torstai 18. huhtikuuta 2019

Peruspäiväraha 2019

Kela maksaa työttömälle peruspäivärahaa, mikäli työttömän työssäoloehto täyttyy. Voit saada peruspäivärahaasi lisänä korotusosaa, mikäli osallistut työllistämistä edistäviin palveluihin. Ansiopäivärahalla on perusosa, ansio-osa ja korotukset. Tämä päivärahan osa ei riipu työttömyyttä edeltäneestä palkastasi ja täysi päiväraha on aina vähintään perusosan suuruinen.


Peruspäiväraha on 2euroa päivässä, ja sitä maksetaan päivältä viikossa. Ilman lapsikorotuksia peruspäivärahan suuruus on keskimäärin 5euroa kuukaudessa (2x 2euroa). Muutos peruspäivärahaan vaikuttaa myös ansiopäivärahaan, joka muodostuu perusosasta ja ansio-osasta. Kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien euromääriin ei tule tänä vuonna indeksikorotusta, mutta esimerkiksi takuueläkkeeseen ja sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahoihin tehdään tasokorotus.


Kaikki Kelan maksupäivät eli kuukausittaisten maksujen päivämäärät, eläkkeiden maksupäivät ja muut rahapäivät yhdessä paikassa! Sinulla voi olla oikeus ansiopäivärahaan myös osa-aikatyön, keikkatyön tai lomautuksen ajalle. Osa-aikatyönä pidetään sellaista työtä, jota tehdään esimerkiksi neljänä päivänä viikossa. Hakemuksesta selviää, mitä liitteitä tarvitset. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.


Peruspäiväraha 2019

Jos olet saanut tekijänoikeuskorvauksia, yritystuloja, osinko- tai vuokratuloja tai huomattavia korkotuloja, Kela tarvitsee niistä tositteet. En siis saa ansiopäivärahaa eikä minulla ole muitakaan tuloja, kuinka minun kuuluu menetellä? Päivärahan perusteena oleva kuukausipalkka Päiväpalkka. Laskennassa käytetyt arvot.


Valtioneuvoston kanslia 24. Toimeentulotukilaissa säädetty, vuosittain kansaneläkeindeksillä tarkistettava perusosa on osa perustoimeentulotukea. Yksin asuvalla henkilöllä perusosa on 1. Yksinhuoltajalle korotettuna maksettavan perusosan määrä on 54euroa kuukaudessa. Seuraa työehtosopimuskierrosta tästä. Velallisen ja hänen perheensä toimeentuloa varten ulosmittaamatta jätetään aina suojaosuus.


Peruspäiväraha 2019

Suojaosuutta laskettaessa otetaan huomioon velallisen elatuksen varassa oleva avio- tai avopuoliso ja samassa taloudessa asuvat omat ja puolison alaikäiset lapset sekä ottolapset. Lakot ja ansiopäiväraha. Lakkokierrokset ovat alkaneet ja kevään aikana niitä on odotettavissa lisää. Työtaistelutoimenpide, jolla on vaikutusta sinun työehtoihisi estää ansiopäivärahan maksamisen toimenpiteen ajalta. Ansio-osa on päiväpalkan ja perusosan erotuksesta.


Lapsikorotusta voi saada alle 18-vuotiaasta huollettavasta lapsesta. Ilman korotusosia peruspäivärahan suuruus on noin 6euroa kuussa bruttona (noin 5euroa nettona). Sitä maksetaan enintään 4päivää. Jos olet ollut töissä alle vuotta, peruspäivärahaa maksetaan enintään 3päivää. Nyt peruspäiväraha on kuitenkin alle 7euroon.


Kurittaminen ei kuitenkaan jää Sosten mukaan pelkästään tähän: myös työttömyysturvaa ja muita sosiaalietuuksia verotetaan ankarimmin, lisäksi asumistuki on pienentynyt. Entinen Koulutusrahasto muuttui Työllisyysrahastoksi 1. Uusin aikuiskoulutustukilaki tuli voimaan 1. Työttömyysvakuutusrahaston kanssa. Tuen saajan tulee olla työ- tai virkasuhteessa tai toimia itsenäisenä yrittäjänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit