torstai 21. marraskuuta 2019

Vainajan laskut kuoleman jälkeen

Useita lainatarjouksia, vain yksi hakemus. Vainajalta voi jäädä monenlaista velkaa. Hänellä on voinut olla esimerkiksi pankista otettua asuntolainaa tai kulutusluottoa. Lähes jokaiselta vainajalta jää maksamattomia laskuja, jotka erääntyvät vasta kuoleman jälkeen.


Tällaisia ovat esimerkiksi sähkö- ja puhelinlaskut vainajan elinajalta sekä hänen viime hetkiensä. Luonnollisen henkilön kuolema ei lakkauta hänen mahdollisia velkasuhteitaan, ja sen vuoksi velkoja voi velallisen kuoleman jälkeen vaatia saataviaan vainajan oikeudenomistajilta.

Se, kuka hakee vainajan ruumisautolla heti kuoleman jälkeen , ei sido omaisia millään tavalla hautauspalvelujen osalta. Päivystystehtävää suorittavan ruumisauton voi omistaa aivan eri hautaustoimisto kuin se, jota omaiset myöhemmin käyttävät hautausjärjestelyissä. Eli tillinhän ei saa koskea missään nimessä paitsi kun maksaa hautajaislaskuja. Pankki antanu mennä maksuun ennen kuolemaa laitetut erääntyvät laskut ja siis eräpv ollu kuoleman jälkeen.


Edellä mainitut laskut maksetaan vainajan nimissä olevalta tililtä vain sellaista laskua vastaan, josta käy ilmi ulkopuolinen laskuttaja ja laskun peruste. Jos kuolinpesän osakkaalla on tallelokeron avain hallussaan, hän voi luetteloida vainajan tallelokeron sisällön perunkirjoitusta varten yhdessä pankin toimihenkilön kanssa. Tiliin liitetyt maksusopimukset, pois lukien e- laskut , säilyvät ennallaan.


On kuitenkin hyvä tarkistaa vainajan eri maksusopimukset pankista mahdollisimman pian, ettei niiden kanssa tule ikäviä yllätyksiä. Jos vainajan pankkitilillä on varoja, tililtä voidaan maksaa hänelle kuuluvia laskuja.

Hoidetut laskut kirjataan kuluiksi perunkirjaan. Ilmoita postille osoitteenmuutoksesta, jotta laskut ja muu posti ohjautuvat kuolinpesän asioista huolehtivalle. Osoitteenmuutoslomakkeen saat postista tai maistraatista. Jos olet vainajan posteista huolehtiva henkilö, muista avata kaikki vainajalle tulevat kirjeet ja tarkistaa, vaativatko ne joitain toimenpiteitä, kuten laskun maksamista tai sopimuksen irtisanomista.


Lakimiehen antaman alustavan vastauksen jälkeen voit itse olla yhteydessä lakimieheen ja tehdä halutessasi erillisen toimeksiantosuhteen hänen kanssaan. Tällöin sopimus syntyy aina lakimiehen ja sinun välille, eikä Palvelu tai MINILEX Oy ole missään tilanteessa sopimusosapuolena tai vastuussa mainittua sopimussuhdetta koskien. Muistin tueksi, jos omaisesi kuolee. Tässä muistilistassa on asioita, jotka täytyy hoitaa, jos puolisosi tai muu omaisesi kuolee.


Kaikki kohdat eivät siis välttämättä koske juuri sinun tilannettasi. Läheisen kuoltua yksi hoidettavista asioista on vainajan pankkitili. Omaisten onkin hyvä olla yhteydessä pankkiin mahdollisimman pian läheisen kuoleman jälkeen. Kuolintiedon saatuaan pankin kirjaa asiakkaaksi kuolinpesän, päättää käyttöoikeudet tileihin, sulkee pankkitunnukset ja pankkikorttien käytön.


Askarruttaako sinua kuolinpesän e- laskut ja suoramaksut? Voit irtisanoa tarpeettomat e- laskut ja suoramaksut, muuten ne pysyvät ennallaan. Listaus vainajan e-laskuista ja suoramaksuista saapuu osanottokirjeen mukana. Tarvittaessa voit noutaa dokumentit myös miltä tahansa osuuspankin konttorilta. Tieto henkilön kuolemasta tulee Ifiin suoraan Väestörekisterin kautta, ja vainajan nimissä olevat vakuutukset siirtyvät kuolinpesän nimiin.


Nämä laskut voidaan maksaa vainajan nimissä olevalta S-Pankin tililtä. Liitä mukaan tieto siitä, että kyse on kuolinpesän laskusta, sekä tosite, josta käy selkeästi ilmi vainajaan liittyvä maksun peruste.

Jos tili on yhteisomistuksessa ja toinen tilinomistajista kuolee, vainajan sijasta toiseksi yhteisomistajaksi tulee kuolinpesä. Jos molemmilla tilinomistajilla on ollut itsenäisesti käyttöoikeus tileihin, on kuolinpesällä ja eloonjääneellä tilinomistajalla kummallakin oikeus erikseen käyttää tiliä kuoleman jälkeen. Ensimmäiset kuolinpesän laskut liittyvät usein kuolemantapaukseen, kuten hautaukseen ja muistotilaisuuteen.


Myös vainajan elinaikaisista laskuista, kuten sairaanhoitokuluista ja yhtiövastikkeesta, huolehtiminen kuuluu kuolinpesälle. Kuolinpesän tililtä voi maksaa vainajalle tai kuolinpesälle osoitettuja laskuja jo ennen perunkirjoitusta. Toimita meille vain kopiot asiakirjoista. Säilytä alkuperäiset kappaleet itselläsi.


Kerro liitteessä myös se, kuka hoitaa kuolinpesän muita veroasioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit