torstai 11. huhtikuuta 2019

Häätö häiritsevä elämä

Suomen Oikeudellinen Perintä. Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 31. Vuokralaisen häiritsevä elämä on peruste purkamiselle, kunhan siitä on tarpeeksi näyttöä. Purkuperuste edellyttää toistuvaa piittaamattomuutta naapureista, jolloin on hyvä kerätä riittävästi näyttöä naapureilta tai poliisilta. Tällainen on itse asiassa aika tyypillinen toimintatapa, mutta se ei voi olla aina ehdoton.


Esimerkiksi rivitaloyhtiössä voi olla ainoastaan yksi naapuri, johon häiritsevä elämä vaikuttaa. Tällöin taloyhtiön on ryhdyttävä toimenpiteisiin yhdenkin naapurin valituksen perusteella. Kerrostaloissa asuvien kesken tulee usein erimielisyyksiä melusta, joka haittaa ihmisiä eri tavoin. Kiinteistöliiton neuvontalakimies Virpi Hienonen sanoo, että yleisimmät kiistakysymykset koskevat koirien haukuntaa, juhlimista, musiikin kuuntelua, tai soittoa sekä riitelyn ääniä. Trepo on Tampereen yliopiston avoin julkaisuarkisto.


Trepo sisältää Tampereen yliopiston avoimia julkaisuja: yliopiston henkilökunnan kirjoittamien tieteellisten artikkeleiden rinnakkaistallenteita ja yliopiston muita avoimia julkaisuja sekä opinnäytteitä. Taloyhtiöllä on käytössä ”kättä pidempänä” -keinona huoneiston hallintaanotto. Taloyhtiö voi lain suomilla painavilla perusteilla, joista yksi on huoneistossa vietettävä häiritsevä elämä , päättää huoneiston hallintaanotosta.


Tämä tarkoittaa sitä, että osakas menettää oikeutensa hallita huoneistosta. Kannattaa muistaa, että asunnon päävuokralainen on aina vastuussa asumisen velvoitteista. Päävuokralainen vastaa asunnossa asuvista perheenjäsenistään ja vieraistaan. Lisäksi jos esimerkiksi alivuokralainen aiheuttaa asumisellaan häiriötä, varoitus tai häätö kohdistuu päävuokralaiseen. Ei ole enää edes häiritsevää vaan tuollainen on rikos joka kuuluu poliisille varastelu.


Myös häiritsevä elämä ja huoneiston huono hoito riittäisivät perusteeksi, mutta vuokranantajan harmiksi vuokralaisen koirat eivät hauku ja vuokratkin on maksettu ajallaan. Vuokranantaja haluaisi kostoksi myydä asunnon vuokralaisen alta, mutta laki pitää edelleen vuokralaisen puolia. Naapuri tarkoittaa ilmeisesti eri asunnossa asuvaa ja omaehtoisesti tarkoittaa ilmeisesti ilman lupaa tulemista, jolloin kyseessä on ollut kotirauhan rikkominen eli rikos eli vakavampi asia, kuin häiritsevä elämä , joka jo sinänsä oikeuttaa varoituksen antamiseen, mutta usein ongelma on se, että puuttuu todisteet tai todistajat. Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo, että häiritsevä elämä voi tarkoittaa pianonsoittoa, joka jatkuu aamukahdeksasta iltaneljään. Tällainen musiikin opettaminen voi muodostua naapurille häiritseväksi elämäksi, vaikka se on päiväsaikaan tapahtuvaa sallittua toimintaa.


Päätös huoneiston ottamisesta yhtiön hallintaan Päätöksen huoneiston hallintaan ottamisesta tekee yhtiökokous. Yhtiökokouksen on annettava todisteellisest tieto osakkeenomistajalle, vuokralaiselle ja huoneiston muun käyttöoikeudenhaltijalle huoneiston hallintaan ottamisesta päivän kuluessa päätöksen tekemisestä. Kirjassa käydään läpi: mitä hallintaanotto ja häätö käytännössä tarkoittavat millaisissa tilanteissa taloyhtiö voi näihin toimiin ryhtyä (mm. osakkaan häiritsevä elämä , vastikerästit) miten hallintaanottomenettely käytännössä etenee miten häätö toteutetaan.


Kauhunaapureita löytyy moneen lähtöön, eikä kaikkea tarvitse sietää. Lue miten häirikkönaapurista pääsee eroon. Häätö häiritsevä elämä Häätö vuokravelka Yli kallis vuokra.


Kannattaa kysyä isännöitsijältä tilanteesta, sillä paljon riippuu taloyhtiön ja isännöitsijän aiemmasta politiikasta valitusten suhteen. Opinnäytetyön toimeksiantajana on asunnonvuokrausalalla toimiva yritys, joka hallinnoi, raken-nuttaa sekä isännöi vuokra-asuntoja Oulussa. Häiritsevä elämä jatkui varoituksista huolimatta. Asunto-oikeus purki vuokrasopimuksen. Hovioikeus ei muuttanut päätöstä vaan totesi, ettei häiritsevää elämää voi pitää merkitykseltään vähäisenä.


Se velvoitti vuokralaisen muuttamaan huoneistostaan heti häädön uhalla. Kun vuokralainen on luovuttanut huoneiston kokonaan tai osittain toisen käytettäväksi, vuokralainen vastaa, jollei vuokranantajan kanssa ole toisin sovittu, edelleen vuokrasopimuksen mukaan vuokralaiselle kuuluvista velvollisuuksista sekä vahingosta, jonka huoneiston kokonaan tai osittain käytettäväkseen saanut on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle. Helsingin hovioikeus 23. Tuhlaajapojalle häätö Kämppä haltuun Saako yöllä käydä suihkussa?


Kotitalo-lehti on kertaa vuodessa ilmestyvä tuhti tietopaketti taloyhtiön päättäjille. Lehti tarjoaa käytännön eväitä taloyhtiön arjen sujuvuuden, asumisviihtyvyyden ja arvon kehittämiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit