perjantai 11. marraskuuta 2016

Toimintakyky mittarit

Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Elintavat ja ravitsemus Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Hyvinvointi- ja terveyserot Ikääntyminen Infektiotaudit ja rokotukset Kansantaudit Lapset, nuoret ja perheet Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus Mielenterveys Rokottaminen Sote-uudistus Sukupuolten tasa-arvo Tiedonhallinta sosiaali. Tietokannasta löydät tietoa mittarin. Arvioinnin tekemisessä suositellaan moniammatillista työskentelyä: arviointi voi tapahtua havainnoimalla, haastattelemalla tai muulla luotettavalla keinolla. Mittari arvioi päivittäistä perustoimintaa.


Kansiota päivitetään määräajoin. Yleistä määrittelyä Tieteellisesti pätevällä mittarilla on tietyt vaatimukset. Tarvitaan tietoa poikkileikkausaineistoista 2. Toimintakyky pitkittäisnäkökulmasta. Laajat, koko elämänhistorian kattavat selvitykset ovat tarpeen perusteellisissa työkyvyn ja kuntoutusmahdollisuuksien arvioinneissa.


Ammatillinen arvio tallennetaan valtakunnalliseen tietokantaan TUVATAR-sovelluksessa. Arvion tekemiseen kuluu vain 20–minuuttia, joten asiakkaan tilanne on mahdollista arvioida säännöllisin väliajoin ja huomata heti muutokset toimintakyvyssä ja avuntarpeessa. Testin valintaan vaikuttaa myös se, missä tilassa testi tehdään ja kuka toimii testaajana.


Kotioloihin, palvelukeskuksiin ja kerhotiloihin soveltuvat yksinkertaiset, vähän tilaa ja välineitä vaativat testit. Testaajina voivat toimia esimerkiksi koulutetut vanhustyöntekijät. Hoidon ja kuntoutuksen seurannassa muutokset päivittäisessä selviytymisessä ovat tärkeitä hoidon vaikuttavuuden merkkejä. Itse olen tehnyt muutamia testejä asukkaalleni. Hoitajana minun tulee osata tehdä testi ja tulkita sitä oikein.


Testejä tehdessä huomioon tulee ottaa esim. Useassa sosiaali- ja terveydenhuoltoa ohjaavassa laissa edellytetään toimintakyvyn arviointia. Heikentynyt kognitiivinen toimintakyky vaikuttaa vanhuksen terveyteen. Ikääntymisen myötä mieleen painaminen ja muistissa säilyminen heikkenevät, mieleen palauttaminen hidastuu, aloitteisuutta ja ponnistelua vaativa prosessointi heikkenee, vapaa mieleen palautus heikkenee. Yleisen ihmiskäsityksen ja tieteen luonnetta kuvaa osuvalla tavalla se, että fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä mitataan hyvinkin monipuolisesti ja mittausten taustaksi kehitellään erilaisia teorioita, mutta sosiaalinen toimintakyky on tuntematon ja vieras käsite.


Sen mukaan ihmisen toimintakyky kattaa hänen selviytymisensä arkisista askareista samoin kuin elämän suurista haasteista. IKÄIHMISEN TOIMINTAKYKY TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA ARVIOINTITIEDON KÄYTTÄMINEN Arja Veijola, TtT, yliopettaja OAMK Eheä Elämän Ehtoo Ikäihmisen vireä huominen - Pohjois-Suomen gerontologinen -kongressi 18. Kognitiivisen toimintakyvyn yleiskartoitus-lomake on tarkoitettu moniammatillisen työryhmän työntekijöille työskentelyrungoksi, jota voi hyödyntää arvioitaessa lapsen kognitiivista toimintakykyä. Yhteisten mittareiden käyttö. Myös riskiryhmään kuuluvan kannattaa tarkkailla verensokeriarvojaan.


Verensokerin mittaaminen nykyaikaisella pikamittarilla on erittäin helppoa, nopeaa ja luotettavaa. Tarvitset vain mittarin, mittaliuskan ja lansetin. Meiltä löydät markkinoiden suosituimmat ja laadukkaimmat mittarit oheistarvikkeineen.


Skitsofrenia on vakava, monimuotoinen psyykkinen sairaus, jonka ennustetta voidaan parantaa varhaisella tunnistamisella ja varhain aloitetulla hoidolla. Skitsofrenian hoito perustuu pitkäjänteiseen, luottamukselliseen hoitosuhteeseen, psykoosilääkitykseen sekä psykososiaalisiin hoito- ja kuntoutustoimenpiteisiin. Manuaaliset mittarit : 1. Activities of Daily Living (ADL) mittarilla arvioidaan päivittäisistä perustoiminnoista selviytymistä eli kykyä peseytyä, syödä, pukeutua, käydä wc:ssä, liikkua sekä pidättää virtsaa ja ulostetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit