keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen kvtes

Työntekijä voi irtisanoutua milloin tahansa toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta irtisanomisaikaa noudattaen. Työsopimuslaissa on määritelty noudatettavat irtisanomisajat. Työehtosopimuksella tai työsopimuksella on mahdollista sopia myös pidemmästä irtisanomisajasta. Työntekijänä voit milloin tahansa irtisanoutua toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta. Määräaikaisen työsopimuksen voi irtisanoa vain, jos siitä on sovittu.


Sinun ei tarvitse perustella irtisanoutumistasi, mutta sinun tulee noudattaa työsopimuslain ja työhösi sovellettavan työehtosopimuksen mukaisia irtisanoutumisaikoja. Kvtes irtisanomisaika on porrastettu ja irtisanomisaika voi olla parhaimmillaan kuusi kuukautta, mikäli irtisanominen tapahtuu työnantajan puolelta, lyhyimmillään se voi olla vuorokautta. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on ensisijainen työsopimuksen muoto. Määräaikainen työsopimus päättyy sovitun määräajan kuluttua ilman irtisanomista tai purkamista. Voiko työntekijä irtisanoa määräaikaisen työsopimuksen ? Siten lähtökohtaisesti työntekijä ei voi irtisanoa määräaikaista työsopimusta.


Ei ole kuitenkaan aina työnantajan edun mukaista pitää työsuhteessa sellaista työntekijää, joka halua irtisanoutua. Tavallisesti siten, että joko työntekijä tai työnantaja irtisanoo sen. Eroja määräaikaisen työsuhteen ja määräaikaisen virkasuhteen välillä on lähinnä riitautusmenettelyssä ja laittoman määräaikaisuuden seurauksessa. Irtisanominen annetaan tiedoksi henkilökohtaisesti tai, jollei tämä ole mahdollista, postitse kirjeellä.


Miten eläkepäätös vaikuttaa palvelussuhteeseen? Palvelussuhde päättyy ilman irtisanomista ja irtisanomisaikaa sen kalenterikuukauden päättyessä, jonka aikana työntekijä tai viranhaltija täyttää eroamisiän. Jos työnantaja tai tämän edustaja jostain syystä kieltäytyy allekirjoittamasta irtisanomisilmoitusta, voidaan irtisanominen yhtä varmasti tehdä ottamalla paikalle todistaja.


Työsuhteen ehdot voivat muuttua uuden. Jos työsopimuksen purkaminen tapahtuu työntekijän aloitteesta eikä hänellä ole tiedossa uuttaa työpaikka, lankeaa ennen työttömyyskorvauksen saamista todennäköisesti viiden kuukauden karenssi. Ei lain mukaan voi, ellei sopimuksessa nimenomaisesti ole sovittu siitä, eli otettu siihen irtisanomisehtoa. Jos purat määräaikaisen työsuhteen kesken, työnantajalla on oikeus vaatia sinulta korvauksia. Kannattaa neuvotella työnantajan kanssa.


Monesti ovat joustavia ja laskevat työntekijän menemään ilman mitään vaatimuksia. Irtisanomisaika alkaa kulua irtisanomista seuraavasta päivästä lukien. Tyyliin töistä kieltäytyminen, viikon poissaolo töistä ilmoittamatta jne. Työsopimuksen purkaminen vaatii yleensäa aika paljon enemmän kuin irtisanominen. Tältä sivulta löydät perustietoa työoikeudesta.


Voit myös ottaa yhteyttä työoikeuteen erikoistuneeseen lakimieheen, jos sinulla on työoikeuteen liittyvä toimeksianto. Selvitä mikä on irtisanomisaika työntekijälle ja työnantajalle eri tilanteissa, kuten koejalla, vuosilomalla tai lomautuksen aikana. Ei vaan sinun tulee nimen omaan irtisanoutua. Käy keskustelu esimiehesi kanssa ( kyllä sinä toki voit sen sanoa, että olet siirtymässä toiselle työnantajalle, se on ihan normijuttuja, henk. kohtaisesti itse en sanoisi, että sain pysyvän työpaikan, mutta tämä on ihan sinun asia ja ei sillä varmasti ole suurta merkitystä, elleivät ota pahalla lähtöäsi) ja sitten voit siinä. Koeaikapurun kynnys on matalammalla kuin ”normaalin” työsuhteen irtisanomisen tai purkamisen.


Jossain määrin yksinkertaistetusti voidaankin sanoa, että työnantaja (tai vastaavasti työntekijä) voi purkaa työsopimuksen koeajalla, kun siihen on syytä. Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen ainoastaan asiallisesta ja painavasta syystä. Mikäli irtisanominen johtuu. Tällaisia voivat olla syyt, jotka johtuvat työntekijästä taloudellisista. Jos olet laatimassa uutta määräaikaista työsopimusta, kannattaa sellaista pykälää työnantajalta pyytää.


Työnantaja voi valita, antaako lomaa vai maksaako lomakorvauksen työsuhteen päättyessä, jos määräaikaisen työntekijän työsuhde päättyy ennen lomakauden päättymistä (3.). Lomakorvaus työsuhteen aikana lasketaan vuosilomalain §:n perusteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit