Osittainen hoitovapaa edellyttää työnantajan ja työntekijän välistä sopimusta. Jos työnantaja ei myönnä työntekijälle osittaista hoitovapaata, työntekijällä on oikeus saada työnantajalta selvitys kieltäytymisen perusteista. Minulla oli muutama vuosi sitten vuorotyö , jossa vuorot 6-13. Silloin tein 6-tuntisia päiviä eli 30-tuntista viikkoa klo 6-ja 13. En voinut lyhentää aamusta enkä illasta, sillä töissä tarvittiin silloin.
Sen sijaan kesken vuoron pystyin lähtemään, koska toinen vuoro aloitti jo oman vuoroni kestäessä. Jos työntekijän lapsi tai muu hänen taloudessaan vakituisesti asuva alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, työntekijällä on oikeus saada tilapäistä hoitovapaata lapsen hoidon järjestämiseksi tai tämän hoitamiseksi. Tilapäinen hoitovapaa voi kestää enintään neljä työpäivää kerrallaan. Tosin on olemassa pykälä, ettei sitä tarvitse myöntää kuin kerran kalenterivuoden aikana.
Työntekijä voi saada lapsen hoitamiseksi osittaista hoitovapaata sen vuoden heinäkuun lop-. Pääsääntöisesti lyhennetty työaika (esim. osittainen hoitovapaa ). Eli palasin viime joulukuussa töihin (3- vuorotyö ) hoitoalalle ja aloitin osittaisen hoitovapaan tammikuussa eli tein siis keskimäärin 30h viikossa. Suunnitelmissa olis tämmönen eli tekisin tuntia viikossa töitä. Teen myös vuorotyötä niin arkisin kuin viikonloppuisin.
Kuinka tämän saa onnistumaan? Minusta osittainen hoitovapaa on arvovalinta lapsen puolesta, josta ei lopulta jää taloudellisesti juurikaan tappiolle, mutta arki väljentyy selvästi. Työtä saa tosiaan usein tehdä lähes saman kuin täydellä palkalla, itse on oltava tiukkana ja lähdettävä ajoissa ja kieltäydyttävä liiasta kuormituksesta. Työntekijällä on oikeus saada enintään neljä työpäivää vapaata lapsen hoitoa tai lapsen hoidon järjestämistä varten. Tätä kutsutaan tilapäiseksi hoitovapaaksi.
Edellytyksinä on, ettälapsi on sairastunut äkillisestilapsi on alle 10-vuotias tai alle 12-vuotias ja vanhempi työskentelee kunnallisella työnantajalla Lisäksi osassa työehtosopimuksia on sovittu, että. Eli olen siis osittaisella hoitovapaalla ja teen päivän työviikkoa ( työajasta). Kysymys kuuluu, että kun viikolla on arkipyhä, onko minulla kuitenkin oikeus vielä yhteen vapaapäivään sillä viikolla.
Työnantaja, jonka on noudatettava työehtosopimusta työsopimuslain luvun §:n nojalla, ja työehtosopimuksessa tarkoitettu luottamusmies tai, jollei tällaista ole valittu, työsopimuslain luvun §:ssä tarkoitettu luottamusvaltuutettu tai muu henkilöstön valtuuttama edustaja tai, jollei tällaista ole valittu, henkilöstö tai henkilöstöryhmä yhdessä, voivat sopia. Palkallinen äitiys- ja isyysvapaa. Työntekijälle maksetaan säännöllisen työajan palkka §:n keskituntiansion mukaan äitiysvapaan ajalta kuukaudelta ja isyysvapaan ajalta päivältä. Minä olen osittaisella hoitovapaalla oleva sairaanhoitaja eli teen siis jaksotyötä ja kolmivuorotyötä.
Peruskuukausipalkastani saan n. Työsuhteen yhdenjaksoisuutta eivät katkaise tavanmukaiset työstä poissaolot kuten erityisäitiys-, äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa, hoitovapaa , sairausloma, lomauttaminen, opintovapaa tai vuorotteluvapaa. Myöskään työtaistelu ei katkaise työsuhdetta. Työssä käyvällä vanhemmalla ei yleensä ole oikeutta hoitovapaaseen, jos toinen vanhemmista on esimerkiksi opintovapaalla. Vuosilomalla tarkoitetaan lomaa, joka kertyy työsuhteessa olevalle työntekijälle vuosilomalain mukaan kertyvänä palkallisena lomana.
Vuosilomaetuuksista löytyy vuosilomalain lisäksi yleensä määräyksiä myös eri alojen työehtosopimuksissa. Konttoritoimihenkilöiden vuorotyö § Kenttämiehen työaika ja eräät korvaukset § Konttoritoimihenkilöiden työvuorojen vahvuus § Konttoritoimihenkilöiden atk-kirjoitustyö § Vuosiloma § Vuosiloman siirto § Säästövapaa § Lomaltapaluuraha § Lapsen syntymään liittyvät poissaolot § Sairausajan palkka. Joiltain osin niissä viitataan työaikalain määräyksiin.
Tarkista oma työaikasi ja miten esim. Kunta-alalla yleiset työaikamuodot ovat yleistyöaika, toimistotyöaika ja jaksotyöaika.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.