torstai 18. huhtikuuta 2019

Hallintaoikeustestamentti perinnönjako

Luotettava asianajotoimisto Uudellamaalla. Hallintaoikeustestamentti rajoittaa pesän osakkaita mm. Omistajilla on eräänlainen ”odotusoikeus”, eli he eivät saa luopua omaisuudesta taikka pantata sitä ilman käyttöoikeuden haltijan suostumusta.


Poiketen omistusoikeustestamentista, hallintaoikeustestamentilla testamentinsaaja saa ainoastaan oikeuden hallita ja käyttää omaisuutta. Tällöin hänen oikeuttaan luovuttaa omaisuus eteenpäin on rajoitettu. Testamentin moitteella tarkoitetaan perillisen väitettä, että testamentti on. Puolisoiden keskinäinen hallintaoikeustestamentti on suosittu erityisesti sellaisten parien keskuudessa, joilla on jo aikuisia lapsia tai lapsenlapsia. Vastaus Kauppila Aviopuolisoista toinen kuoli.


Heillä on keskinäinen hallintaoikeustestamentti kaikkeen omaisuuteen – lähinnä vain pieni. Määräaikainen hallintaoikeus arvostetaan siihen pääoma-arvoon, joka sillä on verovelvollisuuden alkaessa laskettuna etuuden voimassaoloajasta jäljellä olevien täysien vuosien luvun ja prosentin korkokannan mukaan (PerVL § momentti). Jos esimerkiksi saa testamentilla käyttöoikeuden metsään, saa metsästä hakata metsän vuotuisen kasvun.


Lesken oikeus asuntoon menee rintaperillisten lakiosavaatimuksen edelle. Mikäli kuolinpesä on velkainen, asunto voidaan kuitenkin joutua käyttämään velkojen maksuun, sillä velkojien oikeudet syrjäyttävät lesken oikeudet. Kannattaa uhrata ajatus sille, kuka minut perii. Jäljelle jäänyt puoliso ja lapset on usein vastaus.


Entä jos heitä ei ole? Kuoleman jälkeisessä perinnönjaossa tehdään aluksi perukirja, josta ilmenevät omaisuus, varat ja velat. Kun annat lahjaksi omaisuutta – esimerkiksi kesämökin tai asunnon – voit halutessasi pidättää omaisuuteen hallintaoikeuden.


Lahjansaaja ilmoittaa lahjaveroilmoituksessa siitä, että lahjaan on pidätetty hallintaoikeus. Henkivakuutuksen ottaminen avopuolison turvaksi on myös yksi keino siirtää henkivakuutukseen sidottua pääomaa toiselle avopuolisolle perintöverotta. Yhteinen lapsi muuttaa.


KESKINÄINEN HALLINTAOIKEUSTESTAMENTTI. Keskinäisellä hallinta- tai käyttöoikeustestamentin avulla perintö on tarkoitus siirtää suoraan lapselle, mutta siten, että leskeksi jäänyt saa omaisuuteen esimerkiksi käyttö- tai hallintaoikeuden. Tällaisella testamentilla voidaan määrätä muun muassa myös omaisuuden tuotto-oikeudesta.


Muista myös, että rintaperillisen jakovaatimuksen ja testamentinsaajan oikeuden estämättä eloonjäänyt puoliso saa pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn tai muun jäämistöön kuuluvan eloonjääneen puolison kodiksi sopivan asunnon, jollei kodiksi sopivaa asuntoa sisälly eloonjääneen puolison varallisuuteen. Myös käyttöoikeus- eli hallintaoikeustestamentti on erityistestamentti. Kun testamentin tekijä testamenttaa kaiken omaisuutensa tietylle henkilölle, kyseessä on yleistestamentti. Yleistestamentti tarkoittaa myös määräystä, jossa henkilölle testamentataan kaikki se, mikä jää jäljelle, kun muille on annettu heille testamentissa erityisesti määrätyt esineet. Kun toinen vanhemmista kuolee, perilliset saattavat joutua maksamaan perintöveroa, vaikka eivät saisi tuolloin mitään.


Näin voi käydä, jos leski jää asumaan parin yhteiseen asuntoon, eikä muuta jaettavaa tai realisoitavaa ole. Jo­kai­sel­la tu­lee ol­la oi­ke­us val­voa omaa etu­aan ei­kä ta­lou­del­li­set tai muut­kaan sei­kat saa olla es­tee­nä oi­ke­uk­siin pää­syl­le. Tässä omaisuuden osituksessa puolisoiden kaikki omaisuus jaetaan pääsäännön mukaan tasan. Eloonjäänyt puoliso saa omaisuudesta puolet ja perilliset yhteensä toisen puolen.


Omaisuuden osituksen jälkeen kukin perillinen voi lisäksi vaatia, että perillisten kesken toimitetaan perinnönjako.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit