perjantai 15. marraskuuta 2019

Voiko rintaperillisen jättää ilman perintöä

Ovatko riidat isän kanssa kulminoituneet uhkauksiin jättää vikuroiva lapsi ilman perintöä ? Rintaperillinen ei hevin jää Suomessa perinnöttömäksi. Vainajan jälkeläiselle kuuluu lakiosa, vaikka hänet olisi jätetty testamentissa perinnöttömäksi. Perillinen on tahallisesti ja rikollisella teolla loukannut syvästi perittävää tai tämän perimispolvessa olevaa sukulaista, ottolasta tai tämän jälkeläistä. MUTTA: ei sääntöä, ilman poikkeusta! Jos vainaja on testamentissa perustellusti ilmoittanut, ettei halua rintaperillisen saavan edes lakiosaa, on oikeus katsonut vainajan tahdonilmaisun olevan vahvempi kuin rintaperillisen muodollinen oikeus lakiosaan.


On siis mahdollista jättää perinnöttä, mutta vain perustellusta syystä. Voiko rintaperillinen jäädä ilman mitään perintöä ? En ole rikollinen tai murhamies. Sattui vain vaikeat vanhemmat, joista toinen hallinnoi taloa. Perittävän joka haluaa jättää rintaperillisensä ilman perintöä on toteennäytettävä toinen edellä mainituista syistä ja mainittava siitä testamentissaan. Oikeuskirjallisuudessa varsinkin epäsiveellisen ja kunniattoman elämän kohtaa on pidetty vanhentuneena ja vaikeasti toteennäytettävänä.


Mikäli perittävällä on lapsia, nämä ovat hänen rintaperillisiään. Esimerkiksi silloin, kun rintaperillinen jatkuvasti viettää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää tai on tahallisella rikoksellaan syvästi loukannut perittävää tai eräitä tämän läheisiä, voidaan perillinen jättää ilman perintöä. Voiko tehdä sellaisen testamentin, jossa osan lapsista voi heittää ilman mitään perintöä , siis ilman lakiosuuttakaan? Vanhimmat lapseni eivät ole pitäneet minuun mitään yhteyttä ja jos olen yrittänyt käydä heidän luonaan, minua on kohdeltu erittäin ikävästi uhkaillen ja haukkuen.


Lähtökohta on, että perillisellä on aina oikeus lakiosaan. Joskus vanhemmat voivat kuitenkin jättää lapsensa täysin ilman perintöä. Perillinen ei ole velvollinen palauttamaan erotusta kuolinpesään, vaikka hän olisi saanut perintöä yli perintöosansa, ellei perittävä ole näin määrännyt. Vierailija: Olemme tätä asiaa miettineet mieheni kanssa hiljattain kun ikää alkaa kertyä.


Meillä on melko paljon varallisuutta, mm. Jos jotakin lastaan taas haluaa suosia tai syrjiä omaisuutensa jaossa, järjestelyjä täytyy tehdä jo elinaikana tai sitten testamentilla. Lahjan saajat jaetaan kahteen veroluokkaan: I veroluokka: Lapset (myös ottolapset) ja heidän rintaperillisensä (lapsenlapset, lapsenlapsenlapset jne.), aviopuoliso, aviopuolison lapsi ja heidän rintaperillisensä, isä, äiti, isovanhemmat sekä avopuoliso, jos tällä on yhteinen lapsi lahjan antajan kanssa tai jos tämä on ollut lahjan antajan kanssa aiemmin avioliitossa.


Perittävän lapsilla tai muilla rintaperillisillä (käytännössä lapsilla etenevässä polvessa) on oikeus vaatia lakiosaansa testamentista huolimatta. Jos testamentti loukkaa rintaperillisen lakiosaa, tämä ei saa osaansa automaattisesti, vaan lakiosaa on vaadittava määräajassa testamentin saajalta. Lakiosa on puolet ns. Toi velkojen lyhentäminen persköyhälle saattaa olla joskus ylivoimainen tehtävä eikä niitä saa lyhennettyä vaikka eläisi 180-vuotiaaksi, eikä velan pääoma olisi edes kovin suuri.


Korkoa korolle jne. Itse ymmärrän sangen hyvin kysyjän tarvetta saada perintö pimeästi, koska itse olen ollut. Lahja otetaan huomioon perinnönjaossa ja perintöverotuksessa. Ennakkoperintönä saadusta lahjasta pitää maksaa lahjaveroa. Jos olet saanut ennakkoperintöä, saat perinnönjaossa pienemmän osuuden perinnönjättäjän muusta omaisuudesta kuin muut perilliset.


Voinko jättää lapseni perinnöttä? Vaikka omaisuus olisi määrätty testamentissa ystävälle, on rintaperillisillä siitä huolimatta oikeus lakiosaan. Kunkin rintaperillisen lakiosa on puolet siitä perintöosasta, jonka hän saisi ilman testamenttia. Kukin rintaperillinen voi vaatia omaa lakiosaansa.


Lapsi on käyttäytynyt väkivaltaisesti ja ahdistelee vanhempiaan. Saako paha palkaksi vielä omaisuudenkin vai voiko perintöä ohjata sivu suun? Perinnönjaossa lapsia, niin biologisia kuin ottolapsia ja näiden jälkeläisiäkin, rintaperillisiä, suojaa niin kutsuttu lakiosa-oikeus: puolet perinnön arvo. Tämä siis tapahtuu silloin kun rintaperillisen jälkeläinen ei saa perintöä kun se on testamentilla määrätty jollekulle muulle eikä rintaperillinen vaadi lakiosaansa tai rintaperillinen on luopunut perinnöstä kokonaan. Puhut nyt vainajan rintaperillisen jälkeläisestä.


Hänellä on tuon lain mukaan oikeus lakiosaan. Luopujalla on kuitenkin oikeus saada lakiosansa luopumisestaan huolimatta, jos hänen aviopuolisolleen ei tule testamentin tai rintaperillisilleen lain tai testamentin perusteella luopujan lakiosaa vastaavaa osaa omaisuudesta. Muun kuin rintaperillisen tekemä luopumisilmoitus on tehokas ilman korvaustakin.


Hän ei moittinut eikä vaatinut lakiosaa testamentin tiedoksisaannista lasketun kuukauden aikana. Nyt hän vaatii lakiosaansa sillä perusteella, että ei hyväksynyt testamenttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit