perjantai 12. huhtikuuta 2019

Perunkirjoituksen myöhästyminen

Perunkirjoituksen järjestää tavallisesti puoliso tai lapsi – se, joka tuntee parhaiten vainajan varallisuustilanteen. Perukirjoja laativat esimerkiksi pankit, lakitoimistot ja oikeusaputoimistot. Ne myös kokoavat puolestasi perunkirjoituksessa tarvittavat asiakirjat vainajan varoista ja veloista.


Jos osakas laiminlyö perunkirjoituksen toimittamisen määräajassa, joutuu tämä velkavastuuseen vainajan veloista, määräaika on vähintään neljä kuukautta. Osakkaan vastuu rajoittuu siihen, että tämä ei ole ryhtynyt tarvittaviin toimiin perunkirjoituksen toimittamiseksi, eli valinnut uskotut miehet ja toimittamisen ajan ja paikan. Laissa ei ole erityissäännöksiä tilanteesta, jossa perunkirjoituksen myöhästyminen on johtunut siitä, että ruumis on tunnistettu vasta perunkirjoitusajan mentyä umpeen.


Näissä tapauksissa on joka tapauksessa syytä tehdä perunkirjoitus viipymättä sen jälkeen, kun kuolema on varmistunut. Mutta jos ette pysty heittämään arviota määräajassa, ja tunnette siitä piston sydämessänne, voitte kyllä hakea jatkoaikaa riittävän määrän, ei ole mitään yhden kuukauden sääntöä (vrt. omat kolme jatkokuukauttamme). Olin käsityksessä, että perunkirjoituksen tekee isän veli, mutta tulikin juuri pankilta tiliote isän nimellä! Tilille oli maksettu joku omistajuusjäsen maksu tms. En ole isän puolen sukulaisten kanssa ollut tekemisissä, joten varmaankin juuri siittä syystä on päässyt käymään tämä virhe, että perunkirjoitus edelleen uupuu.


Mitä tietoja vainajasta tulee mainita perukirjassa ja miksi? Perintökaari määrää, että vainajasta tulisi mainita perukirjassa vainajan täydellinen nimi, ammatti, syntymä- ja kuolinpäivä sekä kotipaikka. Vastaus huhhuh Varaton kuolinpesä jossa on epävarmoja saatavia.


Mutta hän ei ole lähettänyt perunkirjaa mihinkään. Vainajan laskut on maksettu. Miksi perunkirjoitus on pakko toimittaa? Toisin kuin ositus ja perinnönjako, perunkirjoitus on toimitettava jokaisen kuolinhetkellään vakituisesti Suomessa asuneen perittävän jälkeen. Laki ei salli poikkeusta tästä säännöstä edes täysin varattoman ja velattoman henkilön kohdalla.


Muualla kuin Suomessa asuneen henkilön jälkeen riittää pelkkä lahjaveroilmoituksen tapainen. Kuolinpesän osakkaat hallinnoivat ja määräävät kuolinpesän omaisuudesta yhdessä. Mikäli testamentilla ei ole muuta määrätty, määräytyy perillistaho perintökaaren mukaan.


Myös arvopapereiden myymiseen, kuolinpesän selvitykseen kuulumattomien laskujen maksamiseen ja pankkitietojen luovuttamiseen vainajan elinajalta tarvitaan jokaisen pesän osakkaan suostumus. Perukirjan antamisen määräpäivä poikkeaa siten esimerkiksi tuloverotuksesta, jossa veroilmoituksen antamisen määräpäivä asetetaan vuosittain. Jos perunkirjoituksen toimittaminen viivästyy, mutta perukirja annetaan Verohallinnolle kuitenkin kuukauden kuluessa perunkirjoituksen toimittamisesta, veronkorotusta ei ole yleensä määrätty. Perunkirjoituksessa selvitetään vainajan omaisuus ja velat sekä kuolinpesän osakkaat eli ne, joilla on oikeus perintöön. Jos avioehto sulkee pois avio-oikeuden, leski ei ole kuolinpesän osakas.


Hänet on kuitenkin kutsuttava perunkirjoitukseen. Avopuolisoa ei lueta puolisoksi. Yleensä veroa ei koroteta, jollei myöhästyminen ole huomattava, eli että verotoimisto joutuu kehottamaan perikuntaa pitämään perunkirjoituksen. Verotoimistolle on pääasia, että perunkirjoitus toimitetaan, vaikkakin vähän myöhässä. Perukirja on annettava Verohallintoon kehotuksetta kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta (PerVL 2 §).


Perunkirjoitus on pidettävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemantapauksesta, ellei Verohallinto ole saman ajan kuluessa tehdystä hakemuksesta pidentänyt perunkirjoituksen toimittamisen määräaikaa (perintökaari 20:§). Milloin hakemus perunkirjoituksen toimittamisajan pidentämiseksi ja hakemus perukirjan jättöajan pidentämiseksi on viimeistään jätettävä Verohallintoon? Jos veroilmoituksen antaminen myöhästyy yli kuusi kuukautta, lisämaksu on viisi prosenttia veron määrästä.


Jos myöhästyminen on kestänyt yli kuukautta, menettelyn tuottamuksellisuus tai tahallisuus vaikuttaa seuraamusmaksun määrään. Jos menettely ei ole tahallista, maksun määrä on viisi prosenttia verosta. Lakiareenassa yhdistyy Suomen lakimiesten osaaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit