset ja ylläpito. Ensimmäinen tapahtuma kirjataan tositenumerolle ja muut järjestyksessä tästä eteenpäin.


Mikro- ja pienyritykset ovat kirjanpitolain määrittelemät kaksi yrityskokoluokkaa ja niille on omat kokoluokan mukaan määräytyvät tilinpäätöksen esittämistavat. Pienyrityksen on laadittava ja esitettävä tilinpäätös vähintään pienyrityksen sääntöjen mukaan, mutta mikroyritys voi valita kahden esittämistavan välillä. Tosin tähänkin on poikkeuksensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit