maanantai 14. marraskuuta 2016

Toiminimen sekoitettavuus

PRH ei toiminimiä rekisteröidessään tutki toiminimen sekoitettavuutta olemassa oleviin verkkotunnuksiin nähden. Tässä tekstissä käymme läpi toiminimen perustamisen käytännön vaiheet. Tavaramerkki on sekoitettavissa toiseen tavaramerkkiin, jos se on samanlainen tai samankaltainen ja jos se lisäksi kattaa samoja tai samankaltaisia tavaroita tai palveluita kuin jokin aikaisemmin rekisteröity tavaramerkki tai toiminimen toimiala.


Toiminimen perustaminen on helppoa – toimi näin. Tavaramerkin rekisteröinnin edellytyksiä arvioitaessa sekoitettavuusarvioinnin kannalta ei ole merkitystä sillä valittajan esittämällä seikalla, että tavaramerkin PARADISO kattamia elintarvikkeita ei tyypillisesti valmisteta Suomessa. Sekoitettavuus kantajalle rekisteröityyn tavaramerkkiin. Ennen osakeyhtiön perustamista on asioita, joita on käytävä läpi ennen kuin itse perustamisilmoitusta voi tehdä ja liiketoimintaa aloittaa. Poikkeuksen muodostavat ainoastaan yleisesti tunnetut ja vakiintuneet toiminimet, jotka voivat olla sekoitettavissa myös eri toimialoilla esiintyviin toiminimiin.


Tästä syntyi A:n käyttämän toiminimen harhaanjohtavuus. Osakeyhtiö on Suomen yleisin yritysmuoto. Lisäksi sana advokaari poikkesi asianajajaa tarkoittavasta sanasta advokaatti (ruotsiksi advokat) vain vähän. Tarjottaessa lakipalveluja yleisölle toiminimi oli harhaanjohtava.


A oli toiminut tahallisesti. Elintarvikepakkaus ei välttämättä tarkoita vain pakkausta, jossa elintarvike sellaisenaan luovutetaan kuluttajalle. Mahdolliset ristiriitatilanteet on pyritty ottamaan lainsäädännössä huomioon. Esimerkiksi tavaramerkkilain mukaan tavaramerkiksi ei saa ottaa toisen toiminimeä. Tavaramerkki voi joutua väistymään toiminimen tieltä tilanteessa, jossa merkkiin sekoitettavissa oleva toiminimi on rekisteröity tai vakiinnutettu aikaisemmin kuin tavaramerkki.


Yrityksen nimen valitseminen on operaatio, joka jakaa aloittavat yrittäjät kahtia. Monilla on yrityksen nimi kirkkaana mielessä jo kuukausia ennen osakeyhtiön tai toiminimen perustamisilmoituksen täyttämistä, mutta toisille hyvän nimen keksiminen tuottaa lähes ylitsepääsemätöntä tuskaa. Toista samanlaista tai hyvin lähellä olevaa toiminimeä ei voida rekisteröidä. Nimet eivät saa olla identtisiä kirjoitettuina eivätkä lausuttuina.


Erottuvuutta ei lisää se, että toiminimillä on eri yritysmuotojen tunnukset. Patentti- ja rekisterihallitus on antanut 17. Tavaramerkin ja toiminimen välinen sekoitettavuus tulee harkittavaksi, kun tavaramerkin tavara- ja palveluluettelon kattamien tuotteiden voidaan katsoa sisältyvän toiminimen toimialamerkinnän tuottaman suojan piiriin.


Tuotteiden kuuluminen toimialan suojapiiriin ei edellytä, että tuotteet ovat identtisiä. Merkin ei- sekoitettavuus rekisteröitävyyden edellytyksenä. Rekisteröitävä merkki ei saa olla identtinen tai sekoitettavissa oleva toisen rekisteröidyn tai vakiinnutetun tavaramerkin kanssa. Merkit ovat sekoitettavissa, mikäli ne ovat identtiset tai samankaltaiset ja koskevat samoja tuotteita tai palveluja. Hinnat DNA-liittymistд Suomesta ulkomaille soitettaessa 1. DNA asiakaspalvelu HIRTEEN!


Mietinnössä ehdotetaan toiminimen ja tavaramerkin välisen suhteen selventämiseksi mahdollisuutta toiminimen hallinnolliseen kumoamiseen sekä toiminimen osittaista kumoamista. Kumoaminen olisi kuitenkin mahdollista käyttämättömyyden perusteella vasta sitten, jos käyttöä ei ole aloitettu viiden vuoden kuluessa rekisteröinnistä. Siksi yrityksellä tulisi toiminimen osittaista kumoamista tarkoittavan ratkaisun jälkeen olla kohtuullisessa määräajassa mahdollisuus ilmoittaa rekisteriin uusi toiminimi tai muuttaa toimialansa. Nykyisin ei erikseen valvota sitä, että toiminimen kumoamisen jälkeen uusi nimi rekisteröidään. Mäkelä, jolloin toiminimi ei ole sekoitettavissa esim.


Käytännössä sekoitettavuus on usein helposti poistettavissa esim. Nain ollen sekoitettavuus tavaramerkinja toiminimen valilli ei tule tavara-merkkilain $:n I momentinja g:n I momentin kohdan nojalla harkitta-vaksi. Tapauksessa oli kysymys siitä, oliko yrityksellä oikeus käyttää toisen yrityksen Suomessa rekisteröidyn tavaramerkin (Budweiser, Bud) kanssa sekoitettavissa olevaa toiminimeään (Budweiser Budvar) tavaroittensa tunnuksena.


Ratkaisun mukaan toiminimen käyttö voidaan kieltää vain, jos toinen käyttää sitä hyvän liiketavan vastaisesti. Tavaramerkkilain §:n momentin säännös kieltää ottamasta tavaramerkkiin toisen nimeä tai toiminimeä. Säännöksen soveltamisala ei rajoitu pelkästään elinkeinonharjoittajiin vaan toisen nimen tai toiminimen käsite koskee kaikkia ihmisten tai yhteisöjen nimiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit