perjantai 15. marraskuuta 2019

Voiko hautajaisiin mennä kutsumatta

Miten toimin hautajaisissa vieraana? Harvoilla ihmisillä on juurikaan kokemusta hautajaisista ja kun läheinen tai ystävä kuolee, moni miettii miten hautajaisissa toimitaan. Jotkut etäiset tutut ja sukulaiset, varsinkin jos on kyse vanhoista ihmisistä , sanovat heti kun kerrottu senjasen kuolemasta: Mehän tullaan hautajaisiin , ennen kuin on edes kutsuttu- tai jätetty kutsumatta. Koeta siinä sitten sanoa, että hautajaiset ovat vain lähiomaisille. Hautajaiset olivat ystäväni, joka kuoli vuotta sitten.


Kieltämättä minua ärsytti se, että hän tuli sinne saamaan anteeksiantoa itselleen. Kukaan muu ei tainnut hänestä ajatella noin, koska ei tiennyt tilannetta. Kyllä jokaisen ihmisen pitäisi ymmärtää, että hautajaisiin ei mennä , jos ei kutsua tule tai siitä ei ilmoiteta julkisesti. Ei järkipuhe käy kun ovat vanhuksia ja ikä yli 60v pitkälti.


Soittavat varmaan seurakunnalle jos ei kerrota päivää. No jos todella haluaa muistaa vainajaa, voihan sinne hautuumaalle mennä milloin vain ja posmottaa terveisensä ja laskea kukkansa. Mikä kumma se panee haluamaan hautajaisiin vollottamaan yhteisessä psykoosissa.


Joku tarve esiintyä? Tuntea itsensä tärkeäksi edes jossakin? Kyllä ne viimeistään juhlapaikalla unohtuu vainajan muistelot. Läheisin ystäväni kuoli vähän aikaa sitten.


Haluaisin totta kai osallistua hautajaisiin , mutta tietenkään minua ei ole kutsuttu, koska vainajan omaiset eivät tunne minua enkä tiedä siten milloin ja missä hautajaiset pidetään. Voiko hautajaisiin mennä kuka tahansa, vaikka erillistä kutsua ei olisi lähetetty. Tuulan kanssa samaa mieltä. Kukat antaisin lasten laskea, en menisi mukaan kukkia laskemaan.


Laskisin omat kukkani viimeiseksi, jos veisin ollenkaan. Niin itse siunaus ja hautaustilaisuudet ovat sellaisia että kukaan ei voi sitä kieltää, eikä kenelläkään ole siihen oikeutta puuttua. Omaisten järjestämä kahvitilaisuus, tai muu vastaava on sitten sellainen että mielestäni sinne ei saa mennä mikäli hautajaisten maksaja on joku muu lähi sukulainen kuin juuri kuollut omainen.


Olen yrittänyt hakea tähän vastausta, mutta useimmat tuntuvat vain miettivän ohjelmaa ja tarjottavia. Itsestäni tuntuu kiusalliselta mennä kutsumatta syntymäpäiville. Kiitollinen vastauksesta.


Raskausaika, vauvat ja lapset, kasvatus ja vanhempien vertaistuki. Parhaat blogit ja blogiyhteisö sekä suositut keskustelut. Lauantaina menin Fitfashionin blogiportaalin hautajaisiin , jotka osa bloggaajista oli järjestänyt.


Sinne oli kutsuttu kaikki ketkä ikinä on blogannut FF:llä. Juhlien sponssina oli Laitilan juomat ja Greenstreet. Meitä taisi parhaimillaan olla paikalla noin henkeä.


Alussa olemme täysin riippuvaisia siitä. Jatkossa voimme yrittää riittää itsellemme. Jos onnistumme siinä, meidät palkitaan yksinäisellä ja huomaamattomalla kuolemalla.


Jos hautajaisiin kukaan tulee, hän on jo tottunut olemaan elämämme kuokkavieras, sitkeä rakastaja, jonka viimeinen suru on, ettei koskaan saanut olla meille mitään. Ainakin olisi täysin moukkamaista jättää yksi tuollaisen takia kutsumatta. Siitä ei sitten pidä mennä loukkaantumaan, jos joku kohteliaasti kieltäytyy kutsusta, semminkin jos syy on noin hyvä kuin tässä tapauksessa, jossa kaukana oleviin juhliin on käytännössä äärimmäisen hankalaa lähteä imetyksen takia. Vanhempien naapurinrouva piipahtaa myös vieläkin kutsumatta ja kiusaantumatta siitä, että tuvalla ei välttämättä ole juuri ketään. Viimeksi sisko jutteli hänen kanssaan varmaan tunnin pyyhe päällä, kun ei muitakaan ollut ja hän oli juuri saunasta tullut.


Meille nykyään kaupungissa asuville ei tule yllätysvieraita. Uudessa arvioinnissa mitoitusperiaate on sama arvo. Nokianvirran ja Kuloveden tilaan vaikuttaa ensisijaisesti fosfori, typen vaikutus ei ole huomattava. Voiko typpikuormituksen pieneneminen suhteellisesti fosforia enemmän vaikuttaa sinilevän määrän kasvuun?


Juoni on se osuus, joka leikataan tarinasta ja josta kirjoitetaan näytelmä tai romaani. Juoni alkaa Capuletien tanssiaisista ja päättyy rakastavaisten hautajaisiin. Meille ei edes kerrota, mikä on aikanaan saanut suvut vihaamaan toisiaan, koska se on toisarvoista juonen kannalta. Sitäkin suren jollain tavalla. Hallitsematon ahdistus on kamala ja helvetillinen ystävä.


Se oli surullista ja kamalaa aikaa. En kutsunut sitä ikinä elämääni, se tuli kutsumatta ja olin niin hukassa sen kanssa silloin syksyllä. Mutta niitä ei tullut. Mökin vuokrauksella loma oli kuitenkin ikään kuin lunastettu, eikä tarvinnut sanoa, että oltiin vain kotona. Lomallehan kuuluu lähteä aivan kuin töihin (ja nykyisin myös harrastuksiin) mennä , irrota kotoa.


Ja jos sisätila on lomalla käytettävissä, kuuluu mennä ulos. Kissa viihtyi ulkona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit