keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Tekes rahoituspäätökset

Palvelemme sinua yrittäjämaisella asenteella ja osaamisella. Julkisen tutkimuksen ja Business Finlandin (entinen Tekes ) ohjelmiin kuuluvien yritysprojektien tietoja voi myös seurata. Voit suodattaa tietoja esimerkiksi ohjelmittain tai organisaatiotyypeittäin ja saada tietoa siitä, mitä rahoitetuissa projekteissa tehdään. Business Finland tarjoaa rahoitusta tutkimukseen, tuotekehitykseen ja monenlaisiin liiketoiminnan kehittämisen tarpeisiin erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille.


Lopulliset rahoituspäätökset tehdään Tekesissä. Epäselvää oli siis se, tuleeko maakuntauudistuksessa maakunnille päätösvaltaa myös Tekesin saamalle innovaatiorahalle. Nyt Pöysti sanoo Talouselämälle , että Tekes -rahoituksen malli maakunnissa on ”vähitellen kirkastumassa, mutta varsinaisia poliittisia päätöksiä ei ole vielä tehty”. Tekes verkostoja innovaatioille Palvelut rahoitusta ja asiantuntemusta tutkimus- ja kehitystyöhön ja innovaatiotoimintaan tukea tutkimus- ja kehitystyön ja innovaatiotoiminnan kansainvälistymiseen globaaleja verkostoja yrityksille ja tutkijoille Asiakkaat Suomessa toimivat yritykset ja yhteisöt yliopistot, korkeakoulut, tutkimuslaitokset, kunnat, kuntayhtymät ja järjestöt Resurssit. Tavoite on mitä kannatettavin, ja ymmärrettävästi kaikki rahoituspäätökset eivät osu oikeaan.


Valkeenkin menestystarina on kovin keskentekoinen. Yritys on toistaiseksi tehnyt runsaasti tappiota. Tekes on suhtautunut toimiinsa kohdistuvaan kritiikkiin valtion virastojen perinteiseen tapaan.


Se ei ole korviaan lotkauttanut. Tällä strategialla Tekes voi osallistua muutaman sadan alkuvaiheen yrityksen kasvupolulle. Yritysten kasvuvaiheessa rahoituspäätökset tehdään yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa. Tutkimusten mukaan kohtuullisella julkisella riskirahoituksella on positiivinen vaikutus yritysten tuottavuuteen.


Tekesin rooli teollisuuden palveluliiketoiminnan uudistamisessa Lauri Ala-Opas Tekes 21. Rahoituspäätökset teollisuuteen ja palveluihin Miljoonaa euroa 2Palvelut 1Teollisuus 1Muut toimialat. Sivustolta löytyvät arvioinnin ja päätöksenteon linjaukset, kriteerit sekä rahoituspäätökset.


Akatemia julkaisee arviointiohjeet, rahoituspäätösten perusteet ja luottamuselinten linjaukset verkkosivuilla ennen hakujen avautumista. Tekes on tehnyt ensimmäiset rahoituspäätökset jo helmikuussa, ja käynnissä on jo Nokian ideoihin perustuvia energian kulutuksen mittaamiseen, paikannukseen ja verkkopalveluihin liittyviä hankkeitä. Panula-Onton mukaan rahoituspäätökset tehdään nyt kerralla koko projektin ajalle eli parille kolmelle vuodelle. Julkisrahoitteisia organisaatioita ovat yliopistot, valtion tutkimuslaitokset, korkeakoulut, ammattikorkeakoulut, kunnat ja kuntayhtymät. Rahoitusesitykset ovat valmistelussa ja ne viedään päätöskokouksiin toukokuun aikana.


Tekes kertoo sen sijaan muuttavansa toimintaansa kolmen huomautuksen pohjalta. Organisaatio sanoo perustelevansa rahoituspäätökset asiakkaille jatkossa yksityiskohtaisemmin myös kirjallisesti. Se alkaa tehdä myös jälkitarkastuksia kuntayhteisöjen hankkeissa samalla tavalla kuin yritystenkin kohdalla jo nykyisin. Os-tettaviin palveluihin kohdistuvan tuen määrä oli arvioilta yhteensä noin miljoonaa euroa. Yksi tukipäätös sisältää tavallisesti 1—eril-listä hankintaa, joista osa ylittää hankintalain kansallisen kynnysarvon.


Muita rahoittajia ovat esimerkiksi tutkimus- ja teknologiainvestointien rahoitusta tarjoava Tekes , konsultointia ja rahoitusta teknologia- ja kasvuyrityksille tarjoava SITRA sekä Teollisuussijoitus, joka tarjoaa pääomasijoituksia tuotteiden kaupallisuuden lisäämiseksi. Tekes pyytää arvoverkkohankkeen kaikkia osapuolia jättämään rinnakkaiset rahoitushakemukset 29. Koivukangas kiittelee Teksin sähkiöistä hakemuspalvelua ja kertoo, että rahoituspäätökset ovat tulleet luvatussa ajassa. Me olemme olleet tyytyväisiä.


Kuluvana vuotena suuri into Suomen Yrittäjät kertoo, että startupit ovat hakeneet kuluvan vuoden aikana suurella innolla Tekesin rahoitusta. Summasta ”ilmaista” rahaa oli 3miljoona euroa ja lainaa 1miljoonaa. Viime vuonna kokonaissumma oli vielä samalla tasolla, mutta lainojen osuus oli suurempi ja ilmaisen rahan osuus pienempi. Hallitus päätti strategiakokouksessaan 27. Tekesin ja Finpro Oy:n toimintojen strategisesta ja toiminnallisesta yhdistämisestä Business Finland -kokonaisuudeksi.


Business Finland kokoaa saman katon alle kaikki Finpron ja Tekesin innovaatiorahoitukseen, kansainvälistymiseen ja viennin edistämiseen, Suomeen suuntautuvien ulkomaisten investointien sekä matkailun edistämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit