torstai 31. lokakuuta 2019

Yel ja palkkatyö

Jos YEL - tai MYEL-työtulon määrä on muuttunut tarkastelujakson aikana, huomioidaan keskimääräinen työtulo. Jos olet YEL - tai MYEL-vakuutettu yrittäjä ja vakuutuksesi on voimassa sairauspäivärahakaudella, päiväraha jaetaan sinun ja työnantajasi kesken YEL - tai MYEL-työtulon ja palkan suhteen mukaisesti. Ennakonpidätyksen alaiset ansiot, myös esimerkiksi lomarahat ja luontoisedut, ovat eläkettä kartuttavaa tuloa. Pääomatulot, esimerkiksi vuokra- ja osinkotulot, eivät vaikuta työeläkkeen maksamiseen. Vanhuus- tai osittaisella vanhuuseläkkeellä ollessa ei ole ansiorajoja.


Välineet ja tarvikkeet. Palkkatyö tehdään pääasiassa työnantajan välineillä ja hänen hankkimiaan tarvikkeita käyttäen. Sivutoiminen yrittäjyys ja YEL :n maksaminen ei estä muiden työeläkkeiden kerryttämistä muista töistä.


Yrittäjänä maksan yel maksua. Vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeellä tekemäsi työ tuo sinulle uutta eläkettä prosenttia palkastasi kunnes täytät vuotta. YEL -vakuutuksen ottamisesta voit lukea lisää kattavammasta oppaastamme. Uusi eläke syntyy ansiotulojesi ansiosta. Niitä ovat kaikki työstäsi saamat veronalaiset tulot, kuten erilaiset palkan lisät ja lomaraha.


Vastuu ja vapaus lienevät ne suurimmat erot. Kumpikaan, ei palkkatyö eikä yrittäjyys, ole koskaan lopullista, joten mikäli yrittäjyys houkuttaa, sitä kannattaa kokeilla! Yrityksen voi myös myydä tai lakkauttaa, ja paluu palkkatöihin on toki mahdollista yrittäjyyden jälkeen. Loppujen lopuksi harva päätös elämässä on lopullinen.


Mitä YEL tarkoittaa ja onko YEL -maksu pakko maksaa? YEL -työtulo on kaiken yrittäjän lakisääteisen sosiaaliturvan perusta. Sen mukaan määräytyy oikeus etuuksiin sekä vakuutusmaksujen ja maksettavien etuuksien suuruus.


YEL -tulolla ja yrityksen tulolla ei ole juuri mitään yhteyttä toisiinsa. YEL -tulo määräytyy vastaavan työmäärän ja ammattitaidon palkkatason mukaan. Se on pohjana myös useita sosiaalietuuksia, kuten vanhempain- ja sairauspäivärahoja sekä ansiosidonnaista työttömyysturvaa määritettäessä.


Ja todellakin saimme aikaan upean suomalaisen, hyvinvoivan ja keskenään yhteneväisen kansakunnan. Se on rakennettu välillä turhankin kovilla ponnistuksilla ja alussa ilman juuri mitään muuta sosiaaliturvaa, kuin perustuslain suoma oikeus työntekoon, onneksi sitä riitti. Jos on Myel tai yel ja Y-tunnus, niin todennäköisesti on hankala saada työttömyysturvaa mutta pelkkä Y-tunnus ei ole este.


Vuositulossa huomioidaan myös mahdollinen palkkatyö. Jos työssä ollessa olet jo ollut sivutoiminen yrittäjä niin, että pystyt tosiaan tekemään muualla töitä täysipäiväisesti ja yritystoiminta näyttää kaikilla mittareilla selkeästi sivutoimiselta, niin se riittää monesti TE-toimistolle. Jos päätoimena on palkkatyö , kuuluu palkansaajakassaan. Voit ryhtyä joko suoraan päätoimiseksi yrittäjäksi tai toimia ensin sivutoimisena yrittäjänä palkkatyön tai opiskelun ohessa. Sinänsä nämä eivät eroa toisistaan ja yrityksen perustaminen ja muut velvollisuudet ovat aivan samat.


Jos työeläkkeesi jää pieneksi, kansaneläke ja takuueläke turvaavat perustoimeentulon. Pimeästä työstä ei eläkettä. Ainoastaan verokortilla tehty palkkatyö kerryttää eläkettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit