tiistai 8. marraskuuta 2016

Kuntoutustuki masennus

Suuren valikoima kirjakauppa. Kuntoutustuki on tullut aina ekalla hakemalla ja aikaisemmin olen ollut sillä pari vuotta. Olin vuotta kuntoutustuella ennen eläkepäätöstä.


Masennus on neurobiologiselta luonteeltaan heterogeeninen elimistöä kuormittavan stressin aiheuttama aivojen ja muun keskushermoston tulehdustila. Monet fyysiset eli somaattiset sairaudet aiheuttavat niin sanottua fyysis- eli somaattisperäistä masennusta, jota kutsutaan myös fyysiseksi masennukseksi. Näin haet kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä. Masennus vei Saulin työkyvyttömyys­eläkkeelle – haaveissa on yhä työelämä Sauli Kotilainen sairastui masennukseen jo alle 20-vuotiaana. Masennus eli depressio on yleinen sairaus, josta kärsii jossain vaiheessa elämäänsä viidesosa suomalaisista.


Masennukseen liittyviä riskitekijöitä on monia, sekä perinnöllisiä, että ympäristötekijöitä. Yhteistyö masentuneen kanssa on hyvän hoidon lähtökohta. Mietimme yhdessä toimivampia tapoja hahmottaa maailmaa, sekä elää masennuksen oireiden kanssa mahdollisimman hyvää elämää”, psykiatri ja kognitiivinen psykoterapeutti Maria Vuorilehto sanoo. Omat sairaudet ovat kuitenkin yksityisasia. Rehellisyys pitäisi palkita, mutta jos ihminen ei tiedä milloin tulot paranevat, masennus on este luoton saamiselle.


Sellaiselle henkilölle, jonka maksukyky on tulevaisuudessa epävarmaa, ei anneta lainaa. Ei sen enempää tarvitse selittää, mitä on sairastellut, sanoo Mattila. Mitä ovat työkyvyttömyyseläke ja kuntoutustuki ? Voit saada työkyvyttömyyseläkkeen määräaikaisena tai jatkuvana. Kela järjestää kuntoutusta kaiken ikäisille ja turvaa toimeentuloa kuntoutuksen aikana. Työkyvyttömyyseläke ja kuntoutustuki.


Kuntoutus auttaa elämään sairauden kanssa, jatkamaan töissä tai palaamaan työelämään. Väsyisin hiljalleen taas kokonaan ja edessä saattaisi olla taas uusi masennus. Sitä en kerta kaikkiaan enää jaksaisi. Mutta toisaalta olen aina ollut työorientoitunut ihminen, joten minun on vaikea hyväksyä osatyökykyisyys. No mulla fibro noterataan vain ohimennen B-lausunnossa.


Nythän siis olen ollut kohta vuoden osa-aikaisella kuntoutustuella (jota muuten lekuri eilen ihmetteli kovasti – että miksi kuntoutustuki eikä edes eläke :o). Masennus sairautena ei ole vähentynyt, joten syitä hyvään kehitykseen voi etsiä kuntoutuksesta ja tehostuneesta työterveyshuollosta. Aktiivista ja ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa on vahvistettu lakimuutoksilla ja hankkeilla. Määräaikainen työkyvyttömyyseläke on nimeltään kuntoutustuki ja se myönnetään tilanteissa, joissa työkyvyn arvioidaan palautuvan hoidon ja kuntoutuksen avulla. Osatyökyvyttömyyseläke tulee harkittavaksi silloin, kun työkykyä on vielä jäljellä ja osa-aikainen työskentely siten mahdollista.


Ensimmäinen kuntoutustukijakso. Määräaikaisen työkyvyttömyyseläkkeen eli kuntoutustuen voit saada silloin, kun arvioimme työkykysi paranevan. Saat kuntoutustukea kuntoutumisesi ajaksi.


Eli siksi ajaksi, joka kuluu työkykysi palautumiseen. Jokaisella sairastumisen tai kuntoutumisen perusteella myönnettävällä sosiaaliturvaetuudella on olemassa omat perusteensa, joiden pohjalta Kelassa arvioidaan hakijan oikeus saada etuutta. Alta löydät listattuna Kelasta haettavat etuudet ja niiden kuvaukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit