maanantai 21. lokakuuta 2019

Vuokran indeksikorotus 2018

Lakia koskevan hallituksen esityksen mukaan jos sovitaan, että vuokra tarkistetaan aina tietystä ajankohdasta lukien ilman eri ilmoitusta, tarkistuslausekkeen tulee olla varsin yksiselitteinen ja. Indeksikorotus lasketaan siten, että indeksin pisteluvuista lasketaan edellisen korotuksen jälkeen tapahtunut prosentuaalinen muutos ja vuokraa tarkistetaan tällä prosenttimäärällä. Jos haluaa varmistaa, että vuokra ei indeksiehdon myötä laske, kannattaa vuokrasopimuksessa sopia vuokrankorotuksesta eikä vuokrantarkistuksesta. Vuokrasopimus solmittu euromääräisenä. Millä perusteilla vuokraa voi korottaa ja kuinka paljon?


Pitääkö vuokrankorotus kirjata vuokrasopimukseen? Realia Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Sari Halkosalmi valottaa vuokrankorotuksiin liittyviä vuokranantajan oikeuksia ja velvollisuuksia. Monet isot vuokranantajat ovat nostaneet vanhojen vuokrasopimusten vuokria tai ainakin muuttaneet sopimusehtoja niin, että aiempaa isommat korotukset ovat mahdollisia.


Hyvä vuokraussuhde on helposti tuon elinkustannusindeksin arvoinen, tyhjä kuukausi voi riipaista muutaman vuoden nostotuotot. Mikäli vuokrasopimuksessa vuokran korotusperuste ja -ajankohta ovat yksiselitteiset, vuokranantaja voi periä takautuvasti korotettua vuokraa 3v. Oletuksena siis on, että korotuksesta on sopimuksessa selkeästi sovittu ja vuokralaisen tulee omatoimisesti laskea ja maksaa korotuksen mukaisen vuokran sopimuksen mukaisesti. Ilmoitus vuokrankorotuksesta tulee antaa vähintään kk ennen korotetun vuokran voimaantuloa.


Ilmoituksesta on käytävä ilmi korotuksen peruste ja uusi vuokra. Erikseen laskutettavien käyttökorvausten (kuten vesimaksu) korotuksesta ei tarvitse erikseen ilmoittaa vuokralaiselle, jos korotus perustuu kulutuksen kasvuun tai huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärään. Korotusperusteena voi olla muukin kuin indeksi tai voidaan käyttää muun korotusehdon ja indeksiehdon yhdistelmää.


Jos vuokraa on tarpeen vapaarahoitteisissa vuokrasuhteissa korottaa muutoin kuin sopimuksessa mainitulla menettelyllä, on neuvottelut aloitettava vähintään kuukautta ennen aiottua korotusta. Korotuksen tulee olla kohtuullinen ja korotetun vuokran tulee vastata huoneiston vuokra-arvoa. Tavallinen kuluttaja törmää vuosittain indeksiehtoon mm. Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaan vuokra määräytyy sen.


Tietoa kuinka laskea asunnon vuokran indeksikorotus. Kohteen vuokranmääritysperuste pysyy luovutuksesta huolimatta ennallaan, ainoastaan luovutuskorvaukseen liittyvä indeksikorotus lisätään kohteen vuokran laskentaperusteeseen. Pykälässä olevat maininnat Valtion asuntorahastosta muutettaisiin vastaamaan nykyistä sääntelyä, jossa viraston nimenä on Asumisen rahoitus- ja. Indeksikorotus tarkoittaa, että työeläkkeet tarkistetaan joka vuosi tammikuussa työeläkeindeksillä, jotta ne säilyttävät arvonsa. Työeläkeindeksin vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö.


Lain mukaan vuokraa ja käyttökorvauksia voidaan korottaa sopimuksen perusteella,. Hieman kyllä jännittää, miten vuokralainen suhtautuu. Sopimukseen perustuva vuokrankorotus.


Vai mahtaako hän suhtautua mitenkään, kun sosialitoimi maksaa hänen vuokransa? Elinkustannusindeksi, kuluttajahintaindeksi, laske paljonko rahan arvo ja elinkustannukset on muuttunut valitusta vuodesta valittuun vuoteen ja inflaation suuruus sekä muutos prosentteina. Jos vuokra on sidottu elin­kustannusindeksiin, vuokranantajan ei tarvitse erikseen ilmoittaa vuokran korotuksesta.


Oletan tällä tarkoitetun sitä, että vuokran suuruus muuttuu maaliskuussa, ja oletan, että vuokra on sovittu maksettavaksi normaalisti etukäteen kuukauden alkupäivinä. Uusi vuokra on siis laskettava ja ilmoitettava viimeistään maaliskuun alussa. Hintaindeksi on normalisoitu keskiarvo tarkasteltavan tuote- tai palvelukorin hinnoista, joka lasketaan säännöllisin väliajoin.


Se on tilastollinen suure, jonka tavoitteena on helpottaa hintojen muutosten seurantaa eri ajankohtina tai alueiden välillä. Tasokorotus voidaan tehdä, jos vuokra on jäljessä käyvästä tasosta. Korottamisen tulee aina perustua huoneiston käypään vuokratasoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit