torstai 10. marraskuuta 2016

Kauppalain kontrollivastuu

Tällaiselta esteeltä edellytetään ensinnäkin, että sopimusosapuolen ei kohtuudella voida edellyttää ottaneen sitä huomioon sopimuksentekohetkellä. Toiseksi edellytyksenä on, että sopimusosapuoli ei olisi kohtuudella voinut välttää tai voittaa tätä estettä. Kontrollivastuu koskee vain välittömiä vahinkoja. Kauppalain yhteydessä puhutaan puolestaan samassa merkityksessä kontrollivastuusta.


Tämän lisäksi CISG tarjoaa mahdollisuuden hinnanalennukseen, jos ostaja päättää pitää virheellisen tavaran. Myyjä voi artiklan mu. Edilexin hakutoiminnot ohjaavat löytämään helposti relevantit sisällöt. Kaikkiin aineistoihin kohdistuvissa hakutuloslistauksissa näet vasemman reunan rajaa hakua -navigaatiossa koko ajan, mitä hakuun löytyvää sisältöä palvelussa on. Koska kauppalain säännökset ovat tahdonvaltaisia, niin osapuolet voivat sopia keskenään muustakin kuin mitä laki säätää.


Sen vuoksi vahingonkorvauksestakin sopimuskumppanit ovat oikeutetut päättämään toisin, kuhan ehdot eivät ole kohtuuttomat. Mutta niin kauan kuin muusta ei ole sovittu, kauppalain säännökset soveltuvat. Välillisten ja välittömien vahinkojen erottelua on voimakkaasti kritisoitu jo kauppalain valmistelusta lähtien. Jakoa on pidetty sekavana, jonka seurauksena oikeuden ennustettavuus on kärsinyt.


Tulkintavaikeudet liittyvät usein kauppalain §:n toisen momentin neljännen kohdan ns. Kauppalain mukaan ostaja ei voi kohdistaa tavaran virheen perusteella vaatimuksia suoraan myyjää edeltävään myyntiportaaseen, johon hän ei ole sopimussuhteessa. Ostaja, joka on joutunut virhevastuuseen omaa sopimuskumppaniaan kohtaan, voi kuitenkin vaatia korvausta siltä, jolta on tavaran ostanut. Näin ollen irtaimen kauppaa säätelevän kauppalain asema on muodostunut kes-keiseksi ja tutkielman lähtökohdaksi onkin valittu nimenomaan irtaimen kauppa ja kaup-palaki. Tarkastelun selkeyden ja eheyden säilyttämiseksi keskitytään tutkielmassa siis lä-hinnä kauppalain vahingonkorvausvastuuta koskeviin säännöksiin.


Virheen korjaus, uusi toimitus, hinnanalennus, kaupan purku sekä vahingonkorvaus (erikseen tai yhdessä muiden vaatimusten kanssa). Lisäksi ostaja voi pidättyä kauppahinnan maksamisesta vaatimuksiaan vastaavilta osin. Muista, että sopimusehdoin näitä kauppalain lähtökohtia on saatettu rajata! Kauppalain §:n mukaan myyjä vastaa osakkeenostajalle siitä, ettei kolmannella henkilöllä ole osakkeisiin parempaa oikeutta kuin ostajalla.


Jollei muusta ole sovittu, ostajan on saatava sopimuksen mukaisesti omistusoikeus myytyihin osakkeisiin siten, ettei niitä rasita kolmannen henkilön pantti- tai muu vastaava oikeus. Välittömästä vahingosta käytetään myös nimitystä suoranainen vahinko. Välittömät vahingot ovat vahingon oikaisemistoimista aiheutuneita kuluja. Kauppalain säätämisen myötä tilanne monimutkaistui entisestään, kun laissa säädettiin kokonaan uudesta vastuuperusteesta: kontrollivastuusta. Tutkielman tarkoituksena on pyrkiä hahmottamaan sopimusoikeudellisten vastuuperusteiden keskinäistä asemaa sekä sitä, onko vastuuperusteista erotettavissa oletusvastuuperustetta, joka tulee sovellettavaksi, ellei muuta ole säädetty.


Käsiteltäessä Suomen normipohjaa, joissain tilanteissa tulkintaa lausekkeelle tai normille tietyssä yhteydessä voi joutua analogisesti etsimään kansainvälisistä lähteistä. Tietotekniikka-alalla yleisesti käytössä olevat vakiosopimusehdot. Koska kauppalain kaksiasteinen vastuuperustenormisto on koettu ongelmalliseksi, normaali tapa välillisiä vahinkoja koskevan vastuun rajoittamiseksi on ollut vastuunrajoitusehtojen käyttäminen. Ekskulpaatiosääntöön yhdistyy kontrollivastuun tavoin laaja vastuu sopimuksen täyttämisessä käytetyistä täytäntöönpanoapulaisista.


HARDSHIP (Liikavaikeus) Liikavaikeudessa on kyse tilanteesta, jossa. Lisäksi esteen on pitänyt olla sopimuksentekohetkellä ennakoimaton ja sellainen, jota velallinen ei ole voinut välttää tai voittaa. Vahingonkorvaus kauppalain mukaan Erotettava välittömät ja välilliset vahingot Välittömiä ovat Sopimusrikkomuksen selvittelystä ja reklamaatiosta aiheutuneet kulut Virheen korjaamisen aiheuttamat kustannukset Hinnanero, kun on hankittu korvaava suoritus Välillisiä ovat §:n mukaan Tuotannon ja liikevaihdon vähentyminen Muu tavaran.


Digitaaliongelma Kirjoitus oikeudesta ja ympäristöstä Jukka Kemppinen Mikään mitä tiedät tekijänoikeudesta, ei pidä paikkaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit