torstai 24. marraskuuta 2016

Perinnönjaon viivyttäminen

Kuinka kauan perinnönjakoa voi viivyttää edunvalvoja! Pesässä ei ole tällä hetkellä kuin rahaa jäljellä, minä ja veljeni olemme pyytäneet perinnönjaon suorittamista jo kuukausia sitten, mutta tädin edunvalvoja ei ole viimeiseen kuukauteen tehnyt asialle mitään. Perunkirjotuksen ja kuolinpesänselvityksen jälkeen voidaan ryhtyä perinnönjakoon. Tärkeintä on, että kaikki kuolinpesän velat on maksettu ennen perinnönjakoa. Perinnönjako voidaan tehdä osakkaiden kesken sopimusjakona.


On kuitenkin mahdollista, että osakkaat eivät pääse yksimielisyyteen perinnönjaon toimittamisesta. Vaikka perinnönjaon toimittamiselle ei olekaan asetettu ajallista takarajaa, muodostuu sen toimittaminen usein sitä hankalammaksi, mitä pidempi aika perittävän kuolemasta on kulunut. Esimerkiksi jonkun osakkaan kuollessa kuuluu hänen perintöosuutensa hänen kuolinpesäänsä. Ennakkoperintönä saadusta lahjasta pitää maksaa lahjaveroa. Lahja otetaan huomioon perinnönjaossa ja perintöverotuksessa.


Jos olet saanut ennakkoperintöä, saat perinnönjaossa pienemmän osuuden perinnönjättäjän muusta omaisuudesta kuin muut perilliset. Tuomioistuin voi kuitenkin vapauttaa pesänjakajan kesken perinnönjaon tehtävästään, jos osakkaat tekevät yhteisen hakemuksen. Tämä voi tapahtua aina, kun osakkaat ovat asiasta yksimielisiä. Pesänjakaja voidaan vapauttaa myös yhden osakkaan hakemuksesta, jos jakaja osoittautuu sopimattomaksi toimeensa. Avioerossa omaisuuden ositus olisi hyvä toimittaa mahdollisimman varhain ositusperusteen synnyttyä, vaikka osituksen suorittaminen ei ole pakollista.


Osituksen suorittamiselle ei ole varsinaista määräaikaa, mutta viivyttäminen voi vaikuttaa muun muassa omaisuuden määrään tai vaikeuttaa perinnönjakoa. Perikunta kysyy ja ihmettelee. Hän on lähettänyt melle jakoluonnoksia useamman kerran.


Hän on myös antanut verottajalle jako-osuustiedot ja verottaja on lähettänyt veroliput,. Vaikka ositus ei si­nänsä ole pakol­linen, on se kui­tenkin erit­täin suosi­telta­vaa tehdä pian osi­tuspe­rus­teen (= avio­ero tai toisen puoli­son kuo­lema) syn­nyt­tyä. Yleen­sä osi­tuk­sen toi­mit­tami­nen jou­tui­sasti ja siitä asi­an­mu­kaisen osi­tuskir­jan laati­minen on kum­man­kin osa­puo­len in­tres­sissä. Tässä artik­kelissa keski. Jollei osakas voi tätä osoittaa, mutta kykenee näyttämään, että hänen aiheuttamansa vahinko oli pienempi kuin velan määrä, osakkaan vastuu rajoittuu tähän määrään.


Vastaus Huolestunut perikunta Omaisemme on kuollut 11. Osituksen ja perinnönjaon suorittaminen ennen velkojen maksamista olisi edelleenkin kiellettyä. Tällaisia ei-kertovia ja kokeilevia elokuvia katsoessani olen toisinaan pohtinut sitä, miksi on päädytty juuri tällaisiin kerronnallisiin ratkaisuihin, ja millä muulla tavalla teoksen olisi voinut toteuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit