tiistai 23. huhtikuuta 2019

Osakas työntekijänä

Osakas työntekijänä

Samalla osakas pitää poistaa yrityksen TyEL-vakuutuksesta. Jos osakas ei nosta palkkaa, YEL-vakuutus on otettava heti. Johtavassa asemassa työskentelevä osakas tarvitsee YEL-vakuutuksen myös, vaikka oma omistusosuus jäisi alle prosentin, mutta osakkaan ja hänen perheenjäsentensä yhteenlaskettu omistus yrityksestä ylittää 50.


EKKK: Liittynyt: 24. Minulla oli hekilökunta osittain firman osakkaita. Päälliköt kaikki ja muutama muukin. Sitten aikanaan firma myytiin niin tuli paljon vauraita henkilöitä.


Kaikki olivat tyytyväisiä saamaansa rahaan. Vieläkin vuosien jälkeen kittelevät saamastaan vauraudsta. Ammattiliitot ovat suurin este koko. Koulutusvähennykseen oikeuttavina työntekijöinä ei pidetä yrityksen vuokraamia vuokratyöntekijöitä. Yrittäjä, esimerkiksi elinkeinonharjoittaja tai osakeyhtiön ainoa osakas , ei ole yrityksensä työntekijä.


Näin estetään, ettei kilpailijan palvelukseen mennyt osakas jää roikkumaan yhtiöön ja osinkojen nostajaksi. Näin päästään eroon osakkaista, joiden elämänhallinta on karannut käsistä. Eräs osakeyhtiön keskeisistä ominaisuuksista on osakkeenomistajan rajoitettu vastuu.


Tämä tarkoittaa sitä, että osakkeenomistaja vastaa yhtiön tekemästä sitoumuksesta tai yhtiön velvoitteesta vain ja ainoastaan yhtiöön sijoittamallaan pääomalla. Nyt myyvällä osakkaalla mennyt sen verran lujaa muissa sijoituksissta, että hän on ajatellut jättäytyvänsä firmassa taka-alalle ja myyvänsä osuuden päässen panostamaan muihin sijoituksiin aikaansa paremmin. Jos olet työntekijänä niin sullehhan kuuluu automaattisesti lakisääteisen työehtosopimuksen mukaisesti vuosilomat ja vuosilomakorvaukset, mutta jos olet yrittäjä, niin silloinhan pystyt itse päättää yrityksesi asioista ja nostamaan palkkaa ja vuosilomaa miten yrittäjänä sen päätät. Jos työnantajan työntekijöilleen kalenterivuoden aikana maksama. Palkan sivukulut ovat aina yrittäjällä alhaisemmat, kuin palkansaajalla.


Edellä totesinkin, että yksityinen elinkeinonharjoittaja, kommandiittiyhtiön ja avoimenyhtiön yhtiömies ei maksa lainkaan sivukuluja (paitsi yrittäjän eläkevakuutusmaksun) ja osakeyhtiön osakas maksaa vain sotu-maksun, joka on nyt 0. Kustannusten korvausta vai palkkaa? Johtava verojuristi Juha Koponen ja lakiasiain johtaja Vesa Korpela Veronmaksajista. Osakas työntekijänä. Ellet halua lailliseksi orjaksi yritykseen.


Teet töitä talkoilla kun olet osakas. Alle osuudella ei ole mitään valtaa. Näin ollen osakeyhtiön johtavassa asemassa työskentelevä osakas vakuutetaan tapaturman varalta vielä työntekijänä , jos hänen omistusosuutensa yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa on enintään prosenttia. Tällöin on epäselvää, onko alihankkijaa käsiteltävä työntekijänä vai yrittäjänä ja maksetaanko tälle palkkaa vai työkorvausta. Ohje sisältää kattavat kannanotot erilaisista seikoista, jotka arvioinnissa tulee ottaa huomioon.


Kiinteistöosakeyhtiö, jonka osakas käyttää omistamiensa osakkeiden perusteella hallitsemaansa osaa kiinteistöstä tai antaa sen vuokralle, voi hakeutua verovelvolliseksi vain, jos sen osakkaalla on oikeus vähentää vastikkeeseen sisältyvä vero täysimääräisesti tai jos osakkaana on valtio, yliopisto tai yksityinen ammattikorkeakoulu. Työntekijänä tehtävä ty. Laissa tuodaan esiin lauseke erityisen painavia syitä, ja jos näitä ei voida kohdistaa työntekijään, osakassopimuksen määräys ei sido työntekijänä olevaa osakkeenomistajaa.


Jos taas edellytykset täyttyvät, sopimusehto sitoo henkilöä vain siinä määrin kuin se on sopusoinnussa työsopimuslain asettamien edellytysten kanssa. OY:n toinen osakas ( osakkeista, toisella toiset ) lopettaa työt. Voidaanko osakassopimuksella sopia että lähtevä osakas luopuu _kaikista_ oikeuksista vaikuttaa yrityksen operatiiviseen toimintaan?


Osakas työntekijänä

Toisin sanoen osakas luopuu kokonaan äänivallastaan. Mukaan pitäisi lukea myös yrityksien yhdistymiset yms. Freelancer voi tehdä samanaikaisesti työtä sekä yrittäjänä että työntekijänä.


Työpanos ja omistus vaikuttavat YEL-vakuutukseen. Yrittäjänä vakuutat itsesi lähes aina YEL-vakuutuksella. Ratkaisuun vaikuttaa eniten se, kuinka suuri työpanoksesi on ja kuinka paljon omistat yrityksestäsi.


Taulukosta näet, miten toimia eri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit