perjantai 22. marraskuuta 2019

Tilapäinen hoitovapaa

Tilapäinen hoitovapaa voi kestää enintään neljä työpäivää kerrallaan. Oikeus tilapäiseen hoitovapaaseen on myös sillä lapsen vanhemmalla, joka ei asu tämän kanssa samassa taloudessa. Kumpi tahansa vanhemmista voi jäädä pois töistä tilapäiselle hoitovapaalle. Tilapäisen hoitovapaan palkka Tilapäisen hoitovapaan ajalta maksettava palkka riippuu sovellettavasta sopimuksesta ja palvelussuhteen laadusta. Työssä käyvällä vanhemmalla ei yleensä ole oikeutta hoitovapaaseen, jos toinen vanhemmista on esimerkiksi opintovapaalla.


Tilapäinen hoitovapaa

Jos alle 10-vuotias lapsesi sairastuu äkillisesti, voit jäädä pois töistä hoitamaan häntä tilapäiselle hoitovapaalle. Se voi kestää enintään työpäivää. Kela ei maksa etuuksia tilapäisen hoitovapaan perusteella. Työsopimuslain mukaan tekijällä on alle 10-vuotiaan lapsen äkillisesti sairastuessa oikeus saada korkeintaan työpäivää vapaata joko lapsen hoitamiseksi tai hoidon järjestämiseksi. Jos toinen vanhemmista on esimerkiksi opintovapaalla, töissä käyvällä vanhemmalla ei yleensä ole oikeutta tilapäiseen hoitovapaaseen.


Työntekijän lapsen tai muun hänen taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen, joka ei ole täyttänyt vuotta, sairastuessa äkillisesti työntekijällä on oikeus saada lapsen hoidon järjestämiseksi tai tämän hoitamiseksi tilapäistä hoitovapaata enintään neljä työpäivää kerrallaan. Osittainen hoitovapaa edellyttää työnantajan ja työntekijän välistä sopimusta. Jos työnantaja ei myönnä työntekijälle osittaista hoitovapaata, työntekijällä on oikeus saada työnantajalta selvitys kieltäytymisen perusteista. Välttämätön poissaolo lapsen hoitamiseksi tai hoidon järjestämiseksi on tällöin sallittua. Vapaan enimmäiskesto on neljä työpäivää kerrallaan.


Alle kymmenvuotiaan lapsen vanhemmilla on oikeus lapsen äkillisesti sairastuessa saada tilapäistä hoitovapaata tarpeen mukaan neljä työpäivää lapsen hoidon järjestämistä varten yhtä sairausjaksoa kohti. Edellytyksenä on, että molemmat vanhemmat ovat kodin ulkopuolella työssä tai toisella heistä ei muutoin tosiasiallisen esteen vuoksi mahdollisuutta osallistua lapsen hoitoon. Työntekijä, joka on ollut saman työnantajan työssä yhteensä vähintään kuusi kuukautta viimeksi kuluneen kuukauden aikana, voi pääsääntöisesti saada lapsensa tai muun hänen taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen hoitamiseksi osittaista hoitovapaata siihen saakka, kun perusopetuksessa olevan lapsen toinen lukuvuosi päättyy. Työsopimuslain mukaan tilapäinen hoitovapaa voi kestää enintään neljä työpäivää kerrallaan eikä työnantajalla ole velvollisuutta maksaa palkkaa tältä ajalta, mutta työehtosopimuksissa saattaa olla eri käytäntöjä ja siksi kannattaa tutustua oman alan työehtosopimukseen. Hoitovapaa ei yleensä kerrytä palvelusvuosi- tai kokemuslisiä.


Tarkista kuitenkin mitä oma työehtosopimuksesi tästä sanoo. Osittaisessa hoitovapaassa jompikumpi vanhempi voi tehdä lyhennettyä työaikaa, kunnes lapsen toinen peruskoulun lukuvuosi päättyy. Työajan lyhentämisen tavasta sovitaan työpaikalla. Työntekijän lapsen tai muun samassa taloudessa vakituisesti asuvan alle 12-vuotiaan tai vammaisen lapsen sairastuessa äkillisesti työntekijällä on oikeus saada lapsen hoidon järjestämiseksi tai lapsen hoitamiseksi tilapäistä hoitovapaata.


Työntekijällä on oikeus saada enintään neljä työpäivää vapaata sairaan alle vuotiaan (kunta-alalla alle v) lapsen hoitamiseen tai hoidon järjestämiseen. Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus saada hoitovapaata vanhempainrahakauden jälkeen lapsensa tai taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen hoitamiseksi siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Sinulla on lain perusteella oikeus äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainvapaisiin, kokoaikaiseen ja tilapäiseen hoitovapaaseen sekä työstä poissaoloon pakottavasta perhesyystä. Osittainen vanhempainvapaa ja osittainen hoitovapaa edellyttävät sopimusta työnantajasi kanssa. Kun työntekijän lapsi tai muu hänen taloudessaan vakituisesti asuva, alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, on työntekijällä oikeus saada hoidon järjestämiseksi tai lapsen hoitamiseksi tilapäistä hoitovapaata.


Vapaan pituus on enintään neljä työpäivää kerrallaan. Jos kyseessä on yli 10-vuotias kehitysvammainen lapsi, vanhemmat voivat saada hoitovapaata eräiden työ- ja virkaehtosopimusten perusteella. Etukäteen sovittu lapsen lääkärissä käynti pitää hoitaa vapaa-ajalla tai siihen pitää pyytää työnantajalta palkatonta vapaata. Vanhempainvapaan jälkeen isä tai äiti voi jäädä hoitamaan lasta palkattomalle hoitovapaalle, kunnes lapsi täyttää vuotta.


Se edellyttää, että äiti tai isä on ollut saman työnantajan palveluksessa vähintään kuukautta viimeksi kuluneen vuoden aikana. Voi jäädä kotiin hoitamaan alle 12-vuotiasta sairasta lasta. Aiemmin ikäraja oli 10-vuotta. Kyseessä on tilapäinen hoitovapaa , jonka ajalta maksetaan varsinainen palkka enitään kolmelta peräkkäiseltä kalenteripäivältä.


Muutos tulee voimaan heti. Palkallinen isyysvapaa piteni päivästä päivään. Työnantaja ei maksa palkkaa hoitovapaan ajalta, eikä se yleensä kerrytä työkokemuslisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit