maanantai 18. marraskuuta 2019

Määrämuotoinen sopimus

Määrämuotoinen sopimus

Löydä oma suosikkisi miljoonien titteleiden joukosta. Sopimus ei ole pätevä niiltä osin miltä se rikkoo Suomen lakia vastaan. Sopimus on pätemätön myös silloin, kun se on syntynyt olosuhteissa, joista tietoisen on kunnianvastaista ja arvotonta vedota sopimuksen sitovuuteen. Tähän pätemättömyys-perusteeseen voidaan vedota sellaisissa tapauksissa, joissa henkilö ei ole kyennyt selkeästi arvioimaan tekemänsä sopimuksen merkitystä esimerkiksi päihtymyksen, sairauden tai vanhuudenheikkouden tms. Myös avioliiton solmiminen on määrämuotoinen toimi.


Määrämuotoinen sopimus

Joissakin tapauksissa vaaditaan, että sopimus tehdään kirjallisesti ilman todistajia, tällaisia ovat maanvuokrasopimus ja sopimus osakeyhtiön perustamisesta. Sopimus tulee olla päivätty ja tämäkin kriteeri on ratkaiseva, sillä jos päiväys puuttuu, ei voida tietää onko sopimus tehty ennen vai jälkeen avioeron tai sen vireille tulon. Molempien sopimuksen osapuolten allekirjoitus vaaditaan sekä kahden esteettömän henkilön on todistettava ne oikeiksi. Työsopimus on vapaamuotoinen sopimus.


Sopimuksen synty tarkoittaa sitä hetkeä sopimuksentekoprosessissa, jolloin sopimuksen katsotaan tulleen voimaan. Kysymys on merkityksellinen esim. Sopimuksen syntyminen on usein prosessi ja yhden syntyhetken määritteleminen voi olla perinteistä tarjous-vastaus mekanismia huomattavasti vaikeampi määritellä.


Jos määrämuotoisten sopimuksen laadinnassa ei ole noudatettu muotomääräyksiä, on sopimus mitätön. Ositus on määrämuotoinen oikeustoimi ja osituksen sisällöstä on määrätty avioliittolaissa. Ositus voidaan tehdä sopimusosituksena eli osapuolet laativat sopimuksen osituksen sisällöstä tai toimitusosituksena, jolloin käräjäoikeuden määrämä pesänjakaja suorittaa osituksen.


Jos osaomistaja on pantannut omistuksensa pankille tarvitaan myös pankin suostumus velkojana. Sopimus voidaan irtisanoa vain olosuhteiden muuttumisen johdosta tai sitten sopimukseen voidaan kirjata päättyminen. Hallinnanjakosopimus ei ole määrämuotoinen kiinteistönkauppasopimus. Siihen riittää kaikkien omistajien allekirjoitus.


Kiinteistön kauppa on määrämuotoinen oikeustoimi. Kauppakirjan voi kuitenkin valtakirjan nojalla allekirjoittaa myös myyjän asiamies. Mikäli työsopimusta ei tehdä kirjallisesti, työnantajalla on kuitenkin lain mukaan velvollisuus antaa kirjallinen selvitys työsuhteen ehdoista.


Ihannetilanteessa sopimus toteutuu sellaisena kuin osapuolet ovat sopineet. Joskus kuitenkin erilaiset suoritushäiriöt voivat estää sopimuksen toteutumisen. Sopimuksenmukainen suoritus voi estyä kokonaan mahdottomuuden vuoksi.


Tällöin sopimus purkautuu, mutta sopimuspuolella on oikeus saada korvaus hänelle aiheutuneesta vahingosta. Lakimiehen antaman alustavan vastauksen jälkeen voit itse olla yhteydessä lakimieheen ja tehdä halutessasi erillisen toimeksiantosuhteen hänen kanssaan. Julkisten hankintojen neuvontayksikkö palvelee hankintalain mukaisia hankintayksiköitä julkisiin hankintoihin liittyvissä kysymyksissä.


Tullietuudet tavaran alkuperän perusteella. Tavarasta kannettava tulli saattaa olla voimassa olevaa yleistä tullia alhaisempi tai tullia ei kanneta lainkaan (tulli on eli nollatulli), jos tuontitavara on tiettyjen maiden alkuperätuote. Avioehto on määrämuotoinen sopimus ja sen on täytettävä tietyt muotovaatimukset, jotta se on oikeudellisesti pätevä.


Avioehto on lisäksi rekisteröitävä maistraatissa, sillä ilman rekisteröintiä sopimus on pätemätön. Sopimuksen purkaminen ei ole yleensä määrämuotoinen oikeustoimi eli se voidaan tehdä vapaamuotoisella ilmoituksella, ellei toisin ole sovittu tai säädetty. Ilmoituksessa on mainittava, mistä syystä sopimus puretaan eli sopimusrikkomus on yksilöitävä. Suositeltavaa on tehdä purkamisilmoitus aina kirjallisesti.


Kauppa on esimerkki kaksipuolisesta oikeustoimesta eli sopimuksesta, jossa on kaksi osapuolta. Sopimus syntyy kun toinen sopijaosapuoli hyväksyy vastapuolen hänelle tekemän tarjouksen. Lahjan antaminen ja sopimuksen irtisanominen puolestaan ovat yksipuolisia oikeustoimia, joihin tarvitaan vain yhden henkilön tahdonilmaisu. Lesken avio-oikeuden perusteella saama tasinko on verovapaata.


Siitä ei makseta perintöveroa toisin kuin testamentilla saadusta omaisuudesta. Avioehtosopimuksen muuttaminen edellyttää aina molempien puolisoiden suostumusta. Kun esimerkiksi myyjä saa ostajalta tarjouksen, on hänellä usein kolme vaihtoehtoa: Hylätä tarjous, hyväksyä tarjous tai tehdä vastatarjous. Vaikka suullinen sopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinen, sen ehtojen jälkikäteinen tarkastelu on erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta. Vaikka työsopimus tehtäisiinkin suullisesti, työnantajan tulee antaa työntekijälle selvitys työsuhteen keskeisistä ehdoista kirjallisesti.


Valtakirjat Avoin asianajovaltakirja Valtakirja kuolinpesän pankkiasioita varten Valtakirja asunto-osakkeen myymiseen Perintä Maksumuistutus Maksukehotus Haastehakemus riidaton laskusaatava Haastehakemus huoneenvuokrasaatava ja häätö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit